Cum iei decizia corectă?

Cum iei decizia corectă?

 

Puterea de decizie este cel mai important dar primit de la Univers şi cea mare putere pe care o avem ca fiinţe umane. Liberul nostru arbitru, care se manifestă mai ales în această putere de a decide ce dorim să creăm în realitatea noastră, este de multe ori considerat o pacoste, pentru că presupune şi o mare responsabilitate.

Tony Robbins spune că “în momentele tale de decizie, îţi croieşti destinul”. Problema e că de multe ori ne tremură mâna pe foarfece, de frică să nu tăiem strâmb.

Când vine vorba de a decide ceva, există trei mari abordări:

1.Unii iau o decizie extrem de rapid din două considerente: 1. Nu doresc să intervină mintea, nu vor să intre în analiză, re-analiză… pentru că simt că acest lucru îi aruncă într-un vârtej de îngrijorări şi asta ii secătuieşte de energie şi 2. Preferă să facă o alegere greşită decât să stea în nehotărâre, fiindcă preferă să simtă regret, în loc de panică.

2.La polul opus sunt cei care nu reuşesc să facă aproape nimic pentru că nu se pot decide şi amână la nesfârşit alegerea. Nu ştii dacă vrei să mergi în weekend cu prietenii la pescuit sau cu colegii la munte, aşa că  te tot gândeşti până când îţi dai seama că deja e prea târziu, aşa că  nu mai ai loc în maşină, nici cazare. De obicei aşteptarea asta de a lua o decizie se transformă în evitare. Evitarea pe termen lung se transformă în suferinţă

3.La mijloc sunt cei care întreabă pe toată lumea cum ar trebui să procedeze, ce ar fi de făcut, caută studii de caz, încearcă să descopere răspunsul perfect în reviste, cărţi… Li se pare că e o responsabilitate mai mică în caz că eşuează, atâta timp cât mai multe persoane i-au sfătuit acelaşi lucru. E o încercare de a mai “delega” din răspundere, de a nu te simţi nevrednic, nepriceput sau chiar stupid ( în ochii tăi sau ai altuia). Chiar dacă te consulţi cu multă lume (ceea ce e un lucru bun, în unele cazuri) nu lua decizii în funcţie de părerea lor.

 

Inamicul oricărei decizii: frica

 

E nevoie să identificăm frica de dedesubt care ne paralizează şi ne face incapabili de a decide. Frica aceasta nu este doar o simplă îndoială sau nehotărâre (ca atunci când te afli în faţa vitrinei cu îngheţată sau prăjituri şi te gândeşti 5 minute de care să-ţi cumperi 🙂 )  , e ceva mai profund, nu îţi dă pace şi te simţi în teroare: “dacă greşesc şi decid ce nu trebuie?”, “dacă întârzii să decid şi pierd oportunitatea?”, “dar dacă nu e pentru mine?”, “dar dacă e?”

Când eşti în frică nu poţi decide nimic. Mai bine iei o pauză. Creierul tău e scurtcircuitat iar sistemul tău emotional de orientare – total nefuncţional.

Când te mai relaxezi, ia o foaie de hârtie şi răspunde la aceste întrebări: Ce se întâmplă dacă nu fac alegerea corectă? Cum îmi va fi afectat viitorul? Pe cine altcineva afectează alegerea mea? Ce câştig? Ce pierd? Care ar fi planul B? Cum aş putea să îndrept lucrurile dacă nu iese aşa cum mă aştept eu? Am resursele necesare la dispoziţie? În cât timp şi cum anume aş putea recupera pierderea?

Atenţie şi la tentaţia de a forţa o alegere. Credem că “trebuie” să facem o alegere între A şi B fiindcă “a venit timpul”, fiindcă  doar aşa vom putea progresa, etc …dar în timp ce încercăm din răsputeri să ne decidem ce să alegem, scăpăm din vedere alte variante , C, D, E… fiindcă suntem în “gândirea tunel”, ne cramponăm atât de tare de o situaţie încât pierdem din vedere ansamblul, perspectiva, poza mare.

La un nivel mai profund, ai nevoie de o auto analiză: de ce îţi este aşa de frică? Când ai experimentat prima data în viaţă această emoţie care ţi-a blocat capacitatea de a decide? Ce s-a întamplat atunci? A râs cineva de tine? Ai fost pedepsit? Te-ai simţit judecat, desconsiderat, umilit? De ce anume fugi? Ce este mai dureros sau mai neplăcut pentru tine decât de a rămâne blocat în indecizie?

Dintre două emoţii negative, o vom alege mereu pe cea care ni se pare mai suportabilă. Poate că tu te plângi mereu că nu ştii cum să iei decizii sau nu ştii ce să alegi, dar ,de fapt, ce faci este că fugi sau încerci să eviţi/ amâni cât mai mult posibilitatea de a experimenta iarăşi o anumită emoţie negativă care a fost distructivă pentru sufletul şi psihicul tău la un anumit moment din trecut. Nu vrei să mai treci prin acea stare. Şi atunci dai vina pe indecizia ta. E mai uşor aşa.

 

Adevăr sau provocare?

 

Uneori ne blocăm deoarece nu ştim cum să înţelegem provocarea ce ne-a apărut în faţă. Este ceva dificil sau complicat pentru că nu e pentru mine şi ar trebui să renunţ? Sau e dificil şi complicat pentru că reprezintă pentru mine provocarea de a-mi depăşi condiţia, de a ieşi din zona de confort, testul pe care ar trebui să-l trec ca să dovedesc că sunt capabil şi dornic de a face ceva măreţ?

În primul rând: până când nu faci o alegere nu ai de unde să ştii că va fi una bună sau nu. Până nu te angajezi cu totul în a o lua la dreapta sau la stânga nu ai de unde şti dacă este alegerea bună pentru tine.

În al doilea rând, verifică ce simţi în interiorul tău. Mai ales în zona burţii şi a stomacului. Se contractă totul când te gândeşti la acel lucru? Te gândeşti doar la ce ai putea să pierzi? Atunci nu o face! Nu poate funcţiona nimic dacă nu crezi că vei avea succes. “Facă-se după credinţa ta”, spunea Iisus.

În al treilea rând, Sir Richard Branson spunea că dacă obiectivul tău nu te sperie un pic, atunci nu e destul de mare pentru tine. E normal să ai emoţii când iei o decizie fiindcă nu ştii cum o să iasă, dar sunt emoţii de entuziasm, de nerăbdare, de dorinţă de a încerca sau de a-ţi depăşi condiţia? Atunci, fă-o!

Frica de schimbare este cea care de obicei ne duce în paralizia de analiză şi ne face să ne învârtim în cerc tot repetându-ne ca un patefon stricat: nu ştiu ce să aleg, nu ştiu cum să decid, nu ştiu cum să mă ascult… Si cu cât repetăm mai des, cu atât devenim mai blocaţi. Asta e vibraţia pe care o ancorăm în câmpul nostru.

 

Nu rişti, nu câştigi

 

Nu există decizie fără un anumit risc, desigur, mai mare sau mai mic, în funcţie de miza care este la mijloc şi fiecare avem un anumit nivel de permisivitate, de acceptare a riscului. Nu avem cu toţii stomac pentru a juca mii de euro la cazino dar cu toţii am avut de hotărât ce serviciu acceptăm, unde vom locui, dacă ne căsătorim sau nu cu o anumită persoană, dacă ne mutăm din oraşul natal, dacă ne apucăm de un business propriu sau rămânem angajaţi…

Ce ne dorim de fapt este să limităm la minimum şansele de eşec. Să jucăm “safe”. Să nu dăm nici vrabia din mână dar să prindem şi cioara de pe gard. Treaba e că nu prea iese de obicei acest lucru. Nu poţi rămâne în confortul obişnuinţelor tale şi să ai în acelaşi timp şi o viaţă palpitantă, o afacere profitabilă, sau să evoluezi într-un fel sau altul. Vine o perioadă când trebuie să păşeşti curajos în afara zonei tale de confort.

 

Cum micşorăm şansele de eşec

 

Unii oamen au anumite reguli, ritualuri sau proceduri la care apelează pentru a lua o decizie bună.

Înainte de a vă prezenta câteva criterii de decizie, nu ar fi rău să vă puneţi câteva întrebări:

Stiu oare ce vreau cu adevărat? Ce mi-ar trebui ca să reuşesc? Care sunt factorii critici care ar contribui la succes? Ştiu oare ce ar trebui să fac pentru a avea succes? Ce înseamnă de fapt succesul pentru mine, în situaţia data? Cum ştiu că a fost o alegere bună, că am succes? Ce ar trebui să se întâmple în final ca să fiu mulţumit de decizia luată?

Poţi să prezici o serie de posibile rezultate ale alegerii tale? Poţi să estimezi probabilitatea de succes pentru ambele variante de alegere? Fă un pic de studiu de fezabilitate înainte de a lua o decizie. Vezi ce au făcut alţii. E imposibil să nu se fi confruntat şi altcineva cu aceeaşi dilemă şi să o fi rezolvat cu succes. Inspiră-te din poveştile de succes ale altor oameni! (aşa vei afla şi câte decizii greşite au făcut înainte de a fi “avut noroc” cu ultima alegere :-))

Mai importantă, însă, decat toate  întrebări le de mai sus este următoarea: DE CE îmi doresc acest lucru? Marele tău “de ce” este cel care te motivează suficient încât să îţi pui motoarele în funcţiune.

 

Criterii de decizie

 

Există anumite perspective din care poţi privi o anumită decizie şi care ar putea să îţi uşureze sarcina de a alege:

1.Intuiţia, instinctul, senzaţia de bine, liniştea din trup –  dacă atunci când te gândeşti la o anumită variantă simţi linişte în tine, bucurie, încredere, pace, entuziasm, expandare, atunci înseamnă că Sinele tău este mulţumit şi de acord cu decizia minţii. Dar nu uita să onorezi întâi intelectul tău şi să faci o mică cercetare asupra şanselor de succes

2.Experienţe trecute– dacă citeşti astfel de articole, sigur ai decis multe lucruri bune în viaţa ta până acum, ai căutat să te dezvolţi, să fii mai bun în ceea ce faci şi asta a presupus să faci multe alegeri. Care au fost cele mai bune? Cum le-ai luat? În ce stare de spirit erai? Ce decizii greşite ai luat în viaţă? Cum s-au sfârşit? Cum le-ai “reparat”? De ce au fost greşite? În ce stare erai când ai luat acele decizii?

3.Decide…în scris  – totul este mult mai clar atunci când este scris negru pe alb! Răspunde în scris la toate întrebările pe care ţi le-am adresat în articol. Scrie clar opţiunile, ce vrei să obţii, avantaje şi dezavantaje,  care sunt valorile tale la care nu vei abdica niciodată, care este viziunea asupra vieţii tale? Ce s-ar putea întâmpla în cel mai bun caz şi în cel mai rău caz? Pe cine mai impactează decizia ta?

4.Perspectiva ziarului – dacă mâine ar apărea pe prima pagină a ziarelor (sau pe Facebook :-)) o ştire despre ce ai ales să faci, ai fi mândru/ă de alegere?

5.Perspectiva morţii-  Moartea e un teribil agent al autenticităţii 🙂  Dacă ar fi să mori mâine, ai lua decizia cu care te frămânţi? Ai lăsa să scape acestă şansă de a te simţi viu, la masa de joc a vieţii?

6.Precauţie versus curaj – dacă ai fi foarte precaut ce ai face? Ce ai pierde? Dacă ai avea curaj nemărginit ce ai alege? Ce ai câştiga? Cum ţi-ar schimba asta părerea despre tine?

 

Singura constantă este schimbarea

 

Nevoia de certitudine este un factor major de stress. Doar că nimic nu este 100% sigur. Chiar dacă faci cea mai corectă alegere şi eşti mulţumit pe moment, e posibil ca peste o perioadă de timp să înţelegi că e o alegere care te restricţionează, care nu e chiar ceea ce îţi doreai, pentru că circumstanţele se schimbă, tu te schimbi, totul este într-o continuă schimbare.

Ca să nu mai vorbim de situaţiile în care “înafară-i vopsit gardu’, înăuntru-i loepardu’” şi eşti din start indus în eroare. Degeaba te bucuri că faci alegerea uşor şi cu încântare, dacă descoperi imediat după că te-ai cam păcălit.

Obişnuieşte-te cu ideea că nu ai să iei toate deciize corecte în viaţa asta! Acceptarea are mereu un rol important în toate aspectele vieţii noastre. Doar alege cu integritate, cu curaj , cât poţi tu mai bine, cu datele pe care le ai acum la dispoziţie.

Împlică-ţi eventual şi ghizii sau alte entităţi de lumină :”Ajutaţi-mă să aleg ce este cel mai potrivit, pentru binele meu cel mai înalt”. Ghizii nu iti vor spune niciodată CE să alegi!! Doar îţi pot da claritate sau îţi pot scoate în faţă lucruri pe care poate nu le-ai luat în considerare şi care te-ar putea ajuta să decizi ce e mai bine pentru tine.

Dr. Kulbatski spune:” Dă-ţi voie să fii un om care, la fel ca noi toţi ceilalţi, face greşeli”

 

La final totul se reduce la încredere

 

Încredere în tine şi încredere în Univers

Dacă ai încredere în tine şi ştii că te poţi descurca în orice situaţie, că ai un psihic puternic, că nu te laşi dărâmat de orice încercare a vieţii, atunci poţi trăi cu orice decizie iei. Cumva te vei descurca, găseşti tu o cale de a repara pagubele pricinuite de o alegere nu tocmai inspirată. Ce îţi trebuie ca să poţi aborda viaţa aşa? Flexibilitate, curaj, concentrare, iubire de sine, compasiune, dar şi un spirit ludic, să îţi placă să joci jocul vieţii.

Când nu îţi dai voie să greşeşti, când te omoară perfecţionismul sau te evaluezi pe tine doar prin prisma judecăţilor celorlalţi, pierzi toată distracţia, trăieşti mic, chircit, speriat, nu ai cum să evoluezi, să atingi următoarea etapă de evoluţie din viaţa ta. Eşti total înafara fluxului vieţii, nu “curgi” frumos, rămâi blocat, ca o apă statută care începe să miroasă şi să adune broaşte.

Când te simţi blocat în indecizii, înepe să lucrezi la încrederea în sine.

Vă amintiţi ce spunea Einstein despre decizia primordială pe care o ia fiecare om  (în mod conştient sau înconştient) şi care îi va modela toată viaţa? “Aleg să cred că  Universul e un loc prietenos, care mă susţine şi îmi sare în ajutor sau cred că este  duşmănos, gata să  mă atace şi să mă devoreze?“

Dacă ai încredere în Univers şi crezi cu toată fiinţa ta că eşti susţinut de ghizi, învăţători şi îngeri, că eşti aici tocmai pentru a experimenta viaţa în trup fizic, cu indeciziile şi greutăţile ei care te ajută să îţi şlefuieşti caracterul şi să devii mai puternic în spirit, atunci îţi dai voie să experimentezi.

Înainte de toate, poate ar trebui să ştii că pentru Univers nu există decizii bune şi decizii proase. Orice alegi îţi oferă o experienţă din care înveţi, din care evoluezi. Poate că tu crezi că trebuia să fie altfel, dar niciodată nu experimentezi ceva întâmplător, ci doar pentru că ai nevoie de acel lucru, ca să evoluezi!

 

Ca de obicei , te invit sa-mi spui parearea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a placut?

Ce teme te-ar mai putea ajuta in calatoria ta?

Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi lași comentariul tău în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

 

Despre autor : Cristina Tomescu este consilier spiritual si life coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri  să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență,  asumându-și cu  responsabilitate  uriașul lor potențial creator.

© Copyright Cristina Tomescu 2018

Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro

 

7 Comments

 1. Buna!De ceva timp citesc cu mare interes articolele d-voastra. Imi sunt benefice. Acest articol m-a atins pe rana. Ma simt blocat de mai mult timp. Intrebarile din articol sunt exact cele care ma interesează si răspunzând la ele as avea o direcție. De ce nu stiu sa raspund la ele? Nu ma cunosc îndeajuns, mi-e teamă? N-am incredere? E ciudat. Cu cât ma gandesc mai mult la răspunsuri cu atat parca nu le gasesc…

  Reply
  • Da, ti-ai raspuns deja: neincredere, teama, nealiniere cu Sinele. Scriam in articol ca nu e benefic sa zabovesti in zona asta de “nu stiu, nu pot”… Schimbă întâi discursul cu tine însuți: sunt conștiința divina, parte din Dumnezeu, Sinele meu stie deja tot ce eu nu reusesc sa formulez mental. Ma predau, ma dau la o parte si permit Sinelui meu sa manifeste intreaga putere a lui Eu Sunt”. Apoi deschide ochii, ciuleste urechile, așteaptă si urmărește semnele : un articol, o carte, un film pe YouTube, o melodie… Deschide-te catre indrumare. Cu cat te judeci ca nu ai inteles inca, cu atat închizi canalul de comunicare. Fa din autocunoastere o bucurie a descoperirii, un joc, nu o corvoada fara rezultat

   Reply
   • Buna
    Mia placut tare mult Articolul tau si lam citit de citeva ori
    Viata mea a fost un adevarat calvar trebuia sa fac Pé placut tuturor sa fiu supusa si ascultatoare lor trebuia sa fiu EI si nu EU
    Dar Am zis sa ma opresc sa ies din nemiloasa zona de CONFORT si asta Am si facut
    Dar pentru ca nu mai sunt a lor sunt pedepsita
    Efectiv au indepartat copii de mine ma urasc si imi doresc moartea
    Eu merg mai departe in drumul meu dar efectiv mi se zdrobeste inima vazind cum se folosesc de copii impotriva mea

    Reply
    • intreaba-te ce ai de invatat de aici , de ce ai atras asa ceva in viata ta … fiindca daca aceste lucruri nu sunt vindecate in tine, le vei atrage din partea altor persoane ..

     Reply
 2. Cu Inima 😀😍

  Reply
 3. Iti multumesc p/u acest articol inspirant ! Apreciez faptul ça deschizi tarimuri noi care entuziasmeaza si bucura.

  Reply
  • Mulțumesc, Andrei, ma bucur ca ajută!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.