Din ce în ce mai multi învățători spirituali vorbesc despre cât este de important să trăiesti în inimă. Dar ce înseamnă asta cu adevărat și de ce este atât de important, mai ales în timpurile noastre?
La începutul calatoriei mele, credeam că a trăi în inima însemna să fii bun, să ai compasiune pentru ceilalti, să faci fapte bune, să respecti cele 10 porunci , să fii un bun crestin, respectându-i pe ceilalti și punându-te în slujba lor.
Desigur că eram și influențată de Biblie care face atât de multe referiri la inimă. De exemplu :
1Samuel16:7:
“ Domnul nu Se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii,
dar Domnul se uită la inimă.”
Matei 5:8:
“Ferice de cei cu inima curată, căci ei vor vedea pe Dumnezeu!”….
Dar cum te ajută să afli cine esti tu cu adevărat, cum te ajuta să devii mai conștient de sinele tău faptul că esti bun, cum te ajuta să îți innalți conștiinta? (care pentru mine era ceva ce ținea de minte , de creier).
La acel moment, creierul credeam că este responsabil de stările noastre înalte de conștiinta, de trezirea noastră spirituală, de realizarea sinelui.
Ușor, ușor, pe masură ce căutam mai multe informatii, am început să inteleg că inima este mult mai mult decât un organ care pompeaza sange și că a trai în inima inseamna mult mai mult decât a face fapte bune.
Care este rolul inimii noastre?
Există o disciplină relativ nouă, numită neurocardiologie, care a demonstrat că inima noastră este mult mai mult decât am învățat noi la școală. Este un sistem complex, un centru sofisticat de primire și procesare a informatiilor, are propriul “creier” functional, numit inteligență neurală, adica un sistem nervos specific care stabilește o comunicare strânsă cu creierul și cu corpul nostru, prin intermediul unor câmpuri electromagnetice care pot fi măsurate.
Componenta electrică a câmpului inimii este de 60 de ori mai puternica în amplitudine decât cea generată de creierul nostru, așa cum a fost evidentiat de EKG ( electrocardiograma). Acest câmp patrunde prin toate celulele corpului.
Componenta magnetica este de 5000 de ori mai puternica decât câmpul magnetic al creierului și se intinde cativa metri în jurul corpului.
Inima este cel dintâi organ care se formeaza la fetus, nu creierul. Inima joacă un rol important și în reglarea substantelor chimice din corpul nostru.
S-a descoperit că ritmul creierului se sincronizeaza cu impulsurile inimii. Câmpul electromagnetic produs de inima trimite semnale catre creier și nu invers. Acest mod de a comunica a fost denumit “coerență”.
Câmpul inimii poartă multa informatie care actioneaza ca și semnal sincronizator pentru întregul nostru trup. Institutul de Matematica a Inimii ( Institute of HeartMath ) a revelat faptul că strarile noaste emotionale sunt communicate de catre inima tuturor organelor și structurilor corpului. Emoțiile pozitive determină un ritm al inimii lin, calm, ordonat, în timp ce emoțiile negative determină un tipar dezordonat, nergulat al ritmului inimii. Creierul elibereaza tot felul de chimicale care schimba chimia organismului.
Cu cât mai multa iubire, bucurie sau fericire simtim, cu atât mai constant sunt trimise semnale catre creier care ne influenteaza sanatatea și starea de bine a corpului. Daca sustinem emotii pozitive pentru o perioada mai lungă de timp, corpul nostru va dezvolta un mod specific de functionare (numit coerenta psiho-fiziologică) care va determina o anumita armonie și eficiență în modul în care toate aparatele și sistemele trupului nostru interactioneaza unul cu altul și lucrează impreună.
Un rezultat direct al acestei armonii este reducerea nivelului de stress, cresterea echilibrului emotional, mai multa claritate mentala, reducerea dialogului mental intern și performanta cognitiva. Toate aceste rezultate sunt componente de baza care determina o conștiinta superioara și o mai mare conștientizare.
Mai mult decât atat, experimentele au demonstrat că undele creierului unei mame se sincronizeaza cu impulsurile electromagnetice trimse de inimioara copilului pe care il poarta în pantec.
De asemenea, o persoana care se afla intr-o stare de coerență psiho-fiziologică, devine conștienta de informatia codata în câmpurile altor personae din jurul lor, pentru că devin foarte sensibile , că niste “antene” de prima clasa, acordate pe frecventa tansmisa de câmpurile electromagnetice ale celorlalti.
Prin “ceilalti” ma refer atât la oameni cât și la animale, că să nu mai spun că la un nivel mai mare inimile noastre intra în rezonanta cu ritmul și câmpul electromagnetic al Pamantului. Suntem cu totii inetrconectati.
Ȋntr-un fel, trăim într-un ocean de unde și vibratii ale inimilor, ne impletim propriile vibratii cu frecventele provenite de la ceilalti și cu totii comunicam la un nivel energetic. Emoțiile noastre influențeaza ceilalti oameni, animalele, și însuși Pamantul, cu tot ce este pe el și asta atrage dupa sine o mare responsabilitate. Să devenim conștienti de acest fapt și să ne propunem ca intentie să ne rafinăm abilitatea de a gândi, simti, vorbi și acționa intr-un mod pozitiv, ne ajuta mult la ridicarea conștiintei noaste.
Un alt motiv important de a trăi în inimă este faptul că inima nu “gândește” polarizat. Creația mintii este influențată de ego. Dacă reușim prin forța voinței noastre si a intenției focalizate să materializăm ce ne dorim e foarte posibil să experimentăm si reversal medaliei. Dacă, în schimb, creăm din inimă, acest risc dispare. Mai multe despre acest aspect puteti afla in cartea lui Drunvalo Melchizedek : “Spatiul Sacru al Inimii”
Cum adică să trăiești în inimă?
A trăi în inima este o abilitate pe care o avem cu totii, doar că trebuie să devenim conștienti de asta și să intentionam să urmam acest mod de a trai.
Ȋn primul rând presupune să iesim din minte.
“Cum??? Nu imi doresc să fiu o persoana sensibila, credula, usor de manipulat, fara să am o parere personala asupra oricarui subiect! Vreau să fiu cu capul pe umeri”
Tocmai ati gandit asta? Vă inteleg ingrijorarea pentru că am trecut și eu prin asta . Ȋncă mai am aspecte la care lucrez. Este un process continuu pentru că e dificil să te detasezi, să slabesti controlul, să ai încredere în instinct sau intuitie, să îți “simti” drumul prin viata atata timp cât am fost învățati exact opusul : să ne”gandim” drumul prin viata.
Mintea are un rol foarte important de jucat și este necesara în multe lucruri, nu inseamna că nu mai avem nevoie de ea, doar că e de preferat un echilibru între minte și înțelepciunea noastră lăuntrică care își are originea în esenta noastră profunda. Nu pierdem nimic făcând asta, din contra, avem multe de câstigat.
Ȋn acesta lume nouă în care trăim, cantitatea de informatie este uriașă, sunt atât de multi factori care ne influenteaza și avem o gama larga de optiuni și posibilitati de alegere. Mintea noastra, prin însăsi natura ei , este limitată, logică și ratională. Nu a fost distinata să ne ofere raspunsuri la intrebari care încep cu cuvantul “cum?” Mintea e analitica și poate doar oferi concluzii bazate pe învățaturi sau experiente din trecut.
A trai în inima inseamna a opera la un nivel intuitiv , a nu asculta de regulile rationale ale mintii , insemna să iesim din cutia pe care ne-am construit-o singuri și a ne deschide catre posibilitati mai mari.
Mai inseamna să traim în echilibru cu emotiile și gandurile noastre, să ne ascultam propriul adevăr și să il simtim în corpul nostru și să permitem inimii să ne conduca în luarea unei decizii sau atunci cand actionam.
Cum începem să traim în inima?
1. Pune întâi marea intrebare
Primul pas este intotdeauna să fim deschisi către o alta perspectiva, să fim dispusi să acceptam că ar putea fi și un alt mod de a opera în aceasta lume și să punem sub semnul întrebarii propria noastră cunostere și credințele pe care le avem.
Odata ce ne-am intrebat “Cine sunt eu?”, mai devreme sau mai tarziu vom veni cu raspunsul că nu suntem trupul nostru și nici mintea noastră care în mod constant gândeste, analizează, organizează, evaluează, planifică… dar că suntem altceva, ceva mai mare decât personalitatea noastra, suntem una Sinele nostru interior care opereaza la un alt nivel, diferit de cel al ego-ului nostru pamântean.
Egoul are nevoie să fie în control, să demonstreze, să traiasca la nivelul asteptarilor celorlalti. Ar fi bine să ne amintim cine suntem: extensii ale Sursei, Spirit pur, iubiti în mod neconditionat și avand din nastere, prin drept divin, propria noastră valoare care nu e nevoie să fie demonstrată.
Ne aflam aici că să ne oferim darurile, să ne raspândim Lumina dar și să descoperim Lumina din ceilalti și din tot ce ne înconjoara. Putem face acest lucru dacă dăm onoarea de a ne deschide drumul, inimii noastre.
2. Practicati cele patru principii de baza , amintite și mai devreme :
- Folositi intuitia, nu analizati prea mult cand decideti un lucru
- Simtiti mai mult, ganditi mai putin
- Aveti incredere în desfasurarea naturala a vietii, slabiti controlul
- Practicați aprecierea și mulțumirea pentru ce este, în loc de a cere mereu ca noi dorințe să fie împlinite
3. Iubirea de sine este ingredientul principal
Pentru a ne putea experimenta unitatea, e nevoie să ne simtim confortabil cu idea că inlauntrul nostru avem atât lumina cât și intuneric, să ne acceptam umbrele, intelegand că rolul lor este să ne atraga atentia asupra aspectelor pe care inca nu le-am vindecat.
Nu ne aflam aici intamplator, am ales să fim aici pentru că stiam că va fi o super aventura! Numai acesti ani de conditionare ne-au facut să uitam asta. Suntem perfecti exact asa cum suntem. Odata ce ne împăcăm cu idea aceasta și ne găsim pacea inimii, totul devine mai usor. Putem începe cu cei 4 pasi catre iubirea de sine
4. Intelege care este scopul tău aici
Cu totii avem daruri de oferit. Cu totii avem un scop , talente sau abilitati menite să faca aceasta lume și locuitorii e mai fericiti și mai conștienti de cine sunt cu adevărat. Odata ce ne-am descoperit misiunea pe acest Pamant, asupra noastră se asterne o pace, un calm, ne gasim bucuria și alinierea în tot ceea ce facem , nu acceptam compromisuri și începem să fim cu adevărat în slujba celorlalti. Începem să traim din inimă.
5. Trăieste în clipa prezentă
Trăind în Acum nu înseamnă că incercam să scăpăm de cee ace simtim în prezent, nu inseamna că ne abandonam , e mai mult o adancire în Sine, permițându-ne să simtim emotia pura, nealterata de povestea pe care mintea ne-o spune despre acea emotie. Ne permitem să ascultam, în liniste , ceea ce inima ne spune.
Ȋn momentul prezent , noi nu în cercam să “facem” lucrurile diferit , să schimbam prezentul , doar ne permitem pur și simplu să fim. Intr-un fel noi “desfacem” ceea ce mintea noastrăa facut.
Să trăim viata intr-un mod simplu, să fim prezenti în experienta noastra, să ne abtinem de la a anticipa ce se va intampla în viitor sau cum va arata finalul, doar să fim, să simtim soarele pe față sau ploaia pe piele…. atât doar. Asta dă voie mintii să se relaxeze , să nu mai alerge în cautare de raspunsuri. Şi dupa cum am vazut mai devreme, în felul acesta ritmul și vibratia inimii se modifica , la fel și frecventa câmpului nostrum electromagnetic , apoi relatia noastrăcu ceilalti , cu natura, cu viata.
6. Cultiva compasiunea
Compasiunea ne învăța că nu exista separare intre noi și ceilalti. Este un principiu spiritual de baza și o metoda sigură de a ne readuce în inima.Când ne focusam asupra altora, egoul nostru este uitat, ramâne în urma, nu mai are nicio putere asupra noastra.
Este un proverb Zen , faimos care zice asa:
Discipolul il intreaba pe maestru :” Maestre, sunt descurajat, ce să fac?
Iar maestrul rasunde : “Incurajeaza pe altii”
Ȋntelegem suferinta celorlati cu inima, nu cu mintea. Suferinta lor devine suferinta noastra, durerea lor devine durerea noastra.Ascultand cu atentie , dorindu-ne să intelegem cu adevărat pe celalalt, noi transcendem judecâta, suntem intr-o stare de reptivitate și daruire. Inimile nu au ziduri atunci cand comunica.
Compasiunea și înțelegerea, la fel că și acceptarea sunt exemple de gandire orizontala, nu ne considema nici mai buni, nici mai rai decât altii , nu suntem nici macar egali, suntem Unul.
A trăi în inima este ceva natural , innăscut pentru noi și numai datorita modului în care am fost crescuti, datorită constrangerilor sociale, a dragostei noastre conditionate oferită celorlalti , a devenit cel mai mare obstacol în obținerea alinierii cu Sinele nostru Ȋnalt și cu Sursa. Poate că acum e timpul să ne întoarcem către înterior.
Ca de obicei , te invit sa-mi spui parearea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a placut?
Cum te-as mai putea ajuta in calatoria ta?
Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi lași comentariul tău în spațiul de mai jos, destinat dialogului.
Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență, asumându-și cu responsabilitate uriașul lor potențial creator.
Imi vine un gand sa deschid email-ul. Ce sa vezi? Un articol de la Cristina care se potriveste manusa cu cautarile din sufletul meu.Mi-a placut articolul. Am avut de invatat si de inteles. Imi doresc din tot sufletul sa pot si eu sa ma intorc catre interior, Voi practica pana in ziua in care inima imi spune ca am nevvoie de ajutor. Poate de la tine , Cristina. Pana atunci ma folosesc de articolele tale.Sa-ti fie bine!
Ma bucur ca eezonezi cu ce scriu si ca iti este de folos! ❤️ Mulțumesc ca ți – ai luat din timpul tau pentru a-mi da acest feedback. Apreciez mult🌹
Si eu lucrez cu mine pentru a obtine acest lucru, sunt la inceput, datorita multor ani d suparare, frustrare, am oboseala cronica si imi doresc sa ma schimb, sa traiesc mai atent prezentul si sa nu ignor inima.Multumesc si felicitari pentru articol!
de cele mai multe ori frustrarea, supararea, etc sunt cei mai buni catalizatori pentru schimbare 🤗
Excelent articolul! Majoritatea oamenilor trăiesc in creier si nici nu stiu că au o inimă gânditoare. Eu le spun intotdeauna: creierul te ajută să nu te lovești de tocul usii cand treci și să poti să nimeresti gura cu lingura dar inima , prin intutie te ajută să fii in starea ta de confort și să iei hotărari corecte.
Da, aveți dreptate. Marele test al acestei perioade este mutarea în inimă