Eşti dependent de gândire? Practică trăirea conştientă.

Eşti dependent de gândire? Practică trăirea conştientă.

Principala cauză a nefericirii noastre este dependenţa de gândurile pe care le întreţinem zilnic în spaţiul conştienţei noastre, mai ales cele negative.

S-a descoperit că zilnic avem între 30 000 si 60 000 de gânduri. Pur şi simplu nu ne putem opri din gândit! Şi asta nu ar fi deloc o problemă dacă 90% dintre gândurile de astăzi nu ar fi aceleaşi sau foarte asemănoare cu gândurile de ieri! Majoritatea gândurilor noastre sunt repetitive, automate şi inconştiente.

Ce facem noi în momentul în care repetăm mereu şi mereu aceleaşi gânduri? Le conferim putere asupra noastră şi asupra realităţii noastre , pentru că  bătătorim aceleaşi trasee neuronale din creier şi ne întărim aceeaşi semnătură vibraţională.

Câmpul cuantic, conştiinţa divină, universul tuturor posibilitaţilor, răspunde tocmai la acestă semnătură vibraţională individuală! Degeaba cerem -prin rugăciuni fierbinţi- prosperitate, linişte, iubire, dacă semnătura noastră vibraţională este total la polul opus, semnalizând sărăcie, deznădejde, nelinişte şi desconsiderare!

Si atunci, supravegherea gândurilor, practica stării de ‘mindfulness’, trăirea conştientă, devine unicul mod prin care începem să controlăm ceea ce vine către noi ca şi răspuns din partea Universului.

Fiecare gând e o mica entitate, creşte atunci când îi conferim atenţie.  Fiecare gând, poate nesemnificativ initial, vrea să devină mai puternic, şi atunci va atrage către el gânduri asemănatoare  care să îl expandeze, să îl facă mai puternic. Având o vibraţie apropiată, gândurile secundare vor contrbui la creşterea “bulgărelui de zăpadă”, astfel că în final va aduna din ce în ce mai multă intensitate şi conştiinţă.

E nevoie să conştientizăm mereu ce încearcă mintea să facă. Este modul ei de operare. Atâta timp când gândeşti… exişti, Ego-ul se asigură că va exista în continuare, pentru că are lucruri importante de rezolvat. Ego-ul este speriat de lipsa gândurilor, asta arată a nefiinţare, a moarte, iar datoria lui este să te protejeze şi să se asigure că îţi continui călătoria pe acest pământ. Din acest motiv va sponsoriza orice gând, în lipsă de o direcţie clară şi conştientă oferită şirului gândurilor de adevăratul tău Sine interior.

În  momentul în care nu suntem deloc conştienţi de ceea ce ni se întâmplă, putem să urmărim un gând din aproape în aproape, până ajungem să ne “trezim” după jumătate de oră că am fost total absenţi din realitatea curentă, din momentul prezent, şi ne-am şi schimbat buna dispoziţie datorită “excursiei mentale” făcute. Eckhart Tolle spune că atunci suntem exact ca un câine care a prins un miros şi se tot duce după el, “îmbătat” de mirajul a ceea ce ar putea găsi , ajungând în final să se piardă, pentru că s-a îndepărtat atât de mult de casă.

Permite gândurilor să apară în mintea ta dar nu le urma către un gând mai mare, şi apoi unul şi mai mare…căci te vei îndepărta de la momentul prezent în care este toată puterea ta!

Mindfulness înseamnă să acorzi atenţie momentului prezent, conştient, intenţionat, şi fără judecată. De ce ai face asta? Pentru că doar cine este stăpânul minţii sale poate să decidă conştient ce îşi doreşte să creeze, să închidă circuitele care ne aduc în prim plan fricile, îndoielile, judecăţile, si să supravegheze procesul de manifestare până la obţinerea rezultatului dorit.

Dacă merită să ne străduim să învăţăm ceva, atunci să învăţăm să ne controlăm mintea. Mintea este doar o unealtă oferită nouă pentru a ne ajuta în crearea crealităţii dorite. Numai că noi nu mai ştim să o folosim, după atâţia ani de condiţionare, i-am dat o putere prea mare şi atunci a început să ne conducă ea pe noi: din servitor a devenit stăpân.

Sunt câţiva paşi de urmat către o viaţă trăită conştient, de pe o poziţie de Maestru:

 

  1. Primul pas este să devenim conştienţi de ce anume gândim

De cele mai multe ori noi ne surprindem că ne gândim la cu totul altceva faţă de ce facem în acel moment şi, mai mult decât atât, ne gândim mai mereu la lucruri negative. Există studii care pretind ca se poate prezice gradul de fericire al unui om în funcţie de cât de focusată este mintea sa.

  • Opreşte-te din când în când în timpul zilei şi întreabă-te : ce gândesc eu acum? Este ceva ce mă împuterniceşte sau mă doboară? E pozitiv sau negative acest gând?

 

  1. Conştientizează-ţi emoţiile, numeşte-le

De multe ori suntem într-o aşa de mare grabă, suntem copleşiţi de responsabilităţi, stresaţi, ştim doar că nu ne place ceea ce simţim, dar nu ne oferim tihna necesară să denumim emoţiile pe care le experimentăm.

E cumva frustrare ceea ce simţi? Frică? Neîncredere în tine şi abilităţile tale?

Până nu ştii exact ce simţi, nu poţi nici măcar visa la o schimbare, pentru că nu înţelegi exact ce vrei să schimbi şi de ce.

  • Când esti iritat, nervos, opreşte-te şi răspunde la o întrebare simplă: ce simt acum?

 

  1. Învaţă să opreşti îngrijorarea

Îngrijorarea, anxietatea, te aruncă automat în viitor, te determină să consideri momentul prezent mai puţin important decât ceea ce ar fi posibil să se întâmple în curând.  Dar prezentul este singurul care contează, de aici putem crea o versiune a viitorului care să ne împuternicească şi să ne satisfacă dorinţele. Ne îngrijorăm pentru că încercăm să ne punem cumva la adăpost în cazul unui scenariu neplăcut. Însă exersând mental ce am putea face dacă se întâmplă acel eveniment, noi de fapt atragem şi mai mult către noi rezultatul negativ pe care încercăm să-l prevenim.

 

  1. Fii prezent în orice faci

Mănâncă conştient. Oferă-ţi timp să simţi gustul mâncării, să adulmeci aromele, mestecă bine, aşteapta răspunsul creierului la ceea ce le transmit papilele tale gustative.

Bucură-te de ceea ce simţi când mângâi un căţel sau o pisică, când te joci cu copilul tău, priveşte oamenii în ochi când vorbeşti cu ei  şi ascultă atent ceea ce-ţi spun.

 

  1. Fă un singur lucru o data

Multi-tasking-ul s-a dovedit a nu fi benefic creierului nostru . Când speli vasele, fii acolo, prezent, când calci sau dai cu mătura fii atent la ceea ce faci, moment de moment. Curăţenia şi gătitul se pot transforma în meditaţie şi astfel nu vor mai părea plictisitoare sau consumatoare de timp preţios.

Ia-ţi timp să faci ceea ce ţi-ai propus, nu da totul peste cap, nu grăbi lucrurile ca să scapi rapid, te ajută să te focusezi doar pe ceea ce ai de făcut atunci.

 

  1. Respiră

Când trăim pe pilot automat, în viteză, respiraţia noastră tinde sa devină superficială, lipsită de profunzime, doar din partea superioară a pieptului .

Respiră conştient măcar de două-trei ori pe oră. Umple-ţi plămânii cu aer , simte cum aerul pătrunde prin nări, apoi în jos, prin trahee până în plămâni. Permite abdomenului să se expandeze, respiră precum soliştii de operă, până ai senzaţia că aerul îţi umple partea de jos a spatelui.

 

  1. Cască

Da, pare ciudat, dar a fost demonstrat de ştiinţă : Căscatul ne relaxează şi ne aduce cu rapiditate într-o stare de conştiinţă cognitivă. In plus întrerupe automat şirul gândurilor şi ne scoate din emoţia în care ne aflam pe moment. În cartea “Cum ne schimbă dumnezeu creierul”, de Andrew Newberg şi Mark Robert Waldman, se menţionează 34 de studii ce arată în ce mod căscatul reglează temperatura şi metabolismul creierului, activează precuneusul care este implicat în  autoreflecţie şi refacerea memoriei.

 

Trăirea conştientă se poate rezuma la două mari componente : atenţie şi atitudine. Putem alege conştient unde ne focalizăm atenţia şi ce atitudine să adoptăm în legătură cu un anumit  eveniment. Acest lucru  ne ajută să nu mai reacţionăm din instinct  la evenimentele neplăcute ce apar inevitabil în viaţa noastră , ci să răspundem într-un mod deliberat. Nu mai suntem efect, suntem cauză.

 

 

Ca de obicei , te invit să-mi spui părerea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a plăcut?

Cum te-as mai putea ajuta în călătoria ta?

Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi spui părerea ta în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

 

Sursa imagine titlu: internet

 

cu data

 

Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri  să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență,  asumându-și cu  responsabilitate  uriașul lor potențial creator.

© Copyright Cristina Tomescu 2016

Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro/

 

1 Comment

  1. Foarte interesant si adevârat

    Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.