Nu există probleme de creativitate, ci doar de aliniere

Nu există probleme de creativitate, ci doar de aliniere

Omenirea trece acum printr-o mare schimbare de paradigmă: nu vom mai învăţa prin suferinţă, prin karmă, ci prin conştientizare, ieşim din starea de “supravieţuire” şi intrăm în etapa următoare, cea de “creaţie conştientă”.

Doar că mulţi dintre noi se confruntă cu o problemă care în sesiunile de coaching se exprimă astfel: “Aş dori să fiu mai creativ”, “cred că sunt blocat”, “nu reuşesc să ies din rutina”, “nu e nimic incitant în viaţa mea”, “mi-am pierdut mojo-ul”, “nu reuşesc să îmi găsesc un hobby”, “parcă nimic nu mă mai bucură”….

Dacă experimentezi o situaţie asemănătoare, atunci articolul de astăzi este şi pentru tine, căci vom vorbi despre creativitate şi cum putem să (re)devenim creatorul ce am venit să fim!

 

Creativitatea este moştenirea şi destinul nostru

 

De ce spun asta? Pentru că dacă acceptăm că suntem făcuţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, înseamnă din start că suntem cu toţii creatori puternici, la fel ca El! Aşa ne naştem! Faptul că există zeci de studii care demonstrează că cei mai creativi sunt copiii, atestă acest adevăr. Doar că, “pe drum”, reuşim cumva să pierdem acestă calitate iar în articolul de astăzi aş vrea să descoperim cum o putem, din nou, revendica.

Creativitatea a fost de multe ori considerată o trăsătură specifică artiştilor, oamenilor care se manifestă creativ prin pictură, sculptură, muzică, dans, teatru, etc. Prin comparaţia cu aceşti titani avem tendinţa să ne considerăm plaţi, fără forţă creativă vitală sau fără imaginaţie. Dar creativitatea se manifestă în absolut toate domeniile vieţii cotidiene, de la cum încropeşti un fel de mâncare cu ce găseşti prin frigider, cum îţi aranjezi grădina, cum organizezi liniile de producţie astfel încât să creşti profitabilitatea, cum rezolvi un conflict astfel încât să nu lezezi stima de sine a celor implicaţi… şi până la cum au abordat Einstein şi Tesla problemele de fizică avansată.

Cu toţii suntem în stare să generăm idei şi concepte noi, este o caracteristică ce a venit “la pachet” odată cu toate celelalte artribute ale fiinţei umane. Creativitatea este moştenirea lăsată nouă de Creator. Noi suntem fiecare un vehicul prin care se manifestă creativitatea lui Dumnezeu.

La fel de bine, creatvitatea este destinul nostru. Doar prin creativitate putem avansa ca societate, putem evolua ca fiinţă umană, în mod conştient.

 

Creativitatea nu este un aspect al minţii

 

Se consideră, de obicei, că a fi creativ înseamnă să ai multe idei creative.

Chiar şi definiţia “oficială” este: “Creativitatea este un proces mental şi social care implică generarea unor idei sau concepte noi, sau noi asocieri ale minții creative între idei sau concepte existente”. Personal, consider că dacă nu pui în practică aceste idei, dacă nu faci ceva cu ele, rămâi doar la nivelul de imaginaţie.

Sunt multe tehnici de generare de idei, de exemplu brainstorming-ul sau  tehnica Walt Disney din NLP, dar dacă acestea nu au o parte practică, o aplicabilitate imediată, nu poţi spune că te-ai exprimat creativ.

Din definiţia de dictionar e bine să reţinem, totuşi, un aspect important: creativitatea nu înseamnă doar inovaţie ci şi combinarea, asocierea de idei, de lucruri, aspecte sau fenomene deja existente. De multe ori lucrez cu persoane care,  in Cronicile Akashice aparţin unui anumit Grup de suflete de origine, şi care afirmă răspicat, şi cu o oarecare dezamăgire în glas, că nu sunt deloc creativi. Ceea ce nu este deloc adevărat pentru că ei sunt specialişti în a “îmbunătăţi” lucrurile deja existente. Nu inventează ei roata dar au aşa o abilitate de a o face să se învârtă mai uşor sau mai repede!

 

Încetează să tot repeţi “eu nu sunt creativ”

 

Ca în orice alt aspect al vieţii, cu cât îţi repeţi mai des că nu ai un lucru, cu atât întârzii sau împiedici cu totul, manifestarea lui în realitatea ta exterioară. Te blochezi singur în acel spaţiu al negaţiei. Deschide-te, intră cu uşurinţă şi fără ataşamente mentale în fluxul vieţii.

Şi adevărul este că noi creăm non-stop, nu putem experimenta realitatea dacă nu o creăm mai întâi, doar că o facem într-un mod automat, inconştient, iar creaţiile noastre sunt pe măsură: inconştiente, slabe, fără un scop puternic, fără intenţie clară, întâmplătoare. Fiecare dorinţă a omului, indiferent cât de mică sau mare ar fi ea, de conştientă sau inconştientă, trimite în vortexul său personal de creaţie o solicitare către câmpul cuantic, mintea lui Dumnezeu, conştiinţa lui Unu. Iar Universul răspunde imediat, creând acea linie temporală virtuală în care dorinţa este împlinită. “Cere şi ţi se va da”. Munca noastră constă în a ne alinia vibrational cu acea frecvenţă specifică a dorinţei noastre, pentru ca ea să “coboare”, să se manifeste din planul virtual, ideatic, în planul fizic, concret, palpabil.

Poate ar fi mai uşor să vă gândiţi că intenţia de manifestare este ca aburul. Vizualizarea, gândul şi emoţiile legate de realizarea dorinţei sunt ca apa lichidă. Iar exprimarea fizică a dorinţei, în realitatea curentă, este gheaţa, forma fizică,  materială, brută, concretă. Coborâm din 5D (Spirit/ arhetip) în 4D (minte), apoi în 3D (fizic). Repet mereu: suntem trei în unu.

 

Pentru a fi creativ în exterior e nevoie să mergi în interior

 

Dacă toţi oamenii sunt creativi atunci când sunt copii, dar pierd din acestă abilitate pe măsură ce se maturizează, atunci e clar că nu e nevoie să dobândim ceva din exterior, să facem cursuri pentru a deprinde acest skill, acestă abilitate pe care noi nu am avea-o, ci doar să curăţăm canalul dintre noi şi Sinele înalt pe care am reuşit să îl “colmatăm” în timp cu diverse credinţe limitative, frici, tipare de gândire şi obişnuiţe de comportament ce acţionează în detrimentul nostru.

Valoarea creativităţii vine din ceea ce aducem, “downloadăm”, din lumea arhetipurilor lui Platon şi la care avem acces doar prin intuiţie. Marii artişti, matematicienii celebri, fizicienii ce au scris istorie, şi toţi cei ce au inventat vreodată ceva mai mult sau mai puţin spectaculos, au avut o conexiune directă cu “lumea ideilor”, cu mintea lui Dumnezeu. Totul există deja în această “supă” a infinitelor potenţialităţi, iar noi suntem mereu conectaţi la acest câmp cuantic universal.

Vă amintiţi cum povestea Beethoven că auzea muzica deşi era surd şi cum el doar scria partitura ce “curgea” prin el? Sau de Michelangelo care spunea că statuia exista deja în blocul de marmură, el era doar inspirat să o scoată la suprafaţă îndepărtând bucăţile de piatră ce o ţineau prizonieră? Sau de Einstein care definea creativitatea ca fiind “inteligenţa care se distrează/ se joacă”?

Ce este comun tuturor celor care creează este starea de flow, intrarea în acel râu al vieţii care curge prin noi şi care ne conectează la tot ce există. Dar şi atunci când eşti îndrăgostit sau când ai o experienţă mistică, în meditaţie, experimentezi aceeaşi stare de flux. Atunci te simţi unic dar parte din întreg, eşti deasupra condiţionărilor, te simţi liber, suveran. Iar acesta este condiţia Omului Nou la care învăţăm acum cu toţii să ne re-aliniem.

Nu există probleme de creativitate la oameni, există probleme de aliniere cu Sinele!

 

Pentru a trăi creator conştientizează principiul feminin

 

In Tao Te Ching, capitolul 6, Lao Tzu spune aşa: “Spiritul ce nu moare niciodată / este numit femeie, mama primordială” (sau “misterioasa femelă”, în alte traduceri). “Poarta către misterioasa femelă este rădăcina creativităţii/ a Cerului şi a Pământului” .

Interpretarea se referă la principiul feminin creator, din care toate sunt zămislite. Creaţia se întâmplă oricum şi este continuă. Dacă însă conştientizăm şi ne conectăm la acestă forţă creatoare devenim şi noi părtaşi la creaţie, devenim co-creatori. Fiecare om are în el ambele principii, masculin şi feminin.

Energia feminină te poate purta către perfecţiune dacă alegi să contribui la naşterea unor noi idei, înţelegeri, realităţi, folosindu-ţi capacitatea creatoare lăuntrică, unică ţie, fiindcă rezonează cu ce este în adâncul sufletului tău. Şi aici ne referim la acea poftă de viaţă, entuziasm, încântare pe care le resimţi atunci când te gândeşti la chemarea ta, la misiunea ta personală, la ceea ce te bucură şi îţi dă sens vieţii.

Centrul creativităţii noastre nu este în cap, în minte. Este în chakra a doua, numită Svadhisthana, în traducere “locul în care sălăşuieşte Sinele”. Acesta este locul în care ne regăsim identitatea creativă, în care ne deschidem către adevăratele noastre dorinţe.

Chakra a doua este asociată cu luna, reprezintă starea noastră emoţională, cât de receptivi suntem la energia celorlalţi şi cât de dispuşi să investim în creaţia noastră şi a celorlalţi. Coordonează tot ceea ce ţine de creaţie, procreaţie, creativitate, sexualitate şi bani.

Când nu este blocată, ne ajută să ne focusăm pe ideile creative şi să le hrănim cu atenţia şi dedicarea noastră până se manifestă în ceva tangibil, în realitatea fizică.

De multe ori găsesc acestă chakra blocată la cei cu care lucrez iar acest aspect este foarte important şi e nevoie să ţinem seama de el pentru că are o mare influenţă negativă asupra capacităţii noastre de creaţie şi manifestare.

 

Pentru a trăi creator, gândeşte cuantic

 

Orice act de creaţie este o întâlnire cu Maestrul din tine, acel sine cuantic cu care valsezi în ringul ideilor şi intuiţiilor. Conştiinţa umană, prin alegere conştientă şi focalizarea atenţiei pe o anumită idee, dsprinde din câmpul de potenţialităţi o anumită posibilitate pe care o aduce în concret, o manifestă fizic.

Ca să putem face acest lucru e nevoie să ne schimbăm paradigma de gândire, să ieşim din materialism (unde acceptam doar ceea ce este detectabil cu cele cinci simţuri ale omului) şi ne deschidem către oceanul de posibilităţi pe care doar le putem intui.

E o nouă paradigmă ce include, pe lângă materie, conştiinţa. Dr.Amit Goswami o numeşte “ştiinţa din conştiinţă”, adică o îmbinare dintre fizica cuantică şi metafizică. În lumea cuantică nu există experienţă, există doar infinite posibilităţi pure. Conştiinţa umană colapsează posibilităţile în realitate, le condensează în plan fizic, fenomenul acesta este denumit “reducţie” în fizica cuantică.

Experienţa este singurul lucru care contează pentru noi, ca oameni, pe Pământ. Doar asta ducem înapoi la Creator. Iar actul creativ oferă experienţe!

Vă spuneam şi la început: creativitatea este parte din destinul nostru. Nu putem face un salt cuantic, un salt în conştiinţă, dacă nu acceptam acestă nouă paradigmă ce ne poate ajuta să evoluăm ca specie.

Dr. Amit Goswami spune despre imaginea din titlul articolului, pictura lui Michelangelo Buonarroti de pe tavanul Capelei Sixtine, că reprezintă întâlnirea dintre egoul condiţionat (omul) şi posibilităţile Sinelui Cuantic (mintea lui Dumnezeu – probabil aţi auzit despre asemănările descoperite dintre norişorul în care stă Tatăl Ceresc şi creierul uman…) şi asta înseamnă creativitate cuantică sau ceea ce anticii numeau mariajul cerului (transcendenţa) şi al pământului (imanenţa).

 

capela-sixtina-brain

Săptămâna viitoare, în newsletterul de marţi ( abonarea se poate face aici şi este gratuită), vom continua să discutăm despre creativitate în termeni mai practici  🙂

 

Ca de obicei , te invit sa-mi spui parearea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a placut?

Cum te-as mai putea ajuta in calatoria ta?

Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi lași comentariul tău în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

 

Despre autor : Cristina Tomescu este consilier spiritual si life coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri  să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență,  asumându-și cu  responsabilitate  uriașul lor potențial creator.

© Copyright Cristina Tomescu 2018

Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro

 

 

10 Comments

  1. M-am intrebat – am primit raspuns . Astept urmatorul articol cu mare nerabdare. Multumesc !

    Reply
    • He-heee, ma bucur! 🙂 Multumesc

      Reply
  2. Viata este o lupta si o provocare ptr cei care doresc sa faca ceva constructive ptr ei .Dorinta plecata din inima ,scoate la suprafata creativitatatea din noi , ne face sa ne aliniem cu SINELE .Cei care se lasa stapaniti de Egou , au un fals simt de reusita!
    Multumesc LUI DUMNEZEU, ca existati si pot sa beneficiez de aceste informatii .Ptr mine , rar am avut momente in care mi-am spus nu pot! Am incercat si incerc sa ma autodepasesc . Chiar daca rezolvarea nu a fost la superlativ, am fost multumita cu cat am reusit sa fac. Exista o zicala in care se spune ca : ..Mai bine sa-ti para rau ca ai facut un lucru, decat sa regreti ca nu l-ai facut.´´(regret, nu stiu autorul..daca exista)
    Cand mintea este ocupata de o dorinta arzatoare pe care, o manifestam,nimic nu poate impiedica indeplinirea ei . In Matei 17:14-21 Iisus spune : „Adevarat va spun ca, daca ati avea credinta cat un graunte de mustar, ati zice muntelui acestuia: „Muta-te de aici acolo”, si s-ar muta; nimic nu v-ar fi cu neputinta…“• Miracolele se întâmplă celor care cred în ele” ~ Bernard Berenson
    Multumesc ,pentru aceste informatii !

    Reply
    • Va mulțumesc și eu pentru cuvintele pline de înțelepciune pe care ni le-ați împărtășit 🌹

      Reply
  3. MULTUMIM doamna Cristina, pentru notiuni noi, benefice pt cunosterea si evolutia noastra ! Va dorim tot ceea ce va implineste. Calde imbratisari.

    Reply
    • Mulțumesc mult, va îmbrățișez cu drag 😘

      Reply
  4. Un articol foarte interesant si folositor ca dealtfel toate postarile de pe blog!
    Cred ca cel mai greu este nu sa gasim informatia, nici sa o intelegem, ci mai degraba sa o credem. Sa convingem constientul si subconstientul ca asa este. Si pentru asta cred ca raspunsurile trebuie cautate in urma, in experienta de viata acumulata de fiecare. Forta creatiei este in noi, depinde cat de mult si cat de des ne indreptam gandul spre ea.
    Insa exista momente in viata in care ti se pare ca tot ce ai invatat si crezut nu e decat o frumoasa si optimista poveste, momente in care te trezesti din nou in negura din care te-ai chinuit sa iesi.
    Ce ma sfatuiti?
    Multumesc!

    Reply
    • sa nu zabovesti mult in acesta faza 🙂 Toti trecem prin asa ceva, sa nu crezi ca eu, sau oricine altcineva care vorbeste despre aceste lucruri, stam mereu pe un norisor roz, fara probleme si frustrari. Asta e viata, important e sa nu stai ( prea mult, macar 🙂 ) in vibratia dezamagirii. Nu poti crea nimic de acolo , te scufunzi inapoi si pe urma o iei de la zero . E un dans, doi pasi inainte, unul inapoi . Dar daca iti dai voie sa faci 2-3 pasi inapoi, nu mai ajungi niciodata unde iti doresti. E vorba de o disciplina mentala. Nu te focalizezi pe ceea ce nu iti place. Te distragi singura si relaxezi rezistenta, te concentrezi pe ceva ce iti face place, iti aduce bucurie… altfel, poti darama tot esafodajul construit cu grija in cateva luni sau ani …

      Reply
  5. Multumesc frumos!
    Va citesc cu mare drag! 😘

    Reply
    • Si eu multumesc ❤️

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.