Impământarea: primul pas în orice vindecare

Impământarea: primul pas în orice vindecare

Iţi amintești momentul când ai avut de dat un examen ? cum simţeai că ti se strânge stomacul… cum, de emotie aveai senzatia că nu te poţi mişca , parcă. Iti amintesti de un moment stresant din trecut când te simţeai dezorientat, în imposibilitatea de a-ţi păstra echilibrul si nu intelegeai ce ţi se întâmplă? Cum te-ai simtit câteva zile dupa ce ai aflat de moartea neaşteptată a unei rude? Ai trăit vreodata perioade de dureri fizice, inflamaţii, probleme cu somnul, fără vreun motiv medical serios ?

Deşi aceste situaţii par să difere foarte mult, există un numitor comun pentru ele: lipsa împământării.

Când nu suntem împământati, suntem nervosi, iritabili, tematori, nesiguri, cu îndoieli sau invers :  visatori, influentabili, indecisi, plângăciosi.

Din contra, când suntem impanamtati, suntem calmi, relaxati, prezenţi, constienţi, echilibraţi, trăim în prezent, stăm ferm pe picioarele noastre. De fapt, are foarte mult de- face cu a sta ferm pe picioare, ancorat în mama Pământ si voi explica de ce.

In limba engleză, sunt folositi doi termeni interschimbabili : « earthing » si « grounding » care în limba romana s-ar traduce la fel : “împământare”. Pentru mine există o diferență între aceste noţiuni, aşa că le voi trata separat.

 

 

Earthing – împământarea directă

 

Conceptul de “earthing” a fost inițial introdus de Clint Ober, în 1989. Inseamnă să fii în contact nemijlocit cu “pielea” planetei atunci când mergi desculţ pe suprafaţa ei.

Clint Ober a observat, în timp ce statea pe o banca în parc, că toti pantofii oamenilor au talpa fie din cauciuc fie din plastic iar aceste materiale ne deconecteaza de la transferul natural de electroni liberi înspre corpul nostru. Suprafaţa Pământului este încărcată electric si împinge elctroni în mod constant în sus, prin corpurile noastre. Asta dacă acest flux un este blocat de tălpile de plastic sau cauciuc ale pantofilor, care ne izolează de acest influx benefic.

Acesti electroni liberi ( încarcaţi negativ) sunt probabil cei mai puternici antioxidanti cunoscuti de omenire, ei neutralizeaza radicalii liberi care sunt incărcati pozitiv.

Astfel, acesti electroni :

 1. Ajută organismul în cazul inflamațiilor,
 2. Urgentează repararea țesuturilor si alina durerile musculare
 3. Face sângele mai putin vâscos
 4. Reglează ritmul inimii
 5. Calmează sistemul nervos
 6. Repara ADN-ul afectat si mutațiile produse de radicalii liberi

si au multe alte influențe benefice asupra sănătății noastre. Acest fapt poate explica si de ce aborigenii care merg desculti aproape tot timpul nu sufera de bolile noastre “moderne”.

 

Cum facem împământarea directa ?

 

In mod evident, cea mai simpla , necostisitoare si eficienta metoda este să mergem în picioarele goale. Pielea noastră este un conducator foarte bun de energie. Am putea atinge pământul cu orice parte a corpului nostru pentru a obține o descarcare a radicalilor liberi dar tălpile picioarelor noastre au un punct special în mijloc, numit de acupuncturisti “Rinichi 1” (R1). Acest punct special conecteaza toate meridianele de acupunctura, aşa că ajuta la răspândirea rápidă a energiei telurice în trupul nostru, astfel că beneficiile sunt multiple.

Pe talpile picioarelor noastre exista si o retea de centri energetici auxiliari , “chakre secundare”si unul dintre scopurile lor este acela de a descarca fluxurile de energie generate în organism ca urmare a funcționării normale a corpului fizic.

pic

Exista suprafeţe bune conducătoare de energie, cum ar fi nisipul, iarba, pământul gol sau ţiglele ceramice, din lut si suprafeţe care nu permit curgerea energiei , de exemplu cauciucul, plasticul, lemnul, asfaltul, vinilul, smoala sau macadamul. Cimentul sau caramida pot actiona ca si buni conductori numai dacă nu sunt suprafete vopsite sau izolate.

Împământarea directa nu este neaparat  un tratament sau o cura dar cu cat o practicăm mai mult, cu atât mai sănătosi vom fi. Mai ales dacă locuim în blocuri, la etaje superioare, cu cât stam mai sus, cu atât suntem mai separati de suprafata Pământului si atunci acesta practică devine vitală.

Când stam mai mult în casa sau pe timpul iernii, în timp ce lucram sau dormim putem folosi o multitudine de produse pentru împământare : papuci, perne, saltele, vergele speciale – se pot cumpara usor de pe internet ( în principiu se baga în priza cu împământare un dispozitiv electric care este conceput să conduca doar energía telúrica spre tălpile noastre).

Sunt multe studii stiintifice care demonstreaza beneficiile împământarii directe si puteti citi lucrarile si studiile de cercetare ale lui David Woolfe, Dr. James Oschman or Clinton Ober, de exemplu, pentru a numi doar cativa dintre cei interesati de acest domeniu.

 

 

 Grounding – echilibrare prin împământare

 

Mai exista un aspect care are legatura cu modul în care noi intrăm în legatură cu planeta noastra iubită. In timp ce “earthing” sau împământarea directă se referă la nivelul fizic al corpului nostru, “grounding” sau echilibrarea prin împământare se refera mai mult la un mod de abordare din perspectiva mentală, emotională si spirituală.

“Grounding” inseamnă să fii în contact energetic cu trupul tau, să fii pe deplin conştient de ce se întâmplă în momentul prezent. O persoană « împământata » este ca un canal pentru lumină, permiţând Sinelui său Superior să curgă prin el.

Asta ar insemna că indiferent cum ar fi condițiile externe, reușim să rămânem centrați, echilibrați, aliniați cu Sinele nostru Inalt, însemnând că nu permitem ego-ului nostru să ne controleze reactiile sau să fim “agatati” de propriile noastre umbre.

De ce am mentionat egoul în acest context? Pentru că egoul este cel care ne duce gandurile în viitor sau le impinge catre trecut astfel incat noi să ne gandim mereu :

 • Ori la ce s-ar putea întâmpla în viitor sau la ce ne-am dori noi să se întâmple , ce ar putea merge prost, cum ar trebui să reacționam în anumite circumstanțe dacă acestea s-ar produce….
 • Ori, din contra, să regretam fapte din trecut, să ne judecam pe noi si pe ceilalți pentru ce am făcut sau nu am facut la un moment dat în trecut …

Impământarea înseamnă în primul rând să fii în momentul prezent și să fii conștient !

 

Cum putem realiza acest lucru ?

 

 1. CONȘTIENTIZEAZĂ : incepe cu exercitii simple, amuzante , care să iti facă plăcere , nu să fie o corvoada si care să iti demonstreze tie în primul rand că mintea ta te joaca iar tu nu ești nici măcar conștient de asta. De exemplu : pune-ti ceasul sau telefonul să sune la fiecare 2 -3 ore. Când suna, amintește-ti sa-ti surprinzi gândurile care-ti treceau prin minte în acel moment. Vei descoperi că acele gandri nu au nicio relevanta pentru situatia în care te aflai atunci. Exista o sansa mare sa-ti surprinzi mintea hoinărind fie prin trecut, fie prin viitor.
 2. DECIDE : odata ce te-ai convins că nu e prea productiv să te lasi pe seama acestul obicei al mintii, ai putea să hotarasti mai intai că ar fi útil să iti disciplinezi mintea ( dar intr-un mod iubitor si bland! Aminteste-ti că “impotriva a ce lupti devine mai puternic, la ce reziști va persista”)
 3. PRACTICA : « tehnica » numărul unu este să te concentrezi pe ceva si să spui în gand sau cu voce tare ce faci atunci. De exemplu dacă faci cumparaturi intr-un supermarket si atentia ta e impartita intr-o mie de locuri, respira si spune-ti : « Acum caut marca mea de cafea preferata ». Sau: « Acum aud muzica de fundal care se canta în magazin si imi place/ nu-mi place” sau “recunosc versurile/ nu le cunosc” , «  acum simt mirosul dulce al fursecurilor din galantar », « acum privesc în jurul meu si chiar vad faţa clientului de langa mine »
 4. OBIȘNUIEȘTE-TE: repeta acest “exercițiu” în situatii diferite sau în variante diferite pana devine un obicei. Fii sincer interesat pe ce se focuseaza mintea ta si bucura-te de procesul de “strunire”, “aducere acasa” a mintii.

Dupa o vreme, vei avea nevoie doar de o respiratie mai profunda sau de un gest mic cum ar fi să iti plasezi mana dominanta pe inima pentru a te centra imediat si a deveni perfect constient.

Persoanele kinestezice obișnuiesc să isi treacă palma peste textura hainelor pe care le poarta si să o simtă sau devin conștiente de propria greutate în timp ce stau pe un scaun. Persoanele vizuale se concentrează să observe lucrurile din jur, auditivii asculta atent sunetele care-i înconjoară… totul depinde de sistemul propriu de reprezentare preferat.

Imi amintesc de un film care mi-a placut mult: “After Earth”, tradus la noi “1000 ani post Terra”, un film SF realizat în 2013. Când era foarte frustrat, dezorientat, plin de frica, Kitai Raige ( Jaden Smith) era mereu sfatuit de tatal sau, Cypher Raige ( Will Smith) să puna un genunchi pe pamant. Acesta e un exemplu foarte frumos de împământare, în ambele sensuri discutate.

knee

 

Cypher Raige : « Kitai, ramai calm, îngenunchează. Inrădăcinează-te în momentul prezent. Imagine, sunet, miros. Ce simți acum ? »

 

Deci , de ce te-ai obosi să înveți să te împământezi ?

 

Sunt multe beneficii ale împământarii. Ca să menționez doar câteva :

 • Te ajuta sa-ti stapanesti emotiile . Dacă cineva da peste tine din greseala , în timp ce esti intr-un magazin, de exemplu, în loc să reactionezi exagerat, spunandu-i vreo doua neatentului, esti perfect aliniat, intelegi situatia, zambesti calm si uiti incidentul în secunda urmatoare ;
 • Iti pastrezi intacta energia din campurile aurice. Corpul nostru fizic reprezinta doar 4% din ce suntem noi cu adevarat. Restul e energie care ne inconjoara. Aceste campuri pot fi usor influentate de gandurile, dispozitia si emotiile celor din jurul nostru. E important sa ne centram si să ne stabilim intentia de a nu ne lasa afectati de ceva negativ.
 • Iti pastrezi focalizarea mentala. Intelectul tau te va servi mai bine dacă mintea este disciplinata, alerta, antrenata să se concentreze pe un singur lucru o data, în felul acesta eficienta planurilor si actiunilor noastre creste foarte mult.
 • Nu mai iei nimic personal pentru că dobandesti o oarecare detasare, claritate si directie. Mintea nu mai este intunecata de judecati si analize.
 • Ai o viata mai fericita, iti acorzi tie insuti mai mult credit, ai încredere în tine si iti dai timp să “mirosi trandafirii” , să fii pur si simplu
 • Ești din ce în ce mai aliniat cu Sursa, primești inspirație si intuiții de la Sinele mai Inalt, astfel ajungi să trăiești mai ușor, fără atât de multa lupta sau frica.

Merita oare să obții toate aceste beneficii? Pariez că da.

Si nu uita: înainte să soliciți un set de analize complete sau înainte de a te duce la un psiholog, poate vrei să te împământezi întâi. Poți salva multi bani, mult timp si evita multa durere în felul acesta 🙂 .

 

Ca de obicei , te invit să-mi spui părerea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a plăcut?

Cum te-as mai putea ajuta în călatoria ta?

Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi lași comentariul tău în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

 

Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atracției și NLP Master Coach. Este administratorul paginii  www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri  să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență,  asumându-și cu  responsabilitate  uriașul lor potențial creator.

 

© Copyright Cristina Tomescu 2015

Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro/impamantarea

5 Comments

 1. Buna seara, va multumesc din suflet pentru articolele pe care le-am citit din intamplare!
  Sunt foarte folositoare si de foarte mare ajutor, cel putin pentru mine!
  O seara buna!
  Cu respect,
  Irina Ileanca

  Reply
 2. Pentru mine a fost răspunsul la una din întrebările pe care mi le pun de la o vreme. Material despre simțurile superioare? Legătura cu cele inferioare?

  Mulțumesc 😘🤗❤

  Reply
 3. impamantarea mai este necesara cand vii din alt continent de peste ocean, intara in vare te-ai nascut. A te impamanta este un fel de a reveni la matca, acolo unde ca Suflet, ai ales sa te intru[ezi Este o tehnica extrem de folositoare si care te ajta sa te simti in armonie cu locul repede dupa aterizare

  Reply
  • Multumesc mult am simtit efectul de la prima impamantare,e formidabil! Am simtit o energie binefacatoare in picioare. Multumesc , e ff adevarat ce spuneti, si cred ca corpul meu se va vindeca complet prin inpamantare!!

   Reply
 4. Felicitari Cristina pentru articol, este foarte bine documentat, clar si la obiect.
  M-am bucurat de el si am constientizat imediat ce inseamna de fap cele 2 termene.

  Gand bun
  Zile cu soare

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.