Gândirea negativă – kriptonita oricărui Super Om

Gândirea negativă – kriptonita oricărui Super Om

Vă amintiţi de singurul mod în care putea fi învins Superman? Daaaa, exact: kriptonita! Orice contact cu acest cristal îi slăbea puterile într-atât încât nu mai putea să-şi folosească niciuna dintre super-abilităţile sale înnăscute.

Ei bine, şi noi ne naştem cu nişte super-puteri care încep să slăbească vizibil în momentul în care stăm în preajma cristalului nostru de kriptonită: gândirea negativă. Aceasta ne secătuieşte puterea interioară, ne slăbeşte voinţa, ne întunecă orizontul speranţei, ne chirceşte visurile şi ne taie legătura cu fluxul vieţii.

Mulţi vor intra direct în defensivă, aducând argumente care să justifice faptul că ne lăsăm agăţaţi de gânduri negative: “păi uite în ce societate trăim”, “ imposibil să nu observi netrebnicia oamenilor din jur, a guvernanţilor, a marilor corporaţii….”, “ care ar fi motivele pentru care să fiu pozitiv?’….

Cam această gândire ne diferenţiază de oamenii care au succes în viaţă. Ei nu se plâng, nu se resemnează în poziţia de victimă, nu sunt orientaţi către în afară, criticând sau înjurând sistemul sau pe cei din jur. In schimb îşi asumă întreaga responsabilitate pentru viaţa lor şi modul în care îşi doresc să o trăiască.

Primul pas către succes constă în a deveni stăpânul propriei noastre minţi! O minte bine stăpânită, focalizată pe obiectiv , supusă Sinelui nostru suveran este un slujitor preţios şi indispensabil în orice încercare am face de a ne ridica deasupra condiţiei noastre actuale.

Gândurile negative nu numai că apar în mintea noastră la orice pas, dar sunt şi recurente, repetitive. Se pare că 90% dintre cele aproximativ  60 000 de gânduri pe care le avem într-o zi sunt aceleaşi cu cele din ziua precedentă. Mai mult decât atât, unele cercetări au demonstrat faptul că 85% dintre gândurile dintr-o zi sunt negative sau au măcar o uşoară tentă negativă (aici intră orice dezamăgire, îngrijorare, nemulţumire,  neîncredere, plictiseală, pesimism, etc).

 

Gândim negativ pentru că este mai … uşor şi mai “la îndemână”.  Si asta din trei motive:

 

1. Primul motiv: Ne-am obişnuit să gândim negativ

 

Asta am învăţat din familie, din şcoală, din societatea frecventată de către noi… Ne aşteptăm să se întâmple ceva rău mult mai lesne decât ne aşteptăm să se întâmple ceva bun pentru noi.  Pentru că am fost programaţi să vedem aceste lucruri ca să ne putem apăra, face o strategie de atac şi para o lovitură care ne-ar lua prin surprindere.  Vedem mai repede jumătatea goală a paharului decât pe cea plină.

 

Noi utilizăm două sisteme de gândire :

 

  1. Un sistem automat, inconştient , bazat pe impulsuri sau gânduri  ce apar instantaneu în mintea noastră pentru că ne sunt familiare, le-am mai gândit şi înainte, astfel că ne-am format nişte trasee neuronale foarte clare şi “bătucite” pe care creierul le va folosi de fiecare dată ca să economisească energie. A analiza iar lucrurile, a le da o nouă importanţă şi semnificaţie cere un oarecare efort şi concentrare pe care creierul singur nu e dispus să-l  facă dacă nu i se ce cere în mod clar şi cu perseverenţă.  Şi atunci, dacă noi nu supraveghem acest proces, exact ca acul unui pick-up  vechi care sare într-un şanţ mai adânc de pe discul de vinil , şi creierul nostru ne va îndrepta către acel traseu neuronal mai adânc, mai des utilizat. Acest sistem funcţionează la un nivel foarte lejer din punct de vedere energetic, tocmai pentru că este automat, numai că nu este prea favorabil nouă.

 

       2. Al doilea sistem este conştient, supravegheat, controlat, direcţionat précis cu intenţia de a genera     conştient gânduri care să ne fie de ajutor în crearea unei realităţi noi. Este vorba despre a ne disciplina mintea pentru a gândi pozitiv , pentru a ne împuternici să luăm decizii care să ne îmbogăţească experienţa, să ne expandeze, să ne ajute să evoluăm, nu doar să ne apărăm sau să ne conservăm energia. Acest lucru cere efort conştient, consum de energie, voinţă, prseverenţă…implică o muncă serioasă din partea noastră.

Există o veste bună aici : exact cum ne-am programat mintea să gândească negativ, o putem face să gândească pozitiv. In partea a doua a articolului vom discuta cum anume facem acest lucru.

 

2. Al doilea motiv: gândirea negativă e “încetăţenită”

 

O experienţă negativă , un eşec rămâne întipărit în mintea noastră pentru o perioadă mult mai mare şi la un nivel mult mai profund decât un succes pe care l-am obţinut în viaţă. Mai mult decât atât, odată ce ne-am gândit la partea negativă a unei situaţii, ne este foarte dificil să apreciem partea pozitivă.

In anul 2008 a  fost făcut un studiu In cadrul  Catedrei de Psihologie a Universităţii  UC Davis, California , la care a participat şi sociologul Alison Ledgerwood. S-au abordat două situaţii:

Studiul nr.1:

Cu două grupuri de studiu formate din bolnavi ce urmau să treacă printr-o operaţie chirurgicală s-a discutat despre şansele de reuşită ale operaţiei , astfel:

Bolnavilor din primului grup de studiul i s-a spus ca sunt 70% şanse ca operaţia să fie reuşită. Si au fost de accord cu operaţia. Când li s-a accentuat apoi faptul că sunt 30% totuşi şanse să nu reuşească, au bătut în retragere, şi nu au mai vrut operaţia.

Celui de-al doilea grup li s-a spus intai ca sunt 30% şanse de nereuşită. Si nu au fost de acord să o facă. Mai apoi li s-a accentuat faptul că sunt totuşi 70% şanse să fie un success dar …. tot nu au vrut să facă operaţia.

 

chirurg

 

Studiul nr.2: 

Urmând acelaşi principiu, unui grup i s-a spus despre un guvernator ales că deşi,  datorită tăierii fondurilor, 10 000 de oameni urmau să-şi piardă slujba, acesta a salvat 40% dintre locurile de muncă ameninţate cu desfiinţarea . Si primului grup i-a plăcut de guvernator, au considerat că a făcut o treabă bună .  Apoi li s-a prezentat situaţia accentuând că pierduse 60% dintre locurile de muncă. Şi atunci, nu le-a mai plăcut de el.

Celuilalt grup de studiu i s-a spus din start că guvernatorul a pierdut 60% dintre locurile de muncă . Si nu l-au plăcut deloc. Apoi s-a încercat sublinierea faptului că totuşi a reuşit să salveze 40% dintre joburi , deşi nu mai avea buget de la Stat sau susţinere. Dar tot nu s-a îmbunătăţit părerea oamenilor despre guvernator.

vote

Studiul nr.3 

Un alt studiu a comparat evoluţia economiei între anii 2008 – 2010 în Statele Unite şi percepţia americanilor referitoare la situaţia economica din aceeaşi perioadă.

 

criza

 

Deşi se observă clar că indicatorii economici încep să crească mult şi ajung aproape la situaţia dinaintea crizei ( linia albastră) , percepţia oamenilor despre criza economică ( linia roşie) rămâne mult mai scăzută decât înainte de criză.

 

Concluzia este că dacă experimentăm un context  care nu ne este favorabil, care ne ţine prizonieri unei gândiri bazate pe lipsuri, insuficienţă, eşec, negativitate în general, ne este foarte greu să ne desprindem de acel tipar de gândire şi să observăm oportunităţile, şansa oferită, lucrurile pozitive ale acelui context.

Concluzia specialiştilor a fost că, în general, percepţia oamenilor despre lumea înconjurătoare tinde să se orienteze către partea negativă. E destul de uşor să ne schimbăm părerea din una pozitivă în una negativă, decât invers!

Pentru noi, la nivel de dezvoltare personală şi evoluţie  spirituală, concluzia este că este nevoie să depunem ceva muncă şi efort, în primul rând de conştientizare, apoi de transformare a acestor gânduri şi percepţii negative,  pentru a ne schimba modul automat în care încadrăm experienţele de viaţă şi pentru a vedea partea bună a fiecărui lucru.

 

3. Al treilea motiv – Egregorul nu ne lasă 🙂 

 

Lăsând gluma la o parte, e nevoie să ştim că suntem cu toţii înconjuraţi de un câmp de energie (un egregor)  ce cuprinde totalitatea vibraţiilor date de nivelul de conştiinţă, de gândurile, intenţiile, credinţele, sentimentele şi comportamentul tuturor oamenilor de pe planetă. Ne afectează mai ales egregorul  familiei, zonei în care ne aflăm, a ţării noastre şi tot aşa, aria se lărgeşte. Dacă acest egregor este preponderant negativ, vom avea nevoie de o putere interioară mai mare, de o conştiinţă superioară şi eventual de un grup de “susţinere” care să întreţină gânduri pozitive la fel ca noi, pentru a putea înota împotriva curentului.

Un egregor se dezvoltă până acolo încât capătă o  existenţă de sine stătătoare, creşte în putere dincolo de designul original şi atunci este firesc că ne influenţează alegerile individuale.

Cu cât mai mulţi oameni vor începe să gândească preponderent pozitiv, să fie buni, blânzi, iubitori cu ceilalţi şi cu ei înşişi, cu atât egregorul acesta negativ se va transforma, ca şi atunci  când într-un iaz micuţ lăsăm apa stătută şi urât mirositoare să se evacueze prin sistemul de drenare, timp în care noi pompăm apă proaspătă şi răcoritoare în iazul nostru. Dar, din nou, după cum spuneam şi mai devreme, e nevoie de o muncă conştientă  şi susţinută de transformare, de asumarea responsabilităţii la nivel individual şi colectiv, pentru a putea realize acest deziderat.

 

Cum ne antrenăm mintea să gândească pozitiv

 

  1. Stabileşte-ţi clar intenţia de schimbare şi motivaţia

 

Când nu există nimic in viaţa noastră planificat, structurat, orientat către un scop, şansele ca ceea ce ne dorim să primim de la Univers să se manifeste sunt foarte mici.

Totul porneşte de la intenţia noastră. Dacă nu ne focalizăm pe scopul urmărit, îl vom pierde după câteva zile sau poate …ore…. E ca atunci când spui că de mâine te duci la sală. Dacă e doar o intenţie goală şi nu ai cu adevărat motivaţia să o faci, atunci vei amâna la nesfârşit.

Caută-ţi motivaţia personală pentru care vrei să îţi schimbi modul de a gândi, nu pentru că acum e la modă gândirea pozitivă şi toată lumea vorbeşte despre asta.

 

  1. Fii observatorul minţii tale.

 

E nevoie de antrenament ca să ne putem supraveghea mintea astfel încât să nu fie iarăşi atrasă de vechile automatisme de gândire. Incepe uşor, prin a-ţi surprinde gândurile . Dacă vezi că nu ţii minte să faci asta în timpul zilei atunci pune-ţi alarma telefonului să sune de câteva ori pe zi şi când o opreşti aminteşte-ţi la ce te gândeai când a sunat. Poate că discutai cu cineva dar dacă eşti cinstit cu tine, e posibil să realizezi că şi în timpul conversaţiei te gândeai la altceva. Era ceva pozitiv sau negativ?

Important este să nu te judeci dacă te surprinzi că iarăşi gândeai negativ! E un proces, ia ceva timp , doar promite-ţi să fii mai atent data viitoare. Şi ca să te ajut să te relaxezi, îti spun că probabil pe Pământ poţi număra oamenii care gândesc doar pozitiv pe degetele de la mâini… sau de la o singură mână …

 

  1. Nu mai da atâta greutate şi importanţă gândurilor negative

 

Vom vedea că fiecare gând negativ are o anume “greutate”,  pentru că noi ne concentrăm pe el, îl hrănim cu îngrijorările noastre, cu frica de a nu se manifesta,  cu imaginaţia noastră despre posibilele scenarii ….Continuăm să gândim acel gând o anumită perioadă de timp, ne tot întoarcem la el şi astel, la fel ca un bulgăre de zăpadă, gândul negativ tot adună momentum şi se face din ce în ce mai mare şi mai puternic.

Repetarea acelui gând negativ ( asta îl face să pară important)  îl face uşor  de acceptat de către subconştient care îl preia fără discernământ. Şi apoi, din acest gând acceptat, internalizat, practicat,  ni se creează realitatea ulterioară.

Nu mai bine am face EXACT acest process,  în mod conştient, dar cu un gând pozitiv? Ce s-ar schimba oare în viaţa noastră?

 

  1. Devino stăpânul atenţiei tale focalizate

 

După ce treci de etapa de observare a gândurilor ( nu că s-ar termina vreodată 🙂 , doar că presupun că la un moment dat vei deveni conştient de ceea ce gândeşti şi o vei face lejer şi cu uşurinţă), etapa următoare este să stabileşti tu “agenda zilei”. Adică începi să cerni gândurile şi să alegi să te concentrezi doar pe care vrei tu.

Asta presupune să fii conştient de ce se întâmplă în mintea ta şi să întrerupi conştient gândurile negative care sunt în detrimentul tău. Dacă vă spuneţi acum: “ dar cum să nu mă gândesc că s-ar putea ca mâine să …..”, asta este îngrijorare şi atunci am să vă invit să citiţi articolul “8 moduri de a opri îngrijorarea şi a începe să trăieşti”.

 

  1. Intrerupe sau redirecţionează gândul negativ

 

Intreruperea gândurilor negative poate fi făcută în multe feluri , de la replica celebră a personajului Scarlett O’Hara din “Pe aripile vântului” : “ La asta am să mă gândesc mâine” , până la imaginarea gândurilor negative ca baloane de săpun , ori  baloane în care ai  sechestrat gândul negativ şi l-ai lăsat să îl ia vântul…. ori dăi-i foc, explodează-l,  dacă ai o fire mai vulcanică ;-), orice mod de a –l îndepărta este bun.

Poţi să îl şi redirecţionezi , întrebându-te :”care ar fi opusul acestui gând? ”, “cum ar putea să se manifeste într-un mod pozitiv?”, “în ce fel situaţia poate fi mai bună?”  Simte cum va fi când se va realiza, lasă-ţi imaginţa liberă!

 

  1. Repetiţia e mama învăţăturii

 

Scurt: dacă faci tot ce am scris mai sus o data,  de  10 ori, in următoarele săptămâni, şi apoi uiţi de asta … şansele sunt de 100% aproape, să nu faci nicio schimbare

Repetă  alternativele pozitive până se infiltrează cu totul în mintea ta subconştientă care va ajunge să creadă în acest process şi să îl practice de câte ori i se va ivi ocazia, pentru că şi-a format un obicei  din asta, aşa funcţionează, e ceva automat.

 

  1. Acţiunea este indispensabilă

 

Dacă doar stai în lotus şi gândeşti pozitiv, iarăşi, regret să te dezamăgesc, dar nu va merge. Mintea este condiţionată şi de acţiunea constantă, aşa devine obişnuinţă. Abordează viaţa în mod pozitiv, scrie într-un jurnal zilnic 5 lucruri pentru care mulţumeşti sau despre visurile tale sau despre cine vrei tu să fii cu adevărat, ce contează pentru tine. Alege conştient doar acele acţiuni care îţi dau încredere, îţi demonstrează că te iubeşti, că eşti important, că poţi…

Si la un moment dat nu ai să mai poţi fi altfel decât pozitiv şi încrezător!

 

Ca de obicei , te invit să-mi spui părearea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a plăcut?

Cum te-as mai putea ajuta in călatoria ta?

Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi lași comentariul tău în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

 

Imagine titlu – internet

 

Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri  să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență,  asumându-și cu  responsabilitate  uriașul lor potențial creator.

 

© Copyright Cristina Tomescu 2016

Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro/gandirea negativa

 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.