Cu totii am auzit multe despre gândire pozitiva, despre supravegherea gândurilor sau a limbajului că modalităti de a trăi în armonie și în aliniere cu Sursa. Totuși chiar și persoana cea mai școlită în dezvoltare personală sau cel mai conștient învățător spiritual tot are momente, chiar dacă foarte rar, când alunecă de pe cale și se surprinde într-un tipar de gândire negativă, îngrijorându-se de un posibil scenariu nedorit.
Ȋngrijorarea este doar o emotie negativă și vine la pachet cu tot ceea ce înseamnă viață. Nu prea poți să scapi de ea. Ne poate face viața foarte grea, ne poate afecta sănătatea, relațiile și pacea interioară și de aceea merită tot efortul să învățăm să o abordăm astfel încât să o putem transforma. Mai întâi de toate e nevoie însa să intelegem ce este îngrijorarea cu adevarat.
A. Ȋngrijorarea înseamna că te focusezi pe ceea ce NU îți dorești
Dacă îți amintesti , când vorbeam despre Legea Polarității in articolul “Este suferinta necesara?”, foloseam metafora bățului : la un capăt e ceea ce ne dorim și la celalalt capat e ceea ce vrem să evităm, să prevenim, să ocolim – ceea ce nu vrem să se întâmple. Adica: de câte ori ne gândim la o situatie e nevoie să ne dam seama exact dacă ne focusam atentia pe ceea ce ne dorim să se întâmple sau asupra a ceea ce ne provoaca frica.
Ȋn felul acesta, îngrijorarea este un indicator al faptului că vibram la celalalt capat al bățului. Dacă afirmăm în mod constant că “vrem să avem success dar …”, “visăm să facem asta dar …” și asa mai departe, noi chemăm spre noi realizarea dorintei pentru ca în secunda urmatoare să o respingem iar asta e o forma de autosabotaj.
Ce putem face în acesta privință?
1. Amintește-ți că esti o ființă vibrațională
Ȋntr-un Univers guvernat de Legea Atractiei nu vom reusi niciodata să respingem ceva înafara realitatii noastre, înafara experientei noastre. Acest Univers este atotinclusiv, nu respinge nimic pentru că nu recunoaste cuvintul “nu”.
Puteti repeta la nesfârsit “nu vreau să ma gândesc la zăpadă “ pentru că numai imagini cu zăpadă vă vor veni în minte.
La fel, dacă te îngrijorezi de o anumita situatie, focusul tău e pe problemă, vibratia ta scade și Universul îți va raspunde prin a manifesta exact ceea ce te-ai temut să nu pățesti cumva. E ca și cum ai invita în viața ta exact ceea ce nu îți doresti.
2. Focuseaza-te doar pe ceea ce îți dorești să realizezi
Imediat ce te surprinzi îngrijorându-te de ceva, aminteste-ti că în timp ce faci asta creezi exact opusul a ceea ce vrei. Schimbă-ti focusul în acel moment! Este o tehnica pe care Abraham o numeste “Pivotare” și implica mutarea deliberată a atentiei de la ce nu-ți doresti la ceea ce vrei.
Să spunem că te îngrijorezi de un examen :mintea ta o ia razna și începi să îți imaginezi toate urmarile unui posibil esec: reproșul profesorului, sentimentul tău de rusine, dezamagirea părintilor și a ta, necesitatea să repeti iar câteva saptamani aceeasi materie ca să mai dai o data examenul…. și tot asa.
In loc de asta, schimba imediat focusul și intreaba-te : “care ar fi opusul la ce mă gâdesc eu?” și imagineaza-ti ce realizare minunata va fi să iei acel examen cu nota mare, ce recompensă delicioasă ti-ai putea oferi, cât de mândră ar fi familia ta de tine… și stai în energia aceea. Automat asta îți va ridica vibratia.
B. Ȋngrijorarea e nevoia de a vedea calea înainte de a crede că putem să o parcurgem
Uneori ne îngrijoram pentru că avem nevoie de asigurarea că ceea ce am decis e corect, că e cea mai buna alegere pe care o avem la îndemâna, că nu vom esua și nu ne vom face de râs. Ne-ar placea să vedem, simtim, auzim, mirosim deja rezultatul final, că să fim siguri că ne va fi pe plac. Asta înseamnă că nu credem suficient în dorinta noastra sau în finalitatea ei.
Ce putem face ?
3. Ai încredere în tine, ai credință și predă-te
Îngrijorarea vine dintr-o constientizare acută că dorinta noastră nu s-a manifestat încă . Ȋn general e ilustrata de intrebarile : “ Ce fac gresit?”, “De ce nu se întâmpla nimic?”, “Din ce cauza?”, “Eu sunt de vina?” – iar toate acestea impiedica manifestarea.
In loc de asta, mergi adanc în sinele tău și amintesteti că esti o scanteie de divinitate, că meriti să fii fericit și că Universul te va sustine mereu pe tine și creațiile tale. Treaba ta este să îți mentii credinta, să ai încredere că esti pe calea ta si să te predai Universului. Renunta la nevoia de a controla lucrurile și la atașamentul față de o anumita modalitate de a ajunge la rezultatul dorit.
Mahatma Gandhi spunea:
“Nimic nu epuizeaza mai mut trupul decat ingrijorarea, si cine are credinta in Dumnezeu
ar trebui sa-i fie rusine sa se ingrijoreze vreodata, indiferent pentru ce motiv”.
4. Găsește metode de a te simți bine înainte de a vedea rezultatul
Intreaba-te : “de ce îți doresti acel rezultat?” Indiferent la ce te gândesti tu, raspunsul final va fi “pentru că mă va face să mă simt bine”, corect? să te simti “mai bine” e mereu mai sus că vibratie față de starea de îngrijorare prezentă, asa că sunt sanse aproape nule să manifesti ce îți doresti , pentru că exista o diferență mare între nivelurile vibrationale ale dorintei și stării prezente.
Pentru a-ti ridica vibratia și a te simti din nou încrezator:
- Multumeste și apreciaza ce ai deja : sanatatea/ familia/ casa/ gradina/serviciul…
- Fii impăcat cu nivelul la care esti acum, teme-te mai putin, distreaza-te mai mult
- Respiră adânc, du-te în natura, priveste rasaritul sau apusul
- Mișcă-te: fă o plimbare, dansează, fă un sport
C. Îngrijorarea e încercarea noastră de a preveni ceva rau
Inconstient noi credem că dacă ne îngrijoram de ceva, ne pregatim mental , emotional și chiar și fizic pentru un rezultat neplacut.
In zilele noastre multi oameni cred că lumea este impotriva lor, că ghinionul e dupa colt, și că probabilitatea că ceva rau să se întâmple e mult mai mare decat că ceva bun să se întâmple. Îngrijorandu-se, oamenii incearca să fie mai isteti și să o ia inaintea Universului pentru a evita să fie luati prin surprindere. Asa că incearca sa-si imagineze în avans toate consecintele posibile , toate probabiliatile ce ar putea aparea, că și când s-ar pregati pentru o bătălie: iși pun armura și își ascut săbiile.
A te relaxa și a avea incredere că totul e bine echivaleaza pentru unii cu a te lasa împușcat pe la spate, ca niște rațe pe lac, fără să te opui deloc.
Îngrijorarea ne face de asemenea să simtim și durere emotionala. Ȋn aceste conditii, ca să continuam să ne îngrijoram e nevoie să ne ignoram toate simturile care ne spun că doare! Normal ar fi să ne oprim, numai că oamenilor … le place durerea! Cum vine asta? Când ne îngrijoram și ne pregătim pentru ce e mai rau, pentru orice fel de lovitura ne-ar putea da destinul în viitor, chiar dacă ne simtim rău acum, avem credinta că atunci când se va întâmpla de-adevaratelea vom fi pregatiti să înduram acea durere, caci ne-am antrenat. Ȋn felul acesta suferinta prezenta are un scop.
5. Decide că Universul este prietenos
Einstein scria: “ Cea mai importantă întrebare pe care poti să ți-o adresezi vreodată este dacă Universul este un loc prietenos”
De ce e important? Pentru că credintele noastre ne contureaza realitatea. Realitatea e doar ceea ce mintea noastra poate percepe. Dacă ne începem călatoria increzatori fiind că Universul ne va sprijini, fără îndoiala că lumea se va conforma credintelor noastre și vom trăi lucruri minunate.
6. Focalizează-te pe soluție, nu pe problemă
Ȋnteabă-te: “ asta e o problema adevarata sau eu doar fac niste presupneri că x,y, z s-ar putea întâmpla?” “Este adevarat?” “Pe ce imi bazez presupozitiile?” Chestionează-ti îngrijorarea. Descompune-o în părti mai mici.
Apoi vino cu un plan de acțiune. Fă o listă cu pașii pe care i-ai putea urma, începând chiar de astazi. Cum ai putea să rezolvi problema asta? Singurele gânduri care ne pot face să suferim sunt cele care nu sunt puse sub semnul intrebării.
Fii constient că uneori “gândurile noatre ne gândesc pe noi”, asa că fii selectiv cu ceea ce gândesti, și nu te lua prea în serios de fiecare data.
D. Îngrijorarea e doar un obicei
Dacă suntem obisnuiti să reactionam intr-un anumit fel și dacă am exersat asta toata viața noastra ( de exemplu suntem obisnuiti să ne îngrijoram pentru orice), acest comportament a cimentat în creierul nostru niste trasee neuronale. E de inteles de ce să distrugi aceste trasee și să stabilești altele noi, nu e o sarcină tocmai usoara.
Pe lângă asta, s-a demonstrat că amintirile și gândurile noastre nu sunt compartimentate , ele se împletesc, sunt legate. Asta înseamnă că atunci când intram intr-o sare negativă, e firesc că alte gânduri și amintiri asemanatoare să ne inunde mintea si să întăreasca starea negativă.
Cercetarile ne mai arata că atunci când experimentam emotii negative se produce o desincronizare intre creier și inima ( mai multe despre coerenta in articolul “De ce este important sa traim in inima”) și asta ne opreste să mai functionam la capacitatea normala a creierului și inimii . Doar emotiile pozitive ne pot repune în starea de coerenta.
Stiind toate acestea, putem fi mai indulgenti cu noi insine,mai intelegatori cu modul în care reactionăm și ne dă speranta să putem categoric să adoptam un alt tip de comportament.
7. Nu vă forțați să opriți îngrijorarea
Chiar dacă am subliniat efectele negative ale îngrijorarii în viața noastra și faptul că îngrijorarea e doar un obicei practicat o perioada mai lunga de timp, e nevoie să întelegem că fortandu-ne să nu ne mai îngrijoram aducem doar o rezistenta suplimentara în ecuatie și asta se va intoarce impotriva noastra, pentru că la orice reziști, va persista; cu orice te lupti, întreții și sporești.
Jocul pe care e nevoie sa-l joci acum e cel care să te ajute să eliberezi din rezistenta față de ce ti-e teamă. De exemplu: te temi că ti-ar putea lua foc casa sau s-ar putea darâma,etc – doar că să eliberezi rezistența la gândul asta, semneaza o asigurare pentru casa și bunuri. Te îngrijorezi că n-ai să ai bani că sa-ti platesti chiria intr-o zi , atunci pune deoparte niste bani pentru zile negre… în felul acesta mintea ta se relaxeaza și incepe să accepte că poate să se focusese si pe altceva.
8. Traieste în prezent
Lao Tzu sunea: “dacă esti deprimat, traiesti în trecut;
dacă estei anxios traiesti în viitor,
dacă esti linistit, în pace, traiesti în prezent”.
Usor, usor , inlocuieste obiceiul îngrijorarii cu obiceiul de a trai în prezent. Cu cât o faci mai des cu atât devine mai la îndemână și mai usor de facut. De câte ori simti că aluneci iar în acelasi mod de gândire negativă , întreabă-te: “unde e energia mea acum?” , “Pe ce ma focusez?” “Acum, în momentul ăsta am vreo problemă?” și cheamă-ți energia înapoi în prezent.
Ca de obicei , te invit să-mi spui părearea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a plăcut?
Cum te-as mai putea ajuta in călatoria ta?
Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi lași comentariul tău în spațiul de mai jos, destinat dialogului.
Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență, asumându-și cu responsabilitate uriașul lor potențial creator.
© Copyright Cristina Tomescu 2015
Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro/ingrijorare