Undele cerebrale, iertarea şi evoluţia spirituală

Undele cerebrale, iertarea şi evoluţia spirituală

Aţi auzit de “biohackeri”?

Termenul a fost inventat pornindu-se de la conceptul de hacker IT, un “geniu” (mai întunecat 🙂 ) în calculatoare, cel care ocoleşte aplicaţiile de securitate ale reţelelor de computere pentru a fura date. Biohaking se aseamănă însă mai mult cu “white hat hacking” * – o manipulare pentru scopuri pozitive, bazată pe etică şi pe  principii înalte, de exemplu accesul universal la informaţie sau îmbunătăţirea calităţii vieţii.

(*” White hat” se traduce “cu pălărie albă” = cu onoare)

Biohackerul este cel care aplică aceste “tehnici IT” pe sistemele biologice, mai ales corpul uman, dar şi pe întreaga biosferă . Biohaking-ul poate include şi modificări ale trupului fizic, implanturi de mici computere “la purtător”, testări genetice, ADN artificial, etc.

Se pleacă de la ideea că orice stimul la care expunem sistemul complex al fiinţei umane produce un anumit efect  în comportamentul, sănătatea sau performanţa noastră.  Te vei simţi diferit dacă asculţi Bach ori o sârbă românească, dacă bei cafea sau lapte, dacă vezi un film de groază sau o comedie romantică, etc.

Domeniul de studiu are un accentuat caracter experenţial, empiric, se fac diverse testări în care se folosesc însă instrumente de măsurare de mare precizie.

Mişcarea “Quantified Self – Autocunoaştere prin numere” ( Sinele Cuantificat/ măsurat) creşte din ce în ce mai mult în popularitate. Dacă ai folosit vreodată vreo aplicaţie pe telefon sau smartwatch care să îţi măsoare numărul de paşi făcuţi într-o zi sau calitatea somnului, atunci şi tu faci parte din această mişcare.

Ce e foarte incitant, pentru mine cel puţin, este că aplicabilitatea acesei mişcări se întinde şi asupra domeniilor ce ţin de evoluţie personală şi spiritualitate, mai ales prin acele instrumente sofisticate de măsurat amplitudinea, forţa şi calitatea undelor cerebrale. Adică poţi vedea exact ce se întâmplă în creierul tău, cu ajutorul unui mecanism de bio-feedback. Acest lucru ajută mult, pentru că tehnicile şi metodele de meditaţie, de exemplu, nu funcţionează la fel la toată lumea, şi atunci, prin aceste măsurători poţi să îţi dai seama exact ce funcţionează la tine, ce nu funcţionează, ce te propulsează înainte mai rapid, etc

De curând am aflat că  Vishen Lakhiani, Mindvalley CEO ( in imaginea de mai jos), a experimentat pe pielea lui un astfel de program personalizat numit “40 de ani de Zen” ( şi care nu e deloc ieftinuţ, costă cam $ 15 000  🙂 ) iar noi putem învăţa foarte multe din experienţa sa, pe care a împărtăşit-o public.

 

vishen

 

În ce constă programul: timp de 7 zile eşti izolat de mediul obisnuit şi impreună cu încă 4-5 persoane faci parte dintr-un grup dedicat cunoaşterii adevăratului tău Sine şi a metodelor cele mai potrivite ţie, prin care creierul ajunge să aibă aceleaşi tipare vibraţionale ca cele ale unui călugăr Zen care a meditat între 21-40 de ani! Majoritatea timpului eşti conectat print tot felul de senzori la cele mai sofisticate şi revoluţionare echipamente specializate în bio-feedback şi care măsoară undele cerebrale.

S-a constatat ( în urma analizei a zeci de mii de creiere) că diferite tipare cerebrale corespund anumitor tipuri de oameni. Au studiat modul în care funcţionează creierul călugărilor, al miliardarilor, al oamenilor extrem de creativi… şi au constatat că fiecare tip se caracterizează prin anumite tipare distincte ale undelor cerebrale.

Ce este cel mai palpitant, este că au găsit metode prin care oamenii să poată replica aceste tipare! Trainerii te ajută să interpretezi graficele, scanările, electro encefalogramele (EEG), etc, pentru a înţelege ce procese au loc în creierul tău şi prin ce metode ai reuşit cel mai uşor să intri în starea alfa, stare asociată cu înalta creativitate, compasiunea, înţelegerea profundă , iertarea şi iubirea. Poţi învăţa în acest fel să faci diverse auto-corecţii, să analizezi şi sa redirecţionezi focusul pe acele lucruri care funcţionează mai bine şi mai rapid pentru tine.

 

UNDE_CEREBRALE

 

Să revenim la experienţa lui Vishen Lakhiani.  În urma măsurătorilor a constatat că cea mai rapidă metodă de a-şi controla şi  creşte amplitudinea undelor alfa , pentru toţi cei din grup, era … IERTAREA! Şi pe acest aspect s-au concentrate cu toţii, timp de 7 zile. Au iertat pe toţi cei care le greşiseră cu ceva , de la colegi de grădiniţă la profesori de liceu, parteneri de viaţă, părinţi, copii, colegi …..pe toţi! La fiecare “rundă de iertare”, undele lor cerebrale alfa, apăreau şi mai puternice, şi creşteau în amplitudine.

 

Trainerii care au făcut acest program au realizat că:

 SINGURUL FACTOR MAJOR CARE SUPRIMĂ UNDELE ALFA ESTE SĂ ŢII SUPĂRARE, MÂNIE, CIUDĂ,

PE CINEVA PE CARE NU ÎL POŢI IERTA!

Cheia pentru a trece la un nivel superior în meditaţie şi în dezvoltarea noastră spirituală este IERTAREA!

 

 

Cum să ierţi cu adevărat, ca să te eliberezi:

 

 1. Aminteste-ţi scena

 

Pentru 2-3 minute ţine ochii închişi, şi aminteşte-ţi toată mânia, frustrarea şi durerea pe care le-ai simţit când cineva ţi-a greşit cu ceva sau ţi-a făcut un rău. Imaginează-ţi exact decorul de atunci: locul, era înăuntru sau undeva afară? Cum era vremea? Cu ce erai îmbrăcat? Ce spunea cealaltă persoană? Etc …

 

 1. Simte furia şi durerea

 

Retrăieşte ce ai simţit în acel moment, plonjează cu totul în oceanul de emoţii pe care le-ai experimentat atunci – dar numai pentru câteva minute, apoi treci la pasul următor

 

 1. Iartă şi alunecă către iubire

 

Vezi aceeaşi persoană în faţa ta dar , de data aceasta, simte compasiune pentru ea. Intreabă-te ce ai învăţat din acel episod? Cum a îmbunătăţit  această situaţie viaţa ta?

Amintiţi-vă ce spunea Dumnezeu în cartea lui Neal Donald Walsh : “Eu vă trimit numai îngeri”. Fiecare persoană care a intrat în viaţa noastră ne-a adus un dar : oportunitatea de a învăţa o lecţie. Care ar putea fi lecţia din situaţia pe care ai experimentat-o tu? Cum te-a ajutat să evoluezi?

 

Apoi gândeşte-te la persoana pe care o vezi în faţa ta. Cine este? Ce fel de viaţă trebuie să fi trăit ea însăşi, ca să poată acum să se poarte astfel cu tine? Imaginează-ţi ce suferinţe ar fi putut ea experimenta. Vezi-o în copilăria sa: poate a fost rănită, abuzată, neiubită, judecată … Poate că viaţa sa a fost o luptă continua şi acum vrea doar să se simtă  superioară sau să câştige ceva, profitând de tine.

 

Important este să ajungi la acel nivel la care durerea, frustrarea sau furia pentru ceea ce s-a întâmplat nu te mai mănâncă de viu. Nu înseamnă însă că te faci frate cu acea persoană sau că nu mai continui acţiunile legale împotriva ei dacă este cazul! Nu înseamnă că “treci cu vederea” sau laşi de la tine! Doar ierţi pentru că înţelegi lucrurile de la un alt nivel de conştiinţă. Te poate ajuta sa intelegi mai bine şi articolul “Iertarea – Probă eliminatorie la examenul vieţii”

 

Sentimentul de eliberare, pe care îl simţi atunci când nu mai porţi pe umeri povara apăsătoare a amintirilor dureroase, este răsplata pentru iertarea ta. Simţi că te poţi îndrepta de spate, că eşti mai curat, te simţi împuternicit şi stăpân al vieţii tale. Şi acesta este un pas uriaş în evoluţia ta personală şi spirituală.

 

Vishen Lakiani lucrează cu Dave Asprey şi cei de la “Quantified Self” pentru a vedea cum poate fi această tehnologie mai accesibilă publicului larg.

 

Sursa articolului: aici .

 

Ca de obicei , te invit să-mi spui părearea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a plăcut?

Cum te-as mai putea ajuta in călatoria ta?

Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi spui părerea ta în spațiul de mai jos, destinat dialogului

 

Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro, iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri  să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență,  asumându-și cu  responsabilitate  uriașul lor potențial creator.

 

© Copyright Cristina Tomescu 2016

Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro

 

 

9 Comments

 1. De unde stiu ca am iertat cu adevarat aceea persoana ?

  Reply
  • dupa cum te simti. daca atunci cand te gandesti la persoana respectiva ti se strange stomacul, gatul sau … pumnii 🙂 , scrasnesti din dinti sau te inteapa inima, clar nu ai iertat-o.

   Reply
 2. Articolul este interesant, ca toate articolele tale , iti multumim , Cristina!

  Reply
  • Multumesc si eu, Gabriela!

   Reply
 3. Mi-a placut acest articol despre iertare;am observat ca atunci cind sunt suparata pe cineva singurul mijloc de a uita respectivul incident este sa incerc sa uit si sa iert;recunosc ca uneori este cam greu dar mai trebuie sa mai exersez;mentionez ca atunci cind am reusit sa uit anumite incidente am simtit o usurare si o eliberare de tot si de toate;iar acest articol mi-a aratat inca odata forta iertarii;multumesc.

  Reply
  • de uitat, nu putem uita, de asta e frustrant sa iti propui asa ceva. Nu vrei sa “treci peste” intamplare, vrei sa o integrezi. Daca doar “uiti” de ea, se va activa cand ti-e lumea mai draga 🙂

   Reply
 4. Iertarea impusă ca o voință pozitivă (dorința de a obține un efect pozitiv interior sau interior) se diferențiază de iertarea manifestată ca o consecință a evoluției conștiinței noastre …

  Reply
 5. Sunteti cea mai minunata persoana pe care o cunosc !
  P.s Pentru mine orice articol inseamna mult , este mai mult decat i-as cere lui Dumnezeu !

  Reply
  • ce ma bucur ca te regasesti in ce scriu !!! multumesc pentru feed-back! <3

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.