Simţi că explodezi dacă mai continui să lucrezi în serviciul pe care îl ai acum? Vrei să evadezi din relaţia care a devenit atât de strâmtă, ca o haină cu două numere mai mici, căci, între timp, tu ai crescut? Te-ai săturat să drămuieşti fiecare bănuţ, să te mulţumeşti cu puţin, fiindcă simţi că, dincolo de orice teorie, Universul este abundent şi că meriţi mai mult? Minunat! Si cum faci să schimbi starea de fapt cu starea dorită?
Când nimic nu se leagă, când nu reuşeşti să manifeşti nimic din ceea ce îţi propui, atunci este momentul să verifici care e puterea atenţiei tale. Am mai abordat acest subiect în articolul “O minte care hoinăreşte este o minte nefericită”, dar deşi îmi îndrum clienţii către acestă lectură ca să înţeleagă rolul atenţie şi a stării de prezenţă în manifestare, se pare că atunci când vine vorba de a pune în practică aceste concept atunci când eşti într-o stare de “criză existenţială”, se rupe filmul: “ok, ok, am înţeles rolul atenţiei, bla, bla … dar cum ies eu din situaţia asta, acum ???” 🙂
Orice “criză existenţială” ( vezi şi Crizele existenţiale şi nevoia de viziune ) este un semn că intri într-o etapă nouă din viaţa ta, Universul te “strange în chingi “ ca să te scoată din zona de confort în care “te descurci binişor”, ştii cum merg lucrurile…. pentru că a venit vremea să te avânţi curajos într-o altă aventură ( în care nu vrei sa intri de bună voie, de obicei 🙂 ).
Problema în crizele existenţiale este că nu vedem “poza mare”, rămânem mici, la nivelul de organism minuscul şi viciat, condus de instinctele de supravieţuire, şi uităm cine suntem cu adevărat.
Şi atunci, mă simt datoare să o iau de la început: de ce crezi că eşti aici? Pe Pământ.
E o întâmplare? E un ghinion? Care crezi că e scopul tău aici, pe planeta asta?
Dacă nu accepţi, sau măcar te deschizi, la ideea că este posibil să îţi fi ales singur această aventură şi că adevăratul sens al existenţei tale este să te trezeşti şi să descoperi cine eşti, atunci totul va parea un chin, un coşmar, un nonsens. Şi viaţa e departe de a fi aşa ceva! E păcat să te întorci Acasă fără să fi înţeles o iota din Marele Plan.
Numai că, pentru a înţelege, ai nevoie, în primul rând, să fii atent!! La tot ce te înconjoară şi la tot ce se întâmplă în tine!
Primul pas este să devii conştient
Atenţia ta e cea mai grandioasă forţă din Univers! Doar că ea îţi este distrasă, “hackerită” de mii de stimuli, în fiecare secundă a vieţii tale.
Mass media, familia, serviciul, societatea…. toţi se bat pentru atenţia ta! Aşa continua să trăiască, se hrănesc cu energia pe care le-o oferi. “Unde se îndreaptă atenţia ta, într-acolo se duce şi energia ta”. Dacă ţi-ai imagina că atenţia ta este o formă de plată, o monedă de schimb, realizezi cam cât de mult risipeşti zilnic din fondul tău monetar pe nimicuri? Pe forme ieftine care îţi distrag atenţia de la ceea ce este cu adevărat important în viaţă?
Pasul doi este să determini ce este important pentru tine.
Şi nu, nu sugerez că trebuie să alegi între famile şi carieră sau între prieteni şi hobby-uri, ci să îţi stabileşti întâi valorile pe care le consideri de bază pentru tine şi de la care nu vei abdica niciodată, după care să vezi în care aspecte ale vieţii tale găseşti acele valori.
Dacă îţi este dificil să stabileşti cele 5-10 valori personale de bază ( în cartea “Adevăratul Nord” ai la final o listă detaliată cu peste 300 de valori posibile), atunci gândeşte-te la anti-valori. Dacă urăşti minciuna, manipularea, disimularea, realizezi că îţi va fi îngrozitor de greu să continui să lucrezi într-un department de vânzări în care doar targetul şi profitul final contează. Serviciul tău contravine unei valori de bază, esenţiale pentru tine, numeşte-o onestitate, autenticitate, fair-play, cum vrei tu, şi din acestă cauză suferinţa ta este atât de mare atunci când te vezi nevoit să continui să munceşti în acel mediu sau colectiv.
Pasul trei – îţi dezvolţi capacitatea de a-ţi focusa atenţia pe ceea ce contează cu adevărat pentru tine
De obicei, atenţia noastră se împrăştie asupra a zeci de lucruri care ne înconjoară , suntem ca un bec care îşi dispersează lumina în toate părţile. Dar puterea unui bec este foarte slabă faţă de puterea unei raze laser, de exemplu, care este tot lumină, dar o lumină- fascicul direcţionată strict şi controlată, astfel încât capătă o putere infinit mai mare decât cea a simplului bec.
De subliniat: noi nu ne naştem cu această abilitate de focusare! E nevoie de o muncă conştientă pentru a o dezvolta!
Si încă un lucru esential de reţinut: pentru ca acestă abilitate să ne fie folositoare în viaţa de zi cu zi, e nevoie să o plasăm sub controlul voinţei noastre umane! Altfel, degeaba ne chinuim să o dobândim! Obiectivul final este să ajungem să alegem conştient unde ne îndreptăm atenţia, asupra a ce o plasăm şi pentru cât timp.
Sunt doi factori pe care îi poţi controla pentru a schimba direcţia atenţiei tale: timpul şi spaţiul . Puterea atenţiei noastre creşte când ne concentrăm pe aici şi acum.
Tehnicile de mindfulness şi meditaţie sunt cele mai eficiente în a ne antrena atenţia. Exerciţiile se concentrează în principiu, pe :
- Un sunet intern : de obicei o mantra, un cuvânt repetat în gând, într-un anume ritm . Poate fi OM / AUM sau “pace”, “linişte” , “iubire”, “focus”….
- Un focus vizual extern: flacăra unei lumânări, un punct pe un perete în faţa noastră…
- O senzaţie percepută în trup – bătăile inimii care fac pieptul să zvâcvnescă uşor, mişcarea aerului care pătrunde prin inspiraţie şi iese prin expiraţie
Meditaţia este şi ea o practică (!) foarte benefică pentru antrenarea atenţiei – şi dacă e “practică” înseamnă că nu se repetă doar o data pe lună sau când ne amintim, ci devine parte dintr-un ritual zilnic , atent respectat 🙂 . Redirecţionarea atenţiei iarăşi şi iarăsi, atunci când începe să plutească în derivă şi să se îndepărteze de obiectivul propus, este exact esenţa acestei practici a meditaţiei. Cu timpul ajungem şi în viaţa cotidiană, nu doar în meditaţie, să ne controlăm şi dirijăm deliberat atenţia, iar acest lucru contribuie la o trăire autentică, asumată, plină de sens, a vieţii.
Atenţia simplă, lipsită de judecată, naturală, ia naştere undeva în noi înşine şi este un instrument deosebit de puternic prin care noi ne conectăm şi interacţionăm cu lumea înconjurătoare. Este cheia succesului atât în relaţii cât şi în muncă, creativitate, distracţie.
Atenţia noastră încurajează şi stimulează creşterea acelui aspect asupra căruia ne concentrăm. Toate fiinţele depind de anumite forme de atenţie ca să supravieţuiască şi să prospere . Dacă ne gândim la o plantă, ea înfloreşte ca să atragă atenţia albinelor asupra ei, penajul păsărilor atrage atenţia în ritualurile de împerechere, animăluţele de casă ne solicită atenţia şi se bucură de mângâierile noastre, bebeluşii au nevoie de atenţia ca să crească sănătoşi, partenerii unui cuplu au nevoie de atenţie pentru că aşa cresc, se dezvoltă, la fel- membrii unei familii…
În 1998, Dr Larry Dossey, medic şi autor al cărţii “Cuvinte vindecătoare”, a condus un studiu în cadrul Centrului Medical California Pacific din San Francisco, având ca temă efectele rugăciunii asupra bolnavilor de SIDA. Rugăciunea pentru cineva este şi ea o formă de atenţie condusă prin intenţia celui care o spune. Rezultatele au arătat că căi pentru care se făcuseră rugăciunile se îmbolnăveau mai rar, se recuperau mai repede şi supravieţuiau în numar mai mare decât cei pentru care nu se făcuseră rugăciuni. Dr Larry Dossey concluziona că şi asupra bacteriilor dacă se spun cuvinte vindecătoare , acestea tind să crească mai repede iar seminţele asupra cărora s-au spus rugăciuni germinează mai rapid. După 30 de ani de studii, medicul atrăgea atenţia că mai ales emoţia ce însoţeşte intenţia şi rugăciunea contează, şi mai puţin cuvintele.
Pasul patru – examinează atent intenţia din spatele atenţiei
Există , la polul opus, şi un alt tip de atenţie, cea contractată, însoţită de tot felul de condiţionări , aşteptări, judecăţi, fixaţii, obsesii, presupuneri, furie, agresivitate, etc. Acest tip de atenţie are un efect distructiv . Cu cât ne focalizăm atenţia asupra lucrurilor pe care nu le dorim sau împotriva cătora manifestăm un anumit tip de rezistenţă, cu atât le întărim şi mai mult vibraţia în câmpul nostru. Aşadar, a petrece mult timp cu analiza situaţiilor care nu ne fac plăcere, fie că este vorba de un job care nu ne mai satisfice sau de o relaţie în care nu suntem fericiţi , etc, duce invitabil către prelungirea duratei de manifestare a situaţiei neplăcute.
Pasul cinci – foloseşte-ţi atenţia deliberat, pentru un anumit scop dorit
Cunoscând toate lucrurile despre care am discutat mai sus, este clar că dacă ne direcţionăm atenţia către acele aspecte pe care dorim să le manifestăm în realitatea noastră, sau să le potenţăm, să le expandăm , vom reuşi să facem trecerea de la un lucru nedorit, neplăcut, către crearea acelei realităţi care să ne bucure.
De câte ori suntem tentaţi să ne focusăm pe aspectele neplăcute, e bine să practicăm tehnica pivotării. Ne întrebăm simplu: “ce mi-aş dori în loc” şi ne focusăm toată atenţia pe aceste aspect, pozitive, care ne fac să ne entuziasmăm de perspectiva unui nou job, a unei noi relaţii, şi aşa mai departe.
Cu cât devenim mai experimentaţi în arta aceasta a dirijării atenţiei noastre, cu atât ne revendicăm mai mult puterea personală de a ne crea realitatea dorită. Vom ajunge să nu mai credem că suntem nişte victime, că lucrurile ni se întâmplă pur şi simplu iar noi nu avem niciun control asupra lor. Devenim creatori puternici ai realităţii noastre şi înţelegem că suntem exact ceea ce facem cu atenţia noastră.
“Devii lucrul la care te gândeşti mai mult “ – Buddha
Ca de obicei , te invit sa-mi spui parearea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a placut?
Cum te-as mai putea ajuta in calatoria ta?
Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi lași comentariul tău în spațiul de mai jos, destinat dialogului.
Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență, asumându-și cu responsabilitate uriașul lor potențial creator.
© Copyright Cristina Tomescu 2017
Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro
Multumesc!
cu drag, Gabriela!