Deprimat de Crăciun?

Deprimat de Crăciun?

Deşi , în general, oamenii gândesc că perioada sărbătorilor de iarnă ar trebui să fie cea mai fericită  din an, sunt statistici ( ale Institutelor Naţionale de Sănătate din diverse ţări,  plus raportările psihologilor, psihiatrilor, terapeuţilor…)  care afirmă că exact acum creşte cel mai mult incidenţa atacurilor de panică, a anxietăţilor şi depresiilor.

Desigur, s-au făcut corelări cu bioritmul, cu vremea şi  nopţile mai lungi din acestă perioadă care ar determina anumite modificări la nivel chimic şi biologic în organismul uman, de exemplu scade nivelul serotoninei… dar concluzia a fost, totuşi , că acest tip de depresie are mai mult de-a face cu aşteptările nerealise şi excesul de introspecţie şi de analiză a realizărilor de peste an, specifice acestei perioade.

Iată câteva aspecte care ne conduc spre depresie:

 

1. Ne facem un ideal de atins din reclamele TV de Crăciun !

 

 

Pe cât sunt de frumoase acele filmuleţe de Crăciun şi pe cât ne încălzesc inima şi ne înmoaie sufletul, pe atât sunt de periculoase.  Si mă refer la două aspecte:

  1. aceste imagini ne determină subliminal să cumpărăm produsele promovate, subînţelegându-se că astfel avem şanse mai mari de a simţi şi noi bucuria personajelor din film . Există o disciplină care chiar studiază aceste fenomene, psihomarketing se numeşte, şi are ca şi obiectiv descoperirea acelor puncte vulnerabile ale emoţionalului nostru , care ne îndeamnă să cumpărăm pentru a umple “un gol” (sufletesc, de obicei )
  2. inconştient ne stabilim nişte repere, un ideal referitor la cum ar trebui să arate Sărbătorile, ce să avem pe masă, cum să fie decorată casa, grădina, interioarele , bradul, etc, şi orice nu arată la fel cu imaginile pe care le avem noi întipărite în minte, ne face să suferim, să ne complexăm, să nu ne simţim suficient de vrednici, bogaţi, capabili….

2. Nu suntem realişti 

 

Crăciunul nu mai poate fi ca în copilărie, deşi cu toţii visăm la asta, în secret :-). Nu vă pierdeţi entuziasmul pentru că nu mai simţiţi acei fiori de nerăbdare până vine Moş Crăciun, sau până deschideţi cadourile sau acel extaz în faţa luminiţelor din brad! Nu înseamnă că v-aţi pierdut sensibilitatea, că “Sărbătorile nu mai sunt ce erau odată”… nu vă duceţi către acele sentimente de nemulţumire sau neacceptare a stărilor de fapt. Totul se schimbă! Schimbarea este singura constantă a Universului! Să ne adaptăm cu ingeniozitate şi creativitate la aceste schimbări!

Există perioade de evoluţie diferite în viaţa noastră, poate ne-a mers foarte bine înainte, poate aveam tot ce ne doream din punct de vedere material sau emotional, dar acum…. multe dintre acestea poate au dispărut.

Dacă de obicei aveaţi casa plină de râsete sau voci vesele, de exemplu, dar acum copiii nu sunt lângă voi pentru că au crescut şi au ales să petreacă în altă parte, sau au propriile lor familii şi nu au putut fi  prezenţi  “ca altă data”, bucuraţi-vă că vorbiţi la telefon, sau de pozele pe care vi le trimit sau de transmisiile live, pe Facebook

 

3.Nu stabilim limite clare bugetului destinat cadourilor şi pregătirilor festive

 

S- a constatat că mulţi oameni sunt deprimaţi şi pentru că nu reuşesc să facă faţă aşa cum şi-ar dori cerinţelor unor astfel de sărbători. Puţină organizare înainte vă poate salva : stabiliţi exact cât vă permiteţi să cheltuiţi pe cadouri, pe masa de Crăciun, pe ornamentele din casă….

Chiar dacă nu e suficient, gândiţi-vă că alţii au de sute de ori mai puţin şi că sărbătoare Crăciunului este despre altceva, la urma urmei.

 

4.Folosim Crăciunul ca prilej de practicare a victimizării

 

Crăciunul pare să fie un declanşator minunat al mentalităţii de victimă. De multe ori se intră în procese profunde de auto-analiză şi evaluare a vieţii personale dar cu un rezultat dezastruos pentru mental şi atitudine, pentru că se subliniază mai ales ceea ce ne lipseşte, ceea ce nu am reuşit încă să realizăm.

Facem comparaţii între “puţinul” nostru şi cât au reuşit alţii să realizeze, raţionalizăm toate motivele pentru care noi nu avem ce au alţii, sau ne amintim de nedreptăţile şi injusteţea vieţii.

O situaţie specială este autocompătimirea pentru lipsa unui partener. Singurătatea corect înţeleasă nu va duce niciodată la depresie. Am scris despre acest aspect in ultima parte a articolului Crăciunul- un pretext pentru aliniere

E nevoie doar să ne asumăm total responsabilitatea pentru realitatea pe care o trăim. Nu este nimeni vinovat pentru situaţia noastră, tot ceea ce experimentăm este  o creaţie proprie, doar că nu am fost conştienţi în momentul în care am creat.

 

5. Avem aşteptări mari de la familie

 

Un cunoscut psihiatru, Dr Mark Sichel, vorbind despre aştepările nerealiste vizavi de sărbătoarea Crăciunului, spunea: “ Oamenii au această fantezie despre cum ar trebui să arate sărbătorile, aşa cum văd în filme la tv . Si de fapt, niciodată nu este aşa cum anticipează ei, de cele mai multe ori  sunt dezamăgiţi profund. Adesea există conflicte care izbucnesc în cadrul unei familii mai ales în timpul Sărbătorilor”

Suntem inspiraţi de ceea ce vedem în filme şi ne dorim reuniuni de familie pline de pace şi bucurie, numai că rezultatele sunt de multe ori exact pe dos. Văzând că nu există înţelegerea pe care o aşteptam între rude, sau devenind noi înşine iritaţi, nervoşi, supăraţi pe toţi din jur, ne putem uşor lăsa pradă gândurilor negre şi depresiei , mai ales post-sărbătoare, când casa se goleşte iarăşi şi noi rămânem cu o senzaţie de eşec deşi am cheltuit o grămadă de bani şi timp ca să organizăm totul perfect.

Una peste alta, Sărbătorile de iarnă sunt stresante pentru oricine, dacă e să ne gândim doar la curăţenia dinainte, cumpăraturile pentru mesele festive, căutarea cadourilor perfecte, a reţetelor de prăjiuri pe placul invitaţilor, casa plină de musafiri, rude îndepărtate care îţi bat la uşă şi strigă :“Surprizăăăă!!!” , copilul care este în vacanţă când tu încă mergi la serviciu (iar bona are liber căci taie porcul, la ţară :-)) , eventual şi planificarea vacanţei , pregătirea bagajelor ….

 

 

Şi atunci cum putem trece cu graţie, bucurie şi calm prin această perioadă, evitând depresiile?

1. Fii observator, fă un pas în spate

 

Faptul că toată lumea în jurul tău e prinsă de febra pregătirilor face ca vibraţia generală să fie una de agitaţie, stress, panică uneori. Vezi asta în trafic, în magazine, la serviciu …. Această energie “te fură” şi pe tine. Respiră adânc, priveşte în jurul tău cu detaşare, cum totul parcă e dat pe repede înainte, ca în filmele mute. Observă că nu eşti în niciun fel obligat să iei parte la acest vacarm, că ai liberul arbitru să acţionezi cum crezi tu că e mai bine pentru tine.

Dă dovadă de compasiune pentru agitaţia celorlalţi: deschide uşa unei doamne pline de sacoşe de cumpărături, fă semn şoferului “înspumat” de lângă tine că poate trece înaintea ta, zâmbeşte sau fă cu ochiul unui copil care plânge, târâit de mânuţă de către părinţi prin toate magazinele…

 

2. Nu compara interiorul tău cu exteriorul altora

 

Dacă nu te compari cu nimeni, nu intri în depresie de sărbători. Faptul că vezi în faţa ta “tabloul” frumos pictat al unora care par a avea de toate te determină să simţi şi mai acut golul tău interior. Dar nu e o comparaţie corectă. Majoritatea oamenilor au diverse probleme în diverse perioade din viaţă. Poate când erau ei trişti sau supăraţi, tu erai mai mult decât fericit. E posibil să aibă şi acum anumite gânduri de neîmplinire sau tristeţe dar AU ALES să se bucure de Sărbători.

Fericirea este o alegere mentală în primul rând, nu ţine cont de circumstanţele exterioare.

 

3. Ia focusul de pe tine

 

Cel mai uşor ieşi din depresie când nu te mai gândeşti la tine şi te pui în slujba unei cauze mai mari. Crezi că eşti mai bătut de soartă decât cerşetorul din colt? Decât băieţelul pe care îl duce mama lui în scaun cu rotile să vadă şi el  bradul de Crăciun din mijlocul oraşului? Decât copiii din orfelinate sau bătrânii bolnavi şi singuri din aziluri? Nu ai idee ce repede te scoate din depresie o vizită în aceste locuri!

Dacă îţi stabileşti ca şi obiectiv să faci zilnic măcar câte o faptă bună, să ajuţi pe cineva sau o anumită cauză, te asigur că vei avea o satisfacţie care îţi va ridica vibraţia şi te va scoate din depresie.

 

4. Ai grijă de tine

 

Dacă atunci când eşti deprimat faci un prim pas către a te îngriji pe tine ( spălat, ras, pieptănat, îmbrăcat frumos) atunci ai făcut un pas uriaş către vindecarea ta. Dacă reuşeşti şi să te auto- convingi să strângi un pic din casă şi să asculţi o muzică frumoasă, plăcută sufletului tău, sau să împodobeşti măcar o creangă de brad, crede-mă că eşti pe cale de a-ţi ridica vibraţia şi asta te va ajuta să mergi înainte, “din inerţie”.

Depresia ne impinge să ne alinăm durerile prin băutură, mâncare în exces… dar e bine de ştiut că alcoolul, de exemplu, adânceşte depresia pentru că interferează cu neurotransmiţătorii, scade nivelul de serotonină…

Se recomandă atunci când suferi de o depresie să faci exerciţii fizice uşoare sau yoga, plimbări în parcuri, pentru că în felul acesta acţionezi direct asupra chimicalelor corpului şi acestea îşi aduc imediat contribuţia la ieşirea ta din starea depresivă.

 

5. Numără-ţi binecuvântările

 

E mai dificil să faci asta când eşti în depresie dar odată ce începi să aşterni pe hârtie lucrurile pe care le ai deja în viaţa ta, dacă poţi să fii recunoscător pentru tot ce ai primit până acum, vei vedea că lista devine din ce în ce mai lungă.

RECUNOŞTINŢA,  IERTAREA şi MULŢUMIREA pentru ce ai deja, sunt modalităţile cel mai rapide de a ieşi dintr-o astfel de stare.

Eşti un spirit divin care a ales să vină pe acestă planetă şi să se experimenteze pe sine. Şi  depresia e o experienţă şi ea, nu? Dă-ţi voie să o simţi onest, autentic, aşa cum se prezintă, dar nu o considera un capăt de lume, ci o stare trecătoare asupra căreia ai control total, dacă alegi să faci asta!

ALEGEREA E ÎNTOTDEAUNA A TA!

 

glob

 

 Vă doresc Sărbători binecuvântate, pline de Lumină şi Pace!

La multi ani!!!

Ne reauzim în 2017!

 

Ca de obicei , te invit să-mi spui părerea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a plăcut?

Cum te-as mai putea ajuta în călătoria ta?

Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi spui părerea ta în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

 

Sursa imagini :Internet

 

Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri  să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență,  asumându-și cu  responsabilitate  uriașul lor potențial creator.

© Copyright Cristina Tomescu 2016

Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro/

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.