Cum să te regăseşti când te simți pierdut

Cum să te regăseşti când te simți pierdut

Mai ales în ultima perioadă, aud foarte des expresiile :”Mă simt pierdut/ă! Nu mai ştiu cine sunt. Nimic nu mai are sens.  Nu-mi vine nici să mă dau jos din pat! Nu mai pot vedea nicio lumină la capătul tunelului! Nu ştiu pe unde să o apuc”…

Este adevărat că viața nu vine însoțită de o hartă a comorii pe care să o urmezi pentru a descoperi  abundența, succesul sau  fericirea şi nici nu ai la dispoziție un URL ca să poți căuta pe Google mai multe informații despre tine şi misiunea ta aici , pe Pământ. Nu putem decât să ne asumăm responsabilitatea pentru viața noastră şi chiar dacă uneori ne simtim pierduți , să căutăm să înțelegem  sensul experienței şi un mod potrivit pentru noi de a depăşi această etapă.

Mai jos vei găsi câteva idei care să te ajute să îți schimbi perpectiva asupra perioadei pe care o traversezi şi să te ghideze către o rezolvare benefică pentru viața şi viitorul tău.

 

Ce înseamnă că te simți pierdut

 

Te simți pierdut atunci când parcă nu te mai recunoşti, ai devenit un străin pentru tine însuți, eşti confuz şi nu înțelegi cum ai ajuns în situația data şi, în general, eşti chinuit de fel de fel de întrebări: Cum de am ajuns aici? Dacă aş fi ales altceva în situația X, aş fi fost mai bine pentru mine? Poate nu ar fi trebuit să fac lucrul Y? De ce eu? De ce a trebuit să se întâmple lucrul Z? Daca aş fi ascultat de sfatul lui A….etc

De fapt, toate aceste întrebari se pot reduce la una singură: “De ce nu sunt fericit/ă?” Incapacitatea de a-ți răspunde la acestă întrebare te face să întri într-un fel de nor negru, plin de gânduri negative, de energie contractată, te simți ca într-o capcană, deprimat, deconectat , nesemnificativ, neimportant, ai dat greş şi acum suporți consecințele.

Ce se întâmplă este că eşti total nealiniat cu Sinele tău. Dacă te uiți în urmă vei vedea că nu ai petrecut prea mult timp ascultându-te pe tine. Nu ai luat în seamă semnele pe care organismul tău ți le transmitea, ai continuat să faci ceea ce mintea ta sau ceilalți din jur îți spuneau să faci.

Emoțiile sunt sistemul nostru de ghidare, GPS-ul nostru personal. Dacă nu luăm în seamă ceea ce ne indică, atunci sfârşim prin a ajunge în locuri total opuse de cele pe care ni le-am propus ca şi destinație. Mintea noastră de cele mai multe ori eşuează în a ne spune ce este adevărat pentru noi înşine, doar emoțiile pot face asta fără greş.

Adevărul nostru reprezintă totalitatea lucrurilor cu care rezonăm, ce ne place, ce ne inspiră, ce ne aduce bucurie şi satisfacție sufletească. Insă încă din primii ani de viață, noi începem să acceptăm şi să ne pliem după adevărurile celor din jur, ale familiei noastre în primul rând, din nevoia de a fi pe placul tuturor, pentru a ne simți acceptați, iubiți , respectați, importanți. Si astăzi învățăm să ne stăpânim furia în fața tatălui, mâine să nu spunem că nu ne place ceva, în fața mamei care a muncit şi s-a sacrificat pentru acel ceva, la şcoală ne supunem regulilor desi sufletul nostru tânjeşte după altceva, în grupurile de prieteni ne purtăm la fel ca ceilalți pentru că nevoia de apartenență şi acceptare este foarte mare, mai ales la adolescenți,  la serviciu nu ne putem exprima cu adevărat pentru că riscăm să pierdem siguranța materială, în propria căsnicie facem compromisuri peste compromisuri pentru a păstra integritatea “celulei de bază a societății”…. Si atunci când mai avem timp să fim noi înşine??

Vă dați seama? Dacă v-ați ignorat propriile emoții, propria ghidare pentru 20, 30, 40 de ani … cat de tare v-ați indepărtat de adevărul vostru? Normal că nu mai ştiți care este acela! Si când nu mai ştii cine eşti, te simți pierdut.

 

 • Vestea bună este că dacă te simți pierdut, înseamnă că ai conştientizat nivelul la care te afli, ai făcut un pas uriaş, şi atunci ai marea şansă să te regăseşti.

 

Indiferent cât de rău te simți acum, indiferent cât de fără ieşire ți se pare situația, permite-mi să-ți spun că această perioadă poate fi una dintre cele mai importante din viața ta. Ar putea fi începutul călătoriei tale către ceea ce eşti tu cu adevărat.

Ce se întâmplă este că o parte importantă din tine s-a săturat să mai joace jocul vieții ca până acum, nu mai vrea să analizeze  doar ce ar trebui sau nu ar trebui să faci din ceea ce societatea, familia sau prietenii îți cer, şi vrea doar să fie! A intrat în grevă. Se încăpățânează să nu mai facă un pas către vechea direcție , din contra, aşteaptă pe loc, până când tu vei recunoaşte cine eşi de fapt şi  vei onora acest adevăr prin modul în care gândeşti şi te comporți, cu tine însuți mai ales.

 

 • Un alt aspect pozitiv al acestei stări este că ea anunță faptul că eşi pregătit pentru schimbare.

 

Eşti pregătit să vezi adevărul  exact aşa cum este el, să te accepți pe tine , să nu te uiți în urmă dacă cei  care contau pentru tine te aprobă sau nu, să îți croieşti propriul drum după cum simți tu că ar fi potrivit pentru tine.

Nu trebuie să îi consideri pe cei care ți-au dictat direct sau indirect pe unde să o iei în viață, vinovați de situația în care eşti acum. Ei au fost profesorii tăi care te-au învățat că nu e nevoie să primeşti aprobarea nimănui ca să trăieşti urmându-ți adevărul .

Poate că te simți vinovat dacă încerci să schimbi direcția, te gândeşti că ceilalți vor fi dezamăgiți, răniți, lăsați pe dinafară, dar dacă continui jocul vieții aşa cum l-ai jucat până acum, asta te  va îndepărta din ce în ce mai mult de tine. Va fi un drum al suferinței .

Ceea ce ți se pare ție acum un eşec  este de fapt un succes, un mare dar pentru tine, pentru că te invită să începi căutările realizând faptul că fericirea necondiționată nu poate exista sub nicio autoritate externă.

 

 • Faptul că te simți pierdut e un truc, o păcăleală, o farsă pusă la cale de Sinele tău.

 

Văzând că te raportezi  mereu la ceilalți, că le permiți să-ți spună să fii ceea ce tu nu eşti,  acceptând în fond un abuz, Sinele tău a trebuit să apeleze la un tertip, ca să te facă să  te desprinzi de vechiul mod de a te comporta. Te-a izolat. Ti-a oferit timp de reflectare. Ti-a creat un spațiu în care să poți să îți dai seama de ce ți se întâmplă toate acestea  şi ce ți-ar plăcea să faci mai departe. Ai loc de manevră 🙂 . Ai loc de alegeri.

 

 • Există încă un dar în toată suferința ta : acum nu mai ai nimic de pierdut

 

Partea cu adevărat frumoasă este că Ego-ul tău este aproape inexistent când traversezi o astfel de perioadă. Eşti atât de “dărâmat” încât ego-ul tău nu mai are nicio putere asupra ta. E un sentiment eliberator, nu-ți mai pasă cum gândesc alții despre tine. Cu cât acestă perioadă din viața ta e mai lungă sau mai profundă, cu atât ai mai mult timp să te obişnuieşti cu această “nepăsare” față de cerințele impuse de ceilalti. Iar la un moment dat observi că te simți mai uşor, mai relaxat, mai bine dispus ştiind că nu trebuie să te mai raportezi la aceste cerințe externe.

 

 • A te simți pierdut  este un punct de cotitură în experiența ta umană

 

Din punct de vedere spiritual, aşa cum spunea Osho : ”e nevoie să mori pentru a renaşte”, din asta înțelegând faptul că Sinele tău adevărat nu ți se poate revela dacă nu dai deoparte ego-ul, povestea, drama, (auto)învinovățirea, judecata….

De cele mai multe ori, a te simți pierdut e parte din planul pe care ți l-ai făcut înainte de a veni aici de a te trezi la un moment dat , de a te regăsi pe tine şi a dobândi acel tip de expandare care te ajută să îți implineşti misiunea

Am văzut ce înseamnă a te simți pierdut.

 

Ce putem face pentru a ne regăsi:

 

1. Alege cu grijă sensul pe care îl dai acestei experiențe

Nimic nu are un înțeles în sine, predeterminat sau acelaşi pentru toată lumea. Noi alegem dacă conferim experienței  un înțeles care să ne facă să ne simțim mai puternici sau care să ne facă să ne simțim victime slabe şi abuzate. De obicei, persoanele care au experimentat acestă stare, spun după o perioadă de timp: “Dacă nu m-aş fi simțit atât de pierdut atunci , nu aş fi reuşit să devin astăzi ceea ce sunt”

 

2. Nu te panica, chiar dacă pare înfricoşător

În loc să fugi de durerea pricinuită de această stare , din contra, dă-ți timp să simți durerea, îmbrățişeaz-o, acceptă faptul că este aici ca să te învețe ceva despre tine, fii convins că există un scop pentru care te simți aşa, încearcă să extragi toată învățătura de aici, pentru ca atunci când iesi prin capătul celălalt al tunelului să ieşi mai bogat, mai înțelept, mai aliniat şi mai prezent în viața ta.

 

3. Scufundă-te în solitudine

Chiar dacă eşti nevoit să îți continui viața socială, serviciul, îndatoririle de soț/ soție, mama/ tată, etc , încearcă să petreci câ mai mult timp cu tine însuți/ însăți. Poate părea contraintuitiv un astfel de sfat dar numai în solitudine te poți regăsi pe tine.

 

4.Rămâi cât mai mult timp în prezent

Te simți pierdut pentru că ai regrete vizavi de cum ai trait până acum,  îți faci reproşuri pentru ce a fost sau nu ştii ce îți rezervă viitorul, nu poți vedea nimic prin “ceața “ care te învăluie. In ambele cazuri energia ta este când în trecut, când în viitor iar acestea sunt doar nişte concepte mentale. Singurul lucru real este prezentul. Fii atent la ceea ce faci, la cum te simti, la ceea ce spui , la lucrurile care te înconjoară şi nu te lăsa purtat de o “poveste” croşetată de mintea ta.

 

5. Invață să apreciezi lucrurile mici

Când te simți la pământ, e foarte uşor să te focusezi imediat pe toate lucrurile negative  din viața ta. Dar de aici nu poate ieşi nimic bun. Indiferent cât de mizerabil te-ai simți, întotdeauna ai ceva în viața ta pentru care să mulțumeşti: fie că este vorba de un acoperiş deasupra capului, fie că este vorba de harana zilnică sau de faptul că îti bate inima!

Invață să apreciezi mirosul cafelei de dimineață, un cântec frumos difuzat la radio, culoarea sacoului tău, mirosul pernei proaspăt înfățate… orice îți aduce un pic de lumină.

 

6.Fă în fiecare săptămână ceva nou

Ai ocazia să descoperi ce te inspiră, să decizi ce îți place , să încerci lucruri noi. Stabileşte-ți câte o activitate nouă în fiecare săptămână : cursuri de dans, de olărit, de țesut, de gătit ….Sau încercă să exprimi ce simți prin scris (fă-ți un jurnal sau un blog de exemplu), sau prin pictură (ia-ți un şevalet, culori, pensule, chiar dacă nu ai mai făcut-o niciodată, vezi şi tu ce iese). Poți să te pierzi într-un magazin de bricolaj sau într-o seră cu flori , alege ce-ți place, meştereşte ceva sau fă-ți o mica grădină …

 

7. Mergi în locuri în care nu ai mai fost

Dacă nu te-ai găsit încă, poate cauți în locul greşit 🙂 . Incearcă să experimentezi alte zone ale țării sau alte culturi, ia contact cu alți oameni … E important să ieşi din găoace, când deschizi ochii către o lume nouă, poți avea surpriza să descoperi şi un nou Tu.

 

Dacă esti pregatit si îți doreşti să afli şi să experimentezi practic  un mod şi mai profund, mai direct şi mai eficient de a te descoperi pe tine, implicând întreaga ta ființă şi Legile Universale, te invit să citeşti articolul din newsletter-ul de marțea viitoare, trimis tuturor abonaților . ( abonarea se face de aici şi este gratuită)

 

Ca de obicei , te invit să-mi spui părerea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a plăcut?

Cum te-as mai putea ajuta în călătoria ta?

Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi spui părerea ta în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

Sursa imagine titlu:Internet

 

Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri  să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență,  asumându-și cu  responsabilitate  uriașul lor potențial creator.

© Copyright Cristina Tomescu 2015

Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul:https://www.quantumcoaching.ro

 

 

21 Comments

 1. multumesc mult pentru toate lucrurile pe care ni le impartasesti

  Reply
  • Multumesc si eu ! Ma bucur ca ajuta!

   Reply
 2. salut ,cristina.nici eu nu prea cred in coincidente si pt ca nu intamplator porti numele fiicei mele,si pt ca ma regasesc mult in ceea ce spui ,am incredere.nu prea stiu cu ce sa ncep….nu vreau sa plictisesc pe nimeni cu povestea mea pt ca pt altii ar putea pare banala,dar da,ma simt pierduta.nu vreau sa cred ca asa va curge viata mea de acum incolo.mi e jena sa ma mai plang si altora dar mai ales mie.vreau sa m ascund sau sa fug.daca tu zici ca ar exista o solutie as fi tare bucuroasa.te mbratisez si ti multumesc.draga cristina.ii multumesc si lui d zeu pt toate cristinele din viata mea.

  Reply
  • Nu plictisesti deloc, doar confirmi ca foarte multe lume se afla acum in acesta stare. E un proces prin care trecem cu totii. Ne zguduie din temelii, asa e 🙂 dar vom iesi alti oameni din acesta furtuna. Ai incredere! De cate ori te simti pierduta, du-te inlauntrul tau, mediteaza, roaga-te , fa o plimbare prin natura, multumeste pentru ce ai, iarta si iarta-te si opreste-te din a te uita mereu in exterior. Fiecare are examenele lui in perioada asta, nu e nevoie sa le sustii tu si pe ale altora. Sa citesti si newsletter-ul de saptamana viitoare. Sper sa te ajute . Te imbratisez cu drag

   Reply
 3. multumesc mult, aveam nevoie de acest mesaj

  Reply
  • multumesc si eu , Cristina. Lasa-l sa se “scufunde” in tine, reciteste-l daca ai nevoie, pt ca informatia te ajuta de fapt sa “strici” niste trasee neuronale indelung “batucite”si sa incepi sa construiesti altele noi. Constientizarea e primul pas. Ai incredere si Curaj ! Si fii sigura ca esti in stare sa schimbi absolut totul!

   Reply
 4. Buna Cristina,

  Sper sa raspunzi la acest mesaj. Asa ma simt si eu si in plus am o stare de anxietate.
  Am trecut prin multe si acum parca nu imi aduc aminte cum faceam asa de multe inainte si acuma parca numai stiu ce sa fac ma simt asa pierduta, imi este frica non stop de toate dar imi dau seama ca este in capul meu. Parca numai stiu ce sa fac si cum sa fac, vreau doar sa treaca odata etapa asta si nu stiu cum. Parca numai imi revin odata si cel mai tare ma sperie faptul ca nici nu stiu cum sa ma exprim – esti constient de gandurile tale si parca ma sperie. Vreun sfat ceva pentru mine?

  Merci,

  Reply
  • daca simti ca articolul nu este suficient ca sa te repozitioneze un pic, atunci ai nevoie de ajutor specializat, cu care sa lucrezi o perioada.
   In situatia ta , sfaturile aruncate fara sa cunosc mai profund problema, ti-ar face mai rau
   te sfatuies cdoar sa cauti un psiholog sau un coach cu care sa poti lua situatia de la un capat , ca sa obtii o rezolvare de durata.
   Daca rezonezi cu ce transmit eu si ai dori sa lucrezi cu mine, scrie-mi te rog, pe adresa de mail

   Reply
   • Buna Cristina,
    Rezonez foarte bine cu tot ce scrii aici si mi-ar placea f mult sa pot lucra cu tine.Exista posibilitatea?Multumesc

    Reply
 5. Este de ajutor ceea ce ai menţionat aici chiar acum la vârsta de 24 de ani trec prin aceste sentimente care mă frământă deoarece mă gândesc în trecut că am jucat într-un film pe gratis doar pentru afirmarea adolescentină şi acum mi se pare că am depus efort inutil fără un rezultat anume, am finalizat un liceu de artă în care de asemenea am depus efort în canto clasic iar fără un rezultat anume deşii am ajuns la ore de pregătire şi cu Ozana Barabancea la Bucureşti…………am învăţat bine la şcoală iar între timp am făcut şi nişte cursuri de ospătar, hairstylist, am lucrat şi ca lucrător comercial , am fost şi la facultatea de Geografie şi Turism în Constanţa şi la cursuri de limba italiană şi toate fără un rezultat palpabil şi acum chiar nu ştiu ce să mai fac cu viitorul incert, aş mai avea o variantă poate să dansez la bară ca stripper asta chiar nu am încercat deşii e cea mai la îndemână iar de stereotipurile societăţii am reuşit să le depăşesc mental pentru că am realizat că existenţa traiul de zi cu zi mă obligă pe viitor să profesez orice doar să am un statut social măcar modest……………….regretele mă apasă că am făcut lucruri fără folos şi că sunt obligat să dansez ca stripper în cele din urmă deşii am încercat să evit domeniile astea prin toate şcolile , cursurile şi chiar muncile diferite, ce recomanzi sau cum vezi tu situaţia asta , cum ai vedea lucrurile în locul meu aş fi recunoscător dacă ai răspunde 🙁

  Reply
  • wow, chiar ai experimentat o multime de domenii pentru varsta ta!! asta nu e rau deloc, doar ca treci din una in alta si nu te stabilizezi in ceva care sa iti aduca satisfactie pentru ca nu ti-ai luat timp pentru tine sa intelegi exact cine esti, ce iti doresti de fapt, ce vrea sufletul tau… esti in modul supravietuire, nu in creatie ! poate te-ar putea ajuta asta: https://www.quantumcoaching.ro/ce-consta-o-sesiune-de-realiniere-sufletului

   Reply
 6. Multumesc cu recunostinta si iubire Cristina!

  Reply
  • multumesc si eu !

   Reply
 7. Articolul tau chiar m-a ajutat pt ca mi-a confirmat ca ceea ce intuesc e real… ca orice ar fi, e spre binele meu, oricat de rau ar parea…si ca nu trebuie si nu voi renunta la mine. Dar in cautarea sensului meu, incep sa descopar adevarul.. E al naiba de greu sa te privesti in fata. Accept ca toate astea au un sens, privite din afara…. pe care eu il inteleg mai mult sau mai putin. Dar ce e ciudat e ca, de cand am inceput sa vad acest adevar si chiar sa ma deschid in relatia cusotul meu in legatura cu asta, tot felul de lucuri ciudate mi se intampla, precum boli, accidente, lovituri, vise ciudate, chiar zilele trecute a cazut tot dulapul de la bucatarie care era prins in perete pe jos si a blocat usa de la bucatarie , incat a trebuit sa intru pe geam ca sa fac curat.. in fine, a fost haos. Sotul meu care nu seimbolnaveste niciodata s-a imbolnavit subit.. toate astea in aceasta perioada in care noi doi avem cea mai sincera relatie de pana acum. Parca totul de darama si ma intreb daca nu cumva am luat o pe un drum gresit… poate universul vrea sa imi zica ceva. Poate vrea sa ma opresc… ce crezi? Mersi frumos pt tot ceea ce faci!

  Reply
  • stii vorba aceea: “Dumnezeu lucreaza in moduri misterioase?” E posibil sa fi intrat intr-un proces de curatare, e posibi sa ai de trecut prin niste incercari care iti testeaza increderea in drumul tau, poate esti in perioada in care iti stabilesti cursul, reglezi lucruri din mers, poate e nevoie sa arati ca esti chiar hotarata sa schimbi ceva in viata ta, sa demonstrezi din ce material esti facuta ….sunt zeci de posibile interpretari si niciuna nu te va ajuta in vreun fel. Doar ofera ceva de rontait mintii tale. Dar daca ai lasa mintea si te-ai concentra pe inima? Tu simti ca schimbarile facute te apropie mai mult de adevarul tau? atunci mergi inainte cu incredere fara sa mai interpretezi lucrurile. Este ceea ce este. Totul are un sens pe care, da, e posibil, sa nu-l intelegem noi pe moment . Poate te ajuta sa citesti si asta: https://www.quantumcoaching.ro/cresterea-vibratiei

   Reply
 8. Am nevoie de ajutor, strig in acest moment ca un strigăt de ajutor către cer, nu mă simt bine, simt că mă pierd, ce să fac, am ajuns la limita disperării, nu mai pot gândi după 17 ani de atacuri de panică, acum am ajuns să mă pierd

  Reply
  • V-am scris pe mail, privat, dar primesc răspuns ca adresa nu este validă… Scrieti-mi direct pe adresa de mail cristina(at)Quantumcoaching.ro. Veți înlocui (at) cu semnul @

   Reply
 9. Mă simt mult mai ușurată după ce am citit acest articol, pot spune ca m-a ajutat foarte mult sa îmi redeschid orizontul. Vă mulțumesc!

  Reply
  • Ma bucur ca a fost de folos! Mulțumesc pentru feedback! ❤️

   Reply
 10. Multumesc pentru sfaturi , au fost de mare folos ! Cu prima ocazie cand voi fi disponibil , acaparat de prea multe sarcini , le voi scrie pe un caiet pentru a le citi ori de cate ori ma voi simti deznadajduit . In plus , scriind de mana , va fi mai usor de retinut , altfel percepe creierul informatia cand este scrisa de mana . Inca o data , multumesc nespus de mult ! Saptamana binecuvantata !

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.