“Suntem modelaţi de gândurile noastre, devenim ceea ce gândim. Când mintea e pură, bucuria o urmează ca o umbra care nu dispare niciodată” Buddha
Aş adăuga aici că este vorba mai ales de gândurile pe care continuăm să le vizităm iarăşi şi iarăşi, gândurile pe care ne-am obişnuit să le gândim. Se spune că avem peste 60 000 de gânduri pe zi, dintre care 90% sunt gânduri pe care le-am avut şi zilele trecute.
Este mult mai uşor să credem că suntem victime ale gândurilor şi credinţelor noastre negative, decât să ne înhămâm la munca uriaşă de schimbare şi transformare a acestora. Doar că ne dezicem de responsabilitatea asupra vieţii noastre dacă tot dăm vina pe câte ceva din exteriorul nostru sau pe educaţia primită, pe moştenirea genetică, pe nenoroc, soartă sau karmă.
Dacă ţi-ai formulat viziunea, ai o idee clară despre destinaţia finală, ţi-ai setat standardele şi ţi-ai găsit motivaţia profundă pentru care îţi doreşti schimbarea (despre toate acestea am discutat în prima parte a acestei teme), atunci eşti pregătit pentru a trece la treabă. Cu ce începi?
Pasul #1 – Hotărăşte!
Poţi să ai o viziune uluitoare, o claritate de cristal, un standard înalt şi o motivaţie beton, dar dacă nu faci nimic în direcţia visată, totul va rămâne …un vis.
Cum le spun mereu celor cu care lucrez, odată şi odată tot trebuie să rupi mâţa în două şi să hotărăşti ferm că vrei să devii cea mai bună versiune a ta, că nu mai suporţi mediocritatea, neputinţa şi insuficienţa. Doar că pentru asta e nevoie să ieşi din băltuţa caldă în care te scalzi şi să sari afară, unde e posibil să fie mai frig initial şi să cam tremuri, să simţi un oareşce discomfort. Ca să nu mai spun că mediul diferă, şi atunci există şi un factor de stress suplimentar – necunoscutul, noul, lipsa de experienţă sau de repere…
Hotărăşte clar: “de luni 🙂 încep cu hotărâre şi consecvenţă să îmi disciplinez mintea! De ce nu am zis “de azi”, “din acest moment”…? Pentru că ai nevoie de timp pentru pasul 2 😉
Pasul #2 – Pregăteşte terenul
Nu poţi câştiga pariul vieţii dacă nu câştigi întâi “lupta” cu mintea ta! De ce am pus ghilimele? Pentru că a te lupta cu ceva nu este deloc o soluţie sustenabilă şi care să producă rezultate, mai mult întăreşte starea de fapt, pentru că opune rezistenţă. Vibraţional, infuzezi problema cu mai multă energie, pentru că acolo te focusezi.
Ce-ar fi să începi să negociezi cu mintea ta? Să o antrenezi ca pe un muşchi, aşa cum ar face-o un sportiv de performanţă. Dacă mintea este cucerită de viziunea, claritatea, standerdele şi motivaţia ta, atunci îţi va fi un co-pilot de excepţie, priceput şi indispensabil pentru a naviga fluviul vieţii.
Să pregateşti terenul presupune să te informezi despre cum funcţionează mintea, sa asculţi interviuri cu oameni care au reuşit deja, să îţi alegi un model care te inspiră şi să studiezi exact ce a făcut el de a reuşit (în NLP se spune că “modelezi” persoana respectivă, o foloseşti ca model de viaţă, îi analizezi strategia, acţiunile, gândirea, atitudinea, emoţiile).
Să te pregăteşti presupune şi să estimezi cât timp ţi-ar fi necesar pentru o astfel de muncă, care ar fi etapele, ce rezultate aştepţi după o lună, după şase, după un an, care sunt intenţiile tale.
Apoi, încearcă să prevezi la ce capitol e posibil să ai mai multe probleme, care ţi-ar fi slăbiciunile, cum hotărăşti (încă de acum!) că vei reacţiona dacă aşteptările tale vor fi înşelate, dacă ritmul va fi cumva mai lent decât ai prevăzut, dacă vei cădea iar în vechile obişnuinţe.
Cum te vei recompensa dacă reuşeşti? Ce “sancţiuni” îţi vei auto-aplica dacă nu vei reuşi să respecţi ce ţi-ai propus? De exemplu, dacă proiectul tău este să începi să mănânci sănătos sau poate vrei să slăbeşti chiar, ce se va întâmpla dacă vreodată pierzi controlul şi te bagi cu lingura în cutia de îngheţată? “Păi atunci, fac, în plus faţă de regimul alimentar şi de fitness, încă o oră pe zi de alergare, timp de o săptămână!” Dacă astea sunt regulile pe care le stabileşti de la început şi le ai scrise si lipite undeva pe frigider sau pe uşa de la bucătărie, oglinda de la baie, etc , atunci, te asigur că te vei gândi de două ori înainte de a te îndrepta către îngheţată, cu lingura în mână …
Atenţie la aşteptări atunci când e vorba de minte! Unii îşi închipuie că dacă începi să lucrezi cu mintea, totul se va desfăşura într-un mod ideal şi în fiecare zi vei mai adăuga puţină forţă şi disciplină minţii tale, dar nu este aşa. Ca şi în viaţă, totul e un dans: doi paşi înainte, unul înapoi, uneori sunt cinci paşi înainte şi unul înapoi, şi te crezi deja gata să dai lecţii altora, după care se schimbă dansul şi poţi face cinci paşi înainte şi patru înapoi, şi atunci cazi în disperare dacă nu ştii că se poate întâmpla şi aşa ceva dar că nu e un capăt de lume, te poţi redresa pe parcurs….
Deci nu e vorba de o astfel de creştere:
Ci de o astfel de evoluţie:
Aici se pierd 99% dintre cei care îşi propun o schimbare. Nu sunt alergători de cursă lungă, doar sprinteri! Pornesc în forţă, după câteva zile îşi pierd entuziasmul şi se întorc în zona de confort.
Daţi-vă timp! Un timp realist! Dacă aţi trăit 40 de ani alandala, fără intenţii, strategii, alegeri conştiente, acţiuni deliberate, împovăraţi de credinţe limitative, obiceiuri proaste şi voinţă slabă, nu vă aşteptaţi că doar într-o lună- două, după ce aţi citit o carte despre disciplinarea minţii sau aţi fost la un curs, gata, veţi reuşi să vă schimbaţi total viaţa! Viaţa este despre creştere constantă, evoluţie permanenta
Pasul #3 Conştientizare şi concentrare
Imaginaţi-vă că sunteţi în camera voastră, noaptea. Intuneric total dar aveţi o lanternă cu un fascicol luminos puternic. Luminaţi când un tablou, televizorul, canapeaua, masa, covorul… pe rând. Când fascicolul luminous cade pe un anumit obiect, restul camerei este în întuneric. Voi deveniţi conştienţi de existenţa acelui lucru, atenţia voastră este asupra lui, dar în tot acest timp nu vă gândiţi la restul camerei întunecate.
În ziua de astăzi există milioane de lucruri care încearcă să ne determine să plasăm fascicolul luminos al conştientizării şi atenţiei noastre asupra lor. Este o competiţie acerbă între postere, vitrine, billboard-uri luminoase, reclame, facebook adds, ştiri, anunţuri radio, coperte lucioase de reviste..…fiecare dintre ele luptând pentru o fărâmă din atenţia noastră. Dacă ne câştigă atenţia, finalizează vânzarea.
La fel, există şi o lume interioară a minţii noastre, cu zone de amintiri, vise, dorinţe, planuri, dezamăgiri, regrete, tristeţi şi bucurii, iubiri, neplăceri şi frici…. Conştientizarea noastră plasează fascicolul atenţiei pe una dintre zone, apoi se deplasează pe o alta, şi poate continua aşa la nesfârşit dacă nu intervenim ferm şi stabilim ce zone avem de vizitat şi cu ce scop.
Nu poţi să te consideri stăpânul vieţii tale dacă permiţi oamenilor, evenimentelor, emoţiilor să îţi controleze atenţia şi să te distragă de la ce ţi-ai propus tu să faci.
Orice disciplinare a minţii e nevoie să înceapă cu exerciţii pentru a-ţi menţine atenţia asupra unui lucru pentru o perioadă extinsă de timp. Cum faci asta?
- Concentrează-te asupra unui punct fix pe un perete, cateva minute, de câteva ori pe zi
- Observă (cu adevărat!) un anumit obiect, de exemplu un pix, cana de cafea de pe masă, cnştientizează forma, culorile, defectele, textura, tot, şi cât mai mult timp
- Când vorbeşti cu un coleg sau cu cineva din familie, imaginează-ţi că fixezi fascicolul luminos al atenţiei tale pe fruntea lor. Dacă începi să te gândeşti la altceva, conştientizează şi adu înapoi fascicolul, nu lăsa mintea să îşi piardă concentrarea
- Fă câte un singur lucru pe rând, evită să faci mai multe lucruri deodată. Puterea atenţiei tale determină forţa şi viteza de manifestare a realităţii tale
Pasul #4 Formează-ţi obişnuinţe
Disciplinarea minţii presupune, exact cum se defineşte şi în DEX, o “obișnuire cu spiritul de disciplină”. Orice obişnuinţă se crează în timp, cu efort, perseverenţă, insistenţă, voinţă, răbdare şi o capacitate mare de a.ne reveni după eşecuri (“rezilienţă”, cum a început să circule şi la noi , din engl. “resilience”).
Un minim de 21 de zile este necesar pentru ca o nouă obişnuinţă să se instaleze, spun oamenii de ştiinţă, dar, mai nou, studiile arată că e nevoie de minm 66 de zile sau chiar de 90.
Oamenii sunt foarte împăcaţi cu ideea că e nevoie să lucrezi măcar trei luni, de minim trei ori pe săptămână, anumite grupe de muşchi ca să poţi să “sculptezi” o anumită parte a corpului, dar au aşteptări total diferite de la mintea lor. Disciplina mentală este tot o antrenare a unor “muşchi” – ai atenţiei, voinţei, perseverenţei, până când ajungi să-ţi “modelezi” acea parte a vieţii de care acum nu eşti mulţumit.
Obişnuinta minţii este identică cu obişnuinţele comportamentale. De exemlu: dacă ne-am obişnuit să ne spălăm pe dinţi în fiecare dimineaţă, atunci o facem automat, fără să mai gândim, iar când se întâmplă să nu o facem, simţim imediat un discomfort, nu ne este bine, “trebuie” să mergem să ne spălăm! Dar v-aţi gândit vreodată cât timp v-a luat să vă creaţi acestă obişnuinţă? Cei care au copii ştiu cam cât au muncit pentru a înrădăcina această deprindere în cei mici.
Aşadar, principiul de bază este acesta:
La început noi ne creăm obişnuinţele, pentru ca mai apoi obişnuinţele să ne creeze pe noi!
Persoanele puternice, de succes, campionii, magnaţii, multi-milionarii, se diferenţiază de ceilalţi prin faptul că şi-au dedicat mult timp şi efort pentru a-şi disciplina mintea şi viaţa, pentru a crea nişte obişnuinţe puternice, nişte ritualuri zilnice, care i-au ajutat să obţină performanţe. Majoritatea au un ritual foarte bine stabilit pentru dimineaţă, şi pe care îl respectă cu sfinţenie în fiecare zi:
- Se trezesc foarte dimineaţă, în jurul orei 5:00
- Înainte de a coborî din pat îşi crează ziua = vizualizează fiecare etapă importantă din acea zi şi stabilesc intenţii clare pentru rezultatele pe care doresc să le obţină
- Încearcă să îşi amintească visele – e un exerciţiu foarte puternic şi nu doar pentru minte
- Transpiră! adică exersează pentru a elibera BDNF (Brain Derived NeuroTrophic Factor – Factor neurotrofic cerebral) care repară celulele nervoase după stress, cresc metabolismul, ajută la energizare
- Notează în jurnal : pentru a se reconecta cu obiectivele, detecta valorile, practica recunoştinţa, pune ordine în idei şi claritate în intenţii
- Beau sucuri naturale sau smoothy cu frunze verzi şi fruncte de pădure pentru hrănirea celulelor nervoase şi curăţarea organismului
- Citesc câteva pagini pentru a aduce un plus valoare minţii lor
- Planifcă ce au de făcut , pentru că ceea ce este planificat se va realiza.
Ce este foarte pregnant în acest ritual al dimineţii este folosirea deliberată a puterii vizualizării! Toţi oamenii de succes cunosc această forţă uriaşă.
Norman Vincent Peale spunea: “ Formulează-ţi şi ştampilează-ţi în minte o imagine cu tine reuşind, având succesul dorit. Păstrează cu toată puterea voinţei tale acestă imagine în mintea ta. Nu-i permite niciodată să se “decoloreze” sau să se şteargă . Mintea ta va căuta metode să îmbunătăţească acestă imagine… nu pune obstacole în calea imaginaţiei tale!”
Pentru a-ţi disciplina mintea, pune-ţi atenţia pe ceea ce îţi doreşti să vezi în lumea ta. Angajează-te deplin pentru a o transforma în realitate.
Al doilea aspect important ce se desprinde din obiceiurile oamenilor de succes este perseverenţa, sârguinţa, constanţa, tenacitatea cu care repetă aceste obişnuinţe de comportament zilnic!
Robin Sharma spune că “ nu ce faci tu o data-de două ori pe an, îţi va aduce o viaţă legendară, ci ceea ce faci zi de zi ! Perseverenţa este mama măiestriei!”
Foarte mulţi dintre cei cu care lucrez în Realinierea Sufletului au ca teme principale de viaţă tenacitatea, perseverenţa, stăruinţa, pentru că au venit aici tocmai ca să înveţe control minţii , disciplina sinelui egotic.
Tendinţa generală este însă de a repeta mereu, aproape obsesiv: “ nu ştiu cum să îmi stăpânesc mintea asta, nu reuşesc să o disciplinez”. Ideea este că, după cum se spune în popor: “cu o floare nu se face primavara”. Doar dacă faci un exerciţiu acolo sau încerci câteva zile să îţi observi gândurile, nu este suficient!
Nu există niciun secret, nu există niciun exerciţiu miraculous sau o tehnică avangardistă care să ne “dreseze” mintea în câteva minute! Totul ţine de cât de mult repetăm un comportament, până când ajunge obişnuinţă pentru noi, un automatism.
Se spune că dacă nu vrei să sângerezi în bătălii, atunci e bine să transpiri mult la antrenamente! Antreneaza-ti mintea, ca sa nu suferi in viata!
“Practica inteligentă a autocontrolului conduce rapid la cunoaşterea fortelor mentale interioare, iar mai târziu la dobândirea puterii de focalizare şi direcţionare corectă a acestora….. Există oameni care se cramponează în permanenţă de acele condiţii mentale care reprezintă însăşi negarea puterii. Complacerea continua în capcana îndoielii, în nisipul mişcător al fricii şi furtuna anxietăţii echivalează cu statutul şi cu o viaţă de sclav. Rămân sclavii circumstanţelor exterioare, sclavii propriilor gânduri negative. Experienţele amare prin care trec reprezintă pentru ei cei mai buni profesori, iar mai devreme sau mai târziu ei învaţă să treacă de la slăbiciune, la putere.” James Allen
Pasul #4 Practică, practică, practică
Disciplina este podul dintre ţeluri şi realizarea lor.
Un pod nu se construieşte peste noapte. E nevoie să munceşti zilnic pentru realizarea lui. Şi ca să poţi face această muncă, ai nevoie să te susţină acele aspecte despre care am vorbit în prima parte a articolului: viziunea, claritatea, standardele si motivaţia. Altfel cedezi. Asta se întâmplă cu majoritatea oamenilor, nu au ceea ce trebuie ca să îi tragă în sus, şi atunci se prăvălesc sub greutatea primelor încercări sau provocări ale vieţii, care inevitabil, fără nicio urmă de îndoială, vor veni peste noi!
Motivaţia este şi ea ceva la care lucrezi zilnic, nu îţi scrii obiectivele pe un afiş şi gata. Zilnic e nevoie să te identifici cu emoţia ţelului tău realizat. Unii nu înţeleg “ce-i prostia asta”, alţii nu cred că aşa ceva ar putea funcţiona, alţii spun că nu e pentru ei, unii sunt prea slabi , alţii prea “ocupaţi” ( în a-şi crea scuze pentru eşec)… de asta succesul nu este pentru toată lumea şi sunt aşa de puţini oameni care reuşesc cu adevărat să îşi creeze viaţa pe care şi-o doresc.
Apropo de motivaţie, Zig Ziglar observa: “ Oamenii spun adesea că motivaţia nu durează prea mult. Ei bine… nici duşul nu te ţine curat pentru totdeauna, de asta se recomandă zilnic”
Meditaţia zilnică (vă gândeaţi că am să ajung şi aici, nu?) în care vă antrenaţi mintea să se relaxeze, să se calmeze, este o practică ce poate să disciplineze mintea mai repede decât oricare altă tehnică. Nu mi-am propus să scriu despre avantajele meditaţiei, doar vreau să menţionez că majoritatea celor care au reuşit să îşi focalizeze forţa minţii şi să o direcţioneze către realizarea ţelurilor dorite, recunosc că reuşita lor a fost posibilă şi datorită respectării obişnuinţei de a medita în fiecare zi.
“Dacă doreşti să îţi controlezi destinul şi să îţi implineşti obiectivele, trebuie să înveţi să îţi controlezi şi să te ridici deasupra vibraţiilor mentale perturbatoare. În acest scop, trebuie să practici zilnic relaxarea minţii, “pătrunderea în tăcere”. Această metodă constă în înlocuirea gândurilor negative cu gânduri de pace şi a celor de slăbiciune cu gânduri de putere…Secretul constă în focalizarea forţelor mentale risipite, într-un singur canal central.” James Allen
Controlul gândurilor, al impulsivităţii, al reacţiei automate de răspuns, toate pot fi realizate cu puţină voinţă şi multă practică, practică, practică….
Ca de obicei , te invit sa-mi spui parearea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a placut?
Ce teme te-ar mai putea ajuta in calatoria ta?
Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi lași comentariul tău în spațiul de mai jos, destinat dialogului.
Despre autor : Cristina Tomescu este consilier spiritual si life coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență, asumându-și cu responsabilitate uriașul lor potențial creator.
© Copyright Cristina Tomescu 2018
Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro
Mulțumesc mult, Cristina. Articolul tău a pus degetul pe o rană a mea. Tot ceea ce spui tu e foarte adevărat și important în același timp. Vizualizand tot ce vrei să faci capeți o anumită putere, a celui care deja a fost “acolo” și știe cum e, cum se simte. Dobândești siguranța unui cunoscător. Eu sunt în faza în care merg în salturi. O dată obțin rezultatele scontate și mă bucur, o dată mi se face teamă de ceea ce as putea realiza cu ajutorul minții și o las mai moale. Important e că nu renunț pentru că știu exact cum e când ajungi undeva, așa cum ți-ai imaginat tu. Dar trebuie să mai lucrez la asta, mai disciplinat, mai organizat. Mulțumesc pentru încurajare!
Da, eu un dans, am spus🤗😘❤️
O postare foarte buna de citit si recitit. Greu este de iesit din vechile obisnuinte, vechile programe care ne conduc intr-un fel viata de parca nu am trai-o noi ci ne-ar fi traita.
Zi armonioasa, iti doresc!
multumesc, Gabriela! Ma bucur ca ti-a placut