Puterea credinţelor

Puterea credinţelor

Credinţele noastre ne modelează realitatea pe care urmează să o experimentăm. Atât fizica cuantică cât şi neuroştiinţele au demonstrat că nu suntem participanţi pasivi  în desfăşurarea vieţii, ci din contra, orice schimbare în modul în care gândim, în atitudinea şi în acţiunile noastre, are capacitatea să modifice ţesătura complicată a acestui construct spaţiu-timp în care am ales să ne experimentăm pe noi înşine.

Factorul “conştiinţă” devine din ce în ce mai important în noua paradigmă. Deşi avem senzaţia că trăim cu toţii aceeaşi realitate (şi asta e parte din “joc”, din convenţia pe care am agreat-o cu toţii când am ales să venim aici), ea este diferită, individuală, creată de fiecare dintre noi în parte. Există un complex de factori care contribuie la tipul creaţiei noastre, aş menţiona aici intenţia, focalizarea, conştienizarea, energia şi vibraţia personală, despre care am mai vorbit în alte articole, dar poate cel mai important factor este reprezentat de credinţele noastre. Ele au puterea de a ne propulsa direct către visurile noastre sau de a ne coborî în abisurile cele mai întunecate ale fiinţării.

 

Tot ceea ce manifestăm în realitatea noastră se bazează pe sistemului personal de credinţe, pe ceea ce noi credem că este posibil sau nu.

 

Ce este o credinţă? Un gând practicat o perioadă mai îndelungată, o idee preluată, cu caracter de adevăr, de la persoane cu autoritate: părinţi, profesori, doctori, preoţi, parteneri de viaţă, etc., sau o concluzie la care am ajuns noi înşine, în urma unei experienţe personale.

Se pune o singură întrebare (definitorie pentru calitatea vieţii pe care o vom experimenta): sunt aceste credinţe adevărate?

Dacă nu sunt adevărate (şi majoritatea nu sunt), atunci, ne sunt ele oare benefice sau distructive, limitându-ne alegerile la care avem acces?

Problema este că orice gând repetat, practicat inconştient sau cu încredere, acceptare, fervoare sau dogmatism, produce o frecvenţă de vibraţie foarte puternică în noi , atrăgând după sine manifestarea unor efecte în lumea fizică, reală, exterioară nouă. Noi percepem aceste efecte ca fiind o dovadă că Universul este ostil, că lumea e rea şi aşa mai departe, fiindcă, iată, aceste lucruri le putem observa clar “în afara” noastră. Doar că nu există “în afară”, lumea e doar o oglindă, o reflectare a ceea ce există în interiorul nostru. Si atunci, cea mai logică abordare pentru a schimba experienţele exterioare ar fi să ne concentrăm pe ceea ce există înlăuntrul nostru şi care doar “se proiectează” în afară. Cum vă spuneam şi în alte articole, nu ştergeţi oglinda dacă vedeţi că sunteţi murdari pe faţă!

Toată suferinţa lumii vine din faptul că încercăm să manipulăm realitatea exterioară, reflexia, în loc să ne orientăm spre înăuntru. Suntem mereu întreptaţi cu privirea spre exterior şi atunci nu dăm atenţie modului în care creăm! Fiindcă noi creăm non-stop, secundă cu secundă, realitatea pe care o trăim! Nu există moment de răgaz, altfel nu am avea o experienţă aici! Fiecare gând, emoţie, atitudine, intenţie, cuvânt, acţiune – totul creează! Doar că noi creăm automat, din obişnuinţă, inconştient, aşa cum am făcut-o atâţia ani până acum. Nu este nevoie să învăţăm să manifestăm! O facem non-stop. Doar să învăţăm să manifestăm conştient, şi doar lucrurile pecare ni le dorim.

Trezirea înseamnă să înţelegi că tu eşti Creatorul experienţei tale şi că poţi învăţa să creezi deliberat, cu intenţie, cu scop precis, orientat către un anumit obiectiv urmărit.

 

1. Primul pas, aşadar, este să îţi schimbi ideile preconcepute pe care le ai despre actul creaţiei şi despre realitatea înconjurătoare.

 

Cei care au credinţa că tot ce am scris până acum este o bazaconie 🙂 ,  vor continua să trăiască exact ca şi până acum, în plus vor aduce şi  dovezi cu care să se auto-convingă şi să convingă şi pe alţii, că aşa ceva nu poate exista. Amintiţi-vă doar ce spunea Iisus: “Facă-se după credinţa voastră!”. Exact acesta este modul în care funcţionează Universul! După credinţa noastră!

 

Suntem făcuţi după chipul şi asemănarea Creatorului (deci asta înseamnă că suntem tot Creatori, nu?), şi ne creăm, la rândul nostru, realitatea după chipul şi asemănarea noastră! Depinde aşadar de cine CREDEM noi că suntem, dacă manifestăm o realitate perfectă, precum Creatorul, sau imperfectă şi bolnavă precum masca schimonosită de veacuri şi încercări a egoului uman. Potenţialitatea absolută există însă în noi! E parte din moştenirea noastră! Doar că atât ne iubeşte de mult Creatorul, încât ne lasă liberul arbitru, să alegem singuri ce ne dorim să manifestăm, cum vrem să ne jucăm cu darurile primite.

 

Poate că acest prim pas este şi cel mai greu şi durează cel mai mult, pentru că e nevoie de timp să ne obişnuim mintea să accepte adevăruri nespuse în milenii de întuneric. Iluminarea începe cu decizia initială de a “aprinde lumina”!

 

2.Pasul al doilea ar fi să îţi identifici credinţele limitative ce îţi sabotează creaţia

 

În momentul în care îţi propui să realizezi ceva, ai un obiectiv sau o dorinţa, în tine co-există două vibraţii distincte: cea a dorinţei şi cea a credinţelor tale despre realizarea dorinţei. Nu contează circumstanţele exterioare, contează cât de aliniat eşti tu cu vibraţia dorinţei tale. Aici este munca pe care e nevoie să o facem ca să obţinem ce ne dorim.

Ce ne stă împotrivă? Credinţele noastre limitative, acele “definiţii” inconştiente, cu care ne etichetăm experienţele şi pe noi înşine. De exemplu: vrei să prezinţi cercetările tale la un congres sau întâlnire de specialitate. Dar nu poţi pentru că ţi-e frică să vorbeşti în public (zici tu). Dacă ai curaj să pătrunzi mai adânc în sufletul tău, vei constata că sub acestă frică exterioară există mult mai multe lucruri ascunse în umbra: teama că te poţi face de râs în faţa colegilor, de exemplu. Si acest lucru ce ascunde? Faptul că nu ai încredere în tine, sau că te consideri inferior altora, sau că nu eşti mulţumit de tine şi realizările tale… Mai departe, ce ar spune toate acestea despre tine? Că nu eşti suficient de bun, de deştept, de priceput, etc. Abia asta este credinţa limitativă “rădăcină”, care te sabotează.

 

3.Pasul trei – întreabă-te direct: este adevărat ce cred?

 

Si aici începe analiza obiectivă a datelor: cum ai tras concluzia că nu eşti suficient de bun? Ţi-a spus cineva în faţă? Ţi s-a dat de înţeles? Ţi s-a spus des în copilărie? Unde anume ? în familie, la şcoală? Ai experimentat tu o situaţie în care te-ai simţit aşa? E ceva ce se întâmplă mereu sau s-a întâmlat o dată şi  de atunci te-ai blocat în acest gând? Ai avut situaţii în care ai fost suficient de bun? Poţi enumera câteva? Te-ai simţit vreodată mândru de munca ta? Te-a lăudat vreodată cineva pentru o anume realizare? Ţi-a mulţumit cineva pentru un rezultat? De obicei reuşeşti să contribui cu munca ta la rezultatul final al unei echipe, de exemplu?

 

Dacă mai şi scrii răspunsurile, vei realiza foarte clar că acesta credinţă nu prea stă în picioare, se clatină, poate fi infirmată de toate celelalte exemple. Si atunci vine întrebarea următoare: este în beneficiul meu să păstrez o astfel de credinţă?

 

Când arunci lumină asupra unei credinţe limitative, când o pui sub lupă şi o “diseci” cu sânge rece, realizezi că nu mai are putere asupra ta. Şi atunci de ce ai continua să te laşi oprit de o astfel de credinţă ilogică şi fără sens (care, pe deasupra, poate nici nu este a ta!)? Simplul act al identificării şi expunerii credinţei limitative, o desprinde de tine,o face să cadă, ca o frunză uscată de pe o creangă de copac.

 

4.Pasul patru – lucrează sârguincios şi răbdător la vindecarea rănilor produse de credinţa limitativă descoperită

 

Aici am să încep cu o atenţionare: avem o scuză (de exemplu: mi-e frică să vorbesc în public, de aceea nu prezint lucrarea) atâta timp cât încă nu am descoperit credinţa limitativă rădăcină, care este 99% dintre cazuri inconştientă! Când deja ştii care e credinţa limitativă profundă, că nu este adevărată, că ai preluat-o de la alţii sau te-ai lăsat înşelat de ea, când deja ai adus-o în lumină ca să o vindeci, acum nu mai ai scuze ! Faptul ca tot nu vorbeşti în public e o ALEGERE!! Nu mai e o obişnuinţă de comportament, “indusă” de acea credinţă limitativă adânc ascunsă în subconştientul tău. Acum o cunoşti! Ai puterea să alegi să procedezi altfel.

Ca să poţi alege, e nevoie să îţi aminteşti situaţiile în care te-ai simţit “insuficient de bun”, să-i ierţi pe cei care ţi-au alimentat o astfel de credinţă, să mulţumeşti pentru darurile pe care experienţele anterioare neplăcute ţi le-au adus, cu siguranţă ai avut ceva de învăţat de acolo, să te bucuri de experienţele în care nu ai fost dominat de acea credinţă, să îţi recunoşti resursele interioare la care poţi apela de câte ori ai nevoie, tocmai pentru că ai învăţat atât de multe din experienţele mai puţin placute…

 

5.Pasul cinci – alege conştient ce vrei să crezi în loc

 

Lucrând atâţia ani cu clienţi, individual, în sesiuni de coaching, sau  în grupuri, am realizat că există o mare neînţelegere, o aşteptare nerealistă când vine vorba de adoptarea unor noi credinţe: de obicei oamenii se aşteaptă să se simtă deodată împuterniciţi şi exact la polul opus faţă de unde erau crezând în acea limitare ( de ex. Că nu sunt suficient de buni). Ca şi când ar aştepta o zână care să-i lovească uşor cu bagheta magică pe creştet şi să le şoptească diafan : “ te învălui acum într-o pulbere magică, aurie, de încredere deplină, vei avea curaj, putere, forţă, vei fi mereu cel mai bun în tot ce faci”. Si când deschid ochii să se simtă ca Tarzan! Păi nu e aşa!

Noi alegem conştient! Practicăm zilnic! Nu ne aşteptăm să facă alţii munca noastră, e ca şi când nu ne-am asuma responsabilitatea pentru creaţia personală, delegăm munca de jos şi noi ne alegem cu laurii.

Exact aceeaşi situaţie se întâmplă în urma curăţărilor pe care le fac în Cronica Akashă, şi în care efectiv, se şterg anumite programe, imprinturi, credinţe, energii, cu adevărat ascunse de vieţi şi vieţi în sistemul nostru energetic … După ritualul de 21 de zile pe care fiecare client îl are de efectuat după curăţare, mi se mai întâmplă să mi se spună: “ dar tot nu mi-am găsit un job nou, tot nu am primit partenerul dorit”, etc.

Toate aceste curăţări înseamnă că vi se dă o coală nouă de hârtie pentru a vă scrie povestea de succes! Nu mai sunteţi condiţionat de programe inconştiente să acţionaţi într-un anumit fel, sunteţi liber să creaţi ce vă doriţi, calea e deschisă! Dar nu face altcineva munca în locul nostru! Nimeni nu poate alege pentru noi! Este treaba noastră să ne stabilim ţeluri, obiective, să le visăm întru fiinţare, să le însufleţim cu energia, intenţiile şi emoţiile noastre, şi mai ales să ne aliniem cu vibraţia lor, până ajung să se manifeste în realitatea fizică.

 

6.Pasul şase : practică, practică, practică!

 

Descoperirea credinţelor limitative nu e ceva care se încheie brusc, apoi gata, începem un nou capitol din viaţa noastră! E o călătorie, se revelează pe rând aceste credinţe, e posibil ca una să fie cumva “subvenţionată” de o altă credinţă limitativă, mai largă, ce se manifestă în mai multe arii din viaţa noastră. De multe ori descoperim că aveam nişte beneficii ascunse, atunci când credeam anumite lucruri … şi e nevoie să ne decidem dacă schimbarea acelor credinţe este chiar ceea ce ne dorim sau nu …

Mai cădem ( = mai repetăm vechile obişnuinţe mentale sau de comportament), dar înţelegem acum ce anume a atras acest răspuns, ce a determinat reacţia noastră. Facem corecţii din mers. Avem şi succese , pe acestea trebuie să le onorăm cum se cuvine , să le conştientizăm şi să le sărbătorim.

Învăţăm că circumstanţele din viaţa noastră nu au un înţeles dat, fix, ci că noi oferim un anume înţeles lucrurilor , iar acest sens este în funcţie de noile noastre credinţe care nu ne mai limitează, ci ne împuternicesc…

 

Învăţăm să ne redefinim realitatea iar acest lucru face ca ceea ce manifestăm în plan fizic să fie mai aproape de ce ne dorim de fapt. Învăţăm că e total în puterea noastră să decidem ce vom experimenta…. Această claritate nouă ne scoate în faţă multe sincronicităţi favorabile ….

Legea Atracţiei e chiar atât de simplă!  🙂

Credinţele limitative au putere asupra noastră atâta timp cât ne este frică să le abordăm, să scotocim după ele în adâncurile umbrite ale fiinţei noastre. De aceea consider că o trăsătură de bază a omului modern, trezit, şi care caută Adevărul şi Lumina, este curajul!

 

Astfel că vă doresc curaj în a vă descoperi pe voi înşivă!

 

 

Ca de obicei , te invit sa-mi spui parearea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a placut?

Cum te-as mai putea ajuta in calatoria ta?

Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi lași comentariul tău în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

 

Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri  să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență,  asumându-și cu  responsabilitate  uriașul lor potențial creator.

© Copyright Cristina Tomescu 2017

Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro

 

4 Comments

 1. De fiecare data abordezi subiectele care ma intereseaza sau eu ajung sa le citesc intr-un anumit moment, nu intamplator! Lucrez de ceva timp cu mine sa elimin anumite credinte false sau preluate. Lumina in tot ce faci si iti multumesc!

  Reply
  • hi, hi, ingerasii tai te trimit sa citesti exact ce ai nevoie tu in acel moment 🙂 Exista o conspiratie intre mine si ingerasii vostri ! ce frumoooos!

   Reply
 2. Spun multumesc pt. toate articolele asternute si trimise catre noi.
  In lumea in care traim, azi, este “greu” sa te intrebi daca, credintele tale sunt adevarate! Cum am putea sti rapunsul la aceasta intrebare, atat timp cat suntem mai mult de 7 mld. de oameni pe pamant, fiecare dintre noi avand credintele sale?
  Cristina

  Reply
  • Credintele tale iti ofera o anumita experienta. Daca nu iti place experienta, atunci este clar ca nu ai credintele care sa te imputerniceasca si care iti sunt folositoare 🙂

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sunt bolnav sau mă transform? | Daniel Gaucan-Traitor si Spirit Liber - […] eliberăm tot ce se interpune între noi şi adevăratul Sine Înalt: frici, credinţe, tipare de gândire, […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.