Depresia psihologica si spirituala

Depresia psihologica si spirituala

Depresia este atât de des întâlnită în ultima perioadă încât pare că a devenit virală, e o epidemie. Mai ales în lumea occidentală, modernă, evoluată.  Pe Wikipedia găsiţi şi o listă alfabetică cu cei mai faimoşi depresivi ai lumii … Au fost şi în trecut “deprimaţi” celebri , de exemplu Goya sau Emily Dickinson care au folosit insa acestă stare ca si catalizator pentru crearea unor opere nemuritoare.

Exista cazuri de depresie clinică, atunci când sunt invocate cauze medicale , fiziologice care ar determina o modificare observabilă  în chimia creierului .

Depresia a fost descrisă ca un dezechilibru al substanţelor ce actionează la nivelul creierului , mai exact : o lipsă a unui neurotransmitator, serotonina , numit şi “hormonul fericirii”.

Degenerarea celulei nervoase şi  a conexiunilor acesteia ar putea fi un alt motiv : se pare ca partea creierului numită hipocampus este mai mică decât media, la persoanele care suferă de depresie, iar această  zonă ar controla memoria şi emoţiile. Cu cât persoana a suferit mai mult timp de depresie, cu atât hipocampusul este mai mic: celulele si sinapsele in acesta zona s-ar deteriora efectiv.

Stressul ar fi unul dintre principalele motive pentru care masa de neuroni scade in această zonă . Medicamentele care declanşează creşterea nivelului de serotonină au ca efect secundar şi stimularea neurogenezei, creşterea de noi neuroni.

Se pare că există şi predispozitii genetice : o anumită variaţie în genele care transportă serotonina predispun individul la depresie . Citisem undeva că ne naştem cu o anumită disponibilitate de a fi fericiţi. Unii oameni sunt mai “predispusi” la fericire decat altii 🙂 . Nu rezonez cu acestă explicaţie, pentru mine există o alta, despre care vom vorbi cu altă ocazie.

Pentru a sustine factorul genetic, s-au facut  studii care arată că dacă unul dintre gemeni suferă de depresie, există 60-80% şanse ca şi celălalt geamăn să trăiască aceeaşi experienţă …

Cauzele nu au fost unanim acceptate, încă se cercetează tainele acestei afecţiuni … dar eu nu sunt medic,  iar articolul de astăzi vrea să vă ducă pe un traseu total diferit faţă de ce ce am prezentat mai sus si sa va vorbeasca despre anumite cauze psihologice si spirituale ale depresiei.

E posibil să nu acceptaţi incă o altă abordare decât cea medicală şi atunci e bine să continuaţi să mergeţi pe calea care vă este mai potrivită în acest moment : medicina alopată, medicamente, tratamente clasice.

Dacă aveţi deschidere şi spre altceva, atunci îndrăznesc să vă provoc şi să declar că  80% din cazurile de depresie sunt auto-generate, auto-create.

Majoritatea celor care sunt deprimaţi  au ajuns în acestă situaţie datorită unui mod de a gândi , de a interpreta şi de a defini realitatea, ce a lucrat ani la rând în detrimentul lor.  Au menţinut o stare psihologică total nesănătoasă pentru organism şi o vibraţie atât de joasă încât era oarecum predictibilă starea de disperare sau depresie la  care au ajuns în final.

De obicei, cei care suferă de depresie cad foarte uşor în postura de victimă, nu îşi asumă deloc responsabilitatea pentru ceea ce trăiesc, consideră că sunt o pradă nevinovată a acestei teribile afecţiuni, caută rapid cauze externe şi nu  dau deloc atenţie stării mentale pe care o întreţin, “software-ului”, “procesorului”, minţii, care este sursa problemei.

Cele mai importante cauze psihologice şi spirituale ce contribuie la apariţia  depresiei :

 

1.  Identificarea cu “persona” ta

 

“Persona”= mască, te identifici cu sinele tău “de oraş”, cel cu care ieşi în lume şi te arăţi celorlaţi, identificarea totala cu rolul pe care îl joci în acestă viaţă.

Te-ai identificat cu cel ce crezi tu că eşti, cu numele, cu egoul tău,  cu credinţele tale,  cu presupunerile sau poate certitudinile tale despre cum funcţionează acestă lume, te-ai  identificat cu trecutul tău, cu experienţele tale pe care nu le vezi ca pe nişte  lecţii necesare evoluţiei, ci ca pe obstacole pe care le-ai trecut, cu suferinţă, cu sacrificii, cu lacrimi şi sudoare şi asta te face mândru de tine, îţi creşte orgoliul …  Această identificare duce la crearea acelui EU, care este  la urma urmei, un concept, o definiţie, nu e ceea ce eşti tu cu adevărat

Aşadar prima epifanie ar fi că de fapt, acest EU conceptual este deprimat, nu Sinele tău.

Realizarea acestui adevăr determină “trezirea”, “iluminarea”,  şi mulţi din cei pe care îţi place să îi citeşti au trecut prin asta : Neal Donald Walsh sau  Eckhart Tolle sunt doar două exemple.

In “Conversaţii cu Dumnezeu” aflăm că “ …orice senzaţie de stress este ca o alarma de ceas plină de compasiune care îţi spune “ eşti prins într-un vis!”  Depresia, durerea si frica sunt daruri care îţi spun “dragul meu, priveşte la ceea ce gândeşti chiar acum. Trăieşti într-o poveste care nu este adevărată pentru tine”

Săptămâna viitoare, în newsletter-ul trimis abonaţilor ( abonarea este gratuită şi se face de aici), vă voi vorbi despre două metode recomandate de Neal Donald Walsh pentru a ieşi din depresie.

In general depresia este o consecinţă a unei dureri sau  tristeţi neexprimate. Când exprimi  ceva, de fapt, îl scoţi din “sistemul” tău, îl eliberezi. Când, din contra, îl suprimi, îl înăbuşi, atunci ajungi la depresie.

 

2. Devalorizarea de sine

 

Dacă nu reuşeşti să găseşti un suport în viaţă sau când îţi repeţi că nu valorezi nimic, că lumea poate ar fi mai bună fără tine, când crezi că nu meriţi să fii fericit sau să trăieşti mai bine, ajungi să crezi cu tot sufletul aceste lucruri. Chiar devii convins că ceva este în neregulă cu tine, posibil incă de când te-ai născut, …. Astfel că acestă stare mentală determină  apoi  stări emoţionale pe măsură, întregul tău corp începe să vibreze la acest nivel jos şi începi să somatizezi aceste credinţe ale tale.

Devalorizarea de sine poate determina tot felul de ataşamente . De exemplu dacă tu crezi că eşti nedemn de iubirea altcuiva şi totuşi , într-o zi  cineva îţi dă atenţie sau îţi spune că vrea să petreacă mai mult timp cu tine, devii  imediat dependent de aprecierea, atenţia acestuia.  Te agăţi de ceva exterior ca să îţi satisfaci o nevoie adâncă de iubire, nu eşti  sigur pe tine, emani nesiguranţă, devii o lipitoare care cerşeşte şi suge energia celuilalt.  Trăieşti doar din aprecierea celorlalţi, tinzi să împlineşti  mereu aşteptările lor,  nu te simţi confortabil cu cine eşti tu de fapt . Când nu mai există acel ceva din exterior , care să te satisfacă, atunci cazi şi mai adânc, pentru că îţi întăreşti şi mai mult credinţa că nu eşti demn de iubire, că nu eşti valoros, “ştiam eu că aşa va fi…”

E nevoie să înţelegi că Sursa, Creatorul  nu creează nimic fără valoare. Simplul fapt că trăieşti, că eşti prezent aici, pe acestă planetă îţi demonstrează faptul că ai valoare, contezi, e nevoie de tine, Creatorul ştie că ai un rost, un scop mai înalt, rămâne doar să îl descoperi şi tu.

 

3. Intreţinerea gândurilor negative

 

Depresia e un semn ca ai intretinut ganduri si sentimente negative un timp atat de indelungat  incat ai reuşit să pierzi aproape total alinierea cu Sinele tau Inalt.

Adânc îngropate în subconştientul unei persoane deprimate sunt multe  tipare negative de gândire, preluate din familie , societate sau dezvoltate de ea însăşi , în urma unor experiente, neplăcute mai ales. Ajungi să accepţi idei cum ar fi :”Viaţa este foarte grea”, “viaţa e o luptă”, “suferinţa este o stare naturală”, “nu poţi câştiga niciodată acest joc al vieţii”, “ suntem doar nişte pioni” ….

Si dacă în mod constant îţi dovedeşti ţie însuţi că este aşa , dacă  te îngrijorezi, intri în panică, ai stări de frică, anxietate sau neputiinţă, atunci  lucruri mici pentru alţii capătă proporţii catastrofale pentru tine.

Astfel că încet, încet, intri într-un vârtej, într-o spirală descendentă care te trage în jos, dar nu realizezi că de fapt credinţele tale din subconştient te-au adus aici.

Este ca un lanţ de credinţe limitative, presupuneri , deducţii “logice” care conduc către profeţii autoîmplinite.

 

Depresia din perspectiva Legii Atractiei 

 

Din perspective Legii Atracţiei, o abordare potrivită ar fi să permiţi fluxului vieţii să te poarte către o vibraţie superioară. Daca nu faci nimic care sa intareasca sau sa sustina durerea in care esti, vortexul , fluxul vieţii, te va aduce la suprafata .

De asta e asa de normal pt cei deprimati sa doarma atat de mult. Cand dormi , intrerupi morisca gandurilor, emotiile negative , toată fiinţa ta parcă se deconectează, se decablează, se opreşte , pentru a nu mai fi alimentată cu negativ. In timpul somnului tu de-construiesti,  te de-defocalizezi iar cand te trezesti , esti intr-un loc mai bun, energetic vorbind .

Suntem incapatinati si credem ca putem să găsim o cale de a ieşi din depresie analizând, gândind, comparând, făcând planuri . Si nu poţi aşa! De ce? Pentru că de câte ori te gândeşti la ce te deprimă sau de ce eşti în strea asta, de fapt  te focalizezi exact pe ceea ce nu îţi mai doresti sa experimentezi, te ţii singur înafara vortexului , aşa că Legea Atracţiei îţi va aduce mai mult din ceea ce constituie focusul tău. Si în loc să ieşi , te adânceşti din ce în ce mai mult.

E nevoie să renunţi la analiză, la gânduri, şi să te focalizezi pe emoţii.

Partea dificilă aici este că toţi cei aflaţi în acestă situaţie spun că se simt atât de îngrozitor încât tendinţa este să  te gândeşti  la sinucidere, la modalităţi de a curma durerea sfâşietoare, golul imens din tine, adică exact opusul: vrei să fugi de conştientizarea emoţiilor.

Important este să reuşeşti să slăbeşti rezistenţa. Si asta faci doar dacă îţi oferi  din ce în ce mai mult timp să asculţi ce îţi spune Sinele tău , fiindca El mereu îţi şopteşte:  “ ia-o uşor, totul e ok, va trece, doar că ai ceva de învăţat de aici, linişteşte-te, nu mai fi atât de dur cu tine, nu te chinui singur, lasă, va trece, doar ia-o încet”…

Acceptă că e doar un efect al energiei  pe care ai întreţinut-o atâţia ani în tine, că nu ţi-au plăcut multe din evenimentele pe care le-ai experimentat în viaţă,  că ai fost  nemulţumit de ceilalţi sau de tine însuţi/ însăţi, sau poate că ţi-ai dorit atât de mult să nu fi trecut printr-o anumită perioadă/  experienţă/ dezamagire/ despărţire/ pierdere a cuiva drag, incat regretele si durerea te fac sa nu fii inca pregatit sa integrezi acest eveniment, sa il accepti, sa il intelegi. ..

De câte ori noi conştientizăm că nu ne place ceva, fără să ştim, trimitem în vortexul nostru de creaţie o dorinţă la fel de puternică, la fel de intensă, pentru exact opusul a ceea ce am experimentat.

Aşadar, avem pe de o parte un vortex  la un nivel foarte înalt vibraţional, un “ideal” la care aspirăm şi care a fost creat dorindu-ne atât de multe lucruri înălţătoare, frumoase, pline de iubire şi energii pozitive, şi pe de cealaltă parte, vibraţia joasă  în care ne aflăm în timp ce/ sau după ce am experimentat evenimente neplăcute.

Prăpastia dintre acest “ideal” aflat la un nivel de vibraţie foarte înalt şi nivelul  foarte jos de vibraţie experimentat într-o anumită perioadă,  este atât de  adâncă încât determină stări de tristeţe, nemulţumire, pierderea încrederii în viaţă , în viitor sau în Divinitate, anxietate, disperare  sau depresie.

Abraham spune ca o cale de a ieşi din acestă stare este să ne auto- încurajăm , să ne liniştim , să  ne spunem : “nu contează că încă nu am ajuns la acel nivel înalt de trăire, că nu am reuşit încă să experimentez ceea ce îmi doresc eu de la viaţă; ce am trimis eu în vortex-ul meu e acolo, mă aşteptă, nu pleacă nicăieri pentru că este creaţia mea. Eu ştiu că Dumnezeu mă iubeşte aşa cum sunt, chiar dacă nu simt eu asta chiar acum, cu siguranţă există un sens în experienţa mea, nimic nu e întâmplător, cred că mi se dă ocazia să-mi  re-evaluez  credinţele, valorile, să îmi redefinesc preferinţele, e nevoie doar să mă liniştesc, să accept că sunt exact aici unde sunt acum”.

 

Cum te ridici din nou la suprafaţă

 

In primul rând e nevoie să îmbrăţişezi starea în care eşti. Există un filmuleţ foarte frumos în care depresia este asemănată cu un câine negru, fioros.  In final câinele devine din ce în ce mai mic, înveţi să îl controlezi, să îl accepţi … Aici aveţi link-ul pentru film

Acceptă ceea ce este. Dacă nu îţi asumi responsabilitatea şi nu hotărăşti că e destul şi că trebuie să schimbi ceva, vei petrece mult prea mult timp în această stare şi va fi din ce în ce mai greu să îţi revii.

Aici aveţi afirmaţii ale unor celebrităţi care au experimentat stări depresive. Brad Pitt de exemplu spune cum abia aştepta să ajungă acasă să se ascundă. Până când a hotărât că asta însemna o mare pierdere pentru el. Totul începe cu o hotărâre.

Bashar propune să înlocuim termenul “depresie” cu cel de “compresie” , fiindcă e mai aproape de adevăr: de fapt ne comprimăm sinele, colapsăm într-un punct zero , în punctual de neutralitate. Doar aici găseşti răspunsuri, nu afară, în exteriorul tău.

Ajută mult şi râsul :  endorfinele eliberate atunci când râzi cu poftă ajută mult la creşterea vibraţiei şi ieşirea din această experienţă. Cei care au trecut prin depresie povestesc cât de bine se simţeau când ascultau seara acasă, sau ziua în maşină CD-uri cu stand-up comedy, de exemplu.

Exerciţiile fizice– ajută la eliberarea energiei toxice pe care o menţii inconştient în corp. Chiar si transpiraţia ajută, pentru că elimini toxine.

Bea multă apă, apa ajută la curăţarea corpului, hidratează , ajută informaţia să circule în organism. Suplimentele de magneziu şi scăderea ( dacă nu eliminarea totală) cantităţii de zahăr rafinat din alimentaţie au efecte foarte bune in dizolvarea depresiei.

Plimbările în aer liber  eliberează endorfine, apoi respiri şi aer curat în acelaşi timp, te simţi mai aproape de spiritul viu al Mamei Pământ.

Dacă ai prieteni sau o comunitate care să te susţină, în care să te simţi acceptat aşa cum eşti, ai mare noroc. Găsiţi ceva care să faceţi împreună : mergeţi la un film, la o plimbare timp care discutaţi  despre subiecte incitante : descoperiri , astronomie, arta…

Fă curăţenie!   Aglomerarea lucrurilor în casă, înghesuiala, te face să pierzi focusul mental, dezordinea oboseşte, îţi invadează spaţiul personal şi implicit claritatea minţii.

Redu electro-magnetismul din vecinătatea ta : retele wi-fi, telefoane, nu dormi  în camera în care ai astfel de device-uri. Electromagnetismul a fost transformat chiar şi în armă dar noi am preferat să ignorăm aceste aspect.

Meditează – sau vizualizează pace, linişte, bucurie,

Nu judeca – învaţă să te surprinzi de câte ori faci judecăţi de valoare.

Fii prezent – nu te gandi la trecut sau cum ai ajuns aici , nu te mai îngrijora nici de viitor, bucură-te de aer, de apa pe care o bei, închide telefonul, nu mai trimite sms-uri , doar fii prezent

 

Depresia este o afecţiune care poate avea episoade, poate reveni, aşa că a ieşi din depresie e doar o jumătate din ceea ce îţi doreşti să rezolvi. A nu mai recidiva, e cealaltă jumătate.

 

Pentru a nu ne mai lasa afectati de depresie, e nevoie de o practica neintrerupta a starii de prezenta, de conştientizare ( mindfulness)  – e un mod de a-ţi antrena atenţia, de a te aduce în momentul prezent. Focusează-ţi atenţia asupra  îngrijirii propriului tău sine; devino ancorat în tine, astfel încât dacă o supărare, o problema, o emoţie negativă trece iarăşi peste tine, să nu te clinteasca, să nu te ducă iar în depresie , să te laşi doar scăldat de aceste sentimente, le observi, eşti conştient de ele dar le laşi să treacă, nu te agăţi de ele. Asocierile negative sunt foarte frecvente şi se întâmplă automat,  şi atunci , practicând starea de prezenţă, îţi oferi mai multe opţiuni pentru a alege un răspuns.

Există două reţele neuronale care au legătură cu acest aspect pe care îl discutăm acum : o reţea care ne ajută să gândim, să analizăm situaţia şi alta care ne dă date despre ce se întâmplă efectiv în corpul nostru, la nivel de senzaţie. ( Ca de exemplu: gandeste-te la cum te-ai simti tu daca ti-ar fi foame sau daca ai fi trist , versus : ce simti efectiv in corpul tau acum, cand ti-e foame sau cand esti trist )

creierul in tristete

S-a constatat ca atunci cand se induce o stare usoara de tristete celor care au depăşit in trecut o depresie dar care nu au practicat starea de a fi mereu prezenti în experienţă,  imediat centrii nervoşi  corespunzători  analizării , evaluării situaţiei se activează ,  începi să te gândeşti  “ ce fac acum cu acestă tristeţe? este relevantă pentru mine?  Cum o depăşesc? “ Faci planuri , analizezi situatia din diverse unghiuri, acestă reţea neuronală se activează toată, timp în care reţeaua  neuronala responsabilă de experimentarea în prezent este slăbită, deci pierzi esenţialul, adică ceea ce se întâmplă efectiv în corpul tău , în favoarea unor concepte repetate de mintea ta şi care e posibil să nu aibă prea multe de a face cu realitatea.

Zindel Segal este un cercetator care demonstreaza si sustine necesitatea de a fi mereu constienti de starea noastra, de trupul nostru, de gandurile si emotiile pe care le experimentam daca ne dorim sa nu fim afectati de depresie. Aveti aici un discurs al sau de la TED.

Daca va aflati intr-o perioada din viata voastra in care va confruntati cu o stare depresiva, luati in considerare toate aceste aspecte ale depresiei si actionati holistic, asupra aspectelor fiziologice, genetice, psihologice si spirituale, nu va multumiti doar cu medicamentele recomandate de medic.

 

Ca de obicei , te invit să-mi spui părerea ta despre acest articol. Ti-e de folos? Ti-a plăcut?

Cum te-as mai putea ajuta în călătoria ta?

Te rog să îmi scrii pe adresa: cristina(at)quantumcoaching.ro sau sa îmi spui părerea ta în spațiul de mai jos, destinat dialogului.

 

Sursa imagine titlu:Internet

 

Despre autor : Cristina Tomescu este Life Coach certificat în Legea Atractiei și NLP Master Coach. Este administratorul paginii www.QuantumCoaching.ro iar misiunea ei este să ajute oamenii obosiți de luptă și lipsuri  să iasă din morișca vieții și din mentalitatea de victimă astfel încât să își poată aminti adevărata lor esență,  asumându-și cu  responsabilitate  uriașul lor potențial creator.

© Copyright Cristina Tomescu 2015

Aveti permisiunea de a prezenta informatia pe oricare alte site-uri sau alte mijloace media dar numai daca se mentioneaza numele autorului si adresa paginii originare in care a aparut articolul: https://www.quantumcoaching.ro/

 

9 Comments

  1. eu gasesc articolul exceptional si nu pura teorie, cum afirma cineva intr-un alt comentariu. Si spun aceasta ca cineva care a trecut prin stari de depresie profunda, mergand pana la gandul sinuciderii, dar care a reusit sa treaca perioada. Este adevarat ca pentru aceasta este nevoie si de multavointa si de multa teorie si de multa munca cu tine insuti. Si sa nu crezi ca ai terminat. De a se autocunoascaaceea, articolul tau mi se pare util pentru toti care vor sa se autocunoasca.

    Reply
    • Multumesc mult, George. ma ajuta sa stiu ca pentru unii dintre voi e de folos. Si multumesc ca ne-ai impartasit din experienta ta. Asumandu-ti aceasta vulnerabilitate, dai multa incredere celor care trec acum printr-o astfel de experienta.

      Reply
  2. Felicitari Cristina pentru articol! Foarte bine prezentata si structurata informatia, bine documentata. Dar cel mai mult imi place “Cum te ridici din nou la suprafaţă”.

    Reply
    • multumesc , Maria! Sa fie cu folos

      Reply
  3. Teoria in prima faza ajuta mult, deoarece fiecare proces incepe cu a cunoaste. Cunoastrea deschide orizonturi noi, iar energia cuvintelor ating in profunzimea noastra locuri subtile care poate au nevoie de vindecare. Si apoi…la inceput a fost cuvantul. Si cuvantul era la Dumnezeu. Dumnezeu vorbeste prin cuvantul oamenilor, iar daca simti ca un articol cum e cel de sus si multe altele scrise de Cristina* imi permiti sa-ti spun asa* inseamna ca poate ai cerut si asteptai niste raspunsuri, iar ele au venit si se aseaza in locul potrivit, iar de acolo incepe vindecarea. Tot ce trebuie sa facem este sa fim deschisi si sa nu mai judecam prin propriile filtre mentale tot ce inconjoara. Eu personal gasesc articolele tale extrem de inspirate si folositoare si voi continua sa le citesc. Multumesc

    Reply
    • Multumesc tare mult, Mona. Sunt onorata de cuvintele tale. Sunt total de acord cu ce spui despre prima faza, cea a cunoasterii. Cei mai multi oameni sunt inspirati de cunoastere, de informatie si de aici incepe modificarea intregului lant. De cate ori invatam ceva nou, o noua conexiune sinaptica se produce in creierul nostru. Despre asta este invatarea, despre a forma noi circuite neuronale. Cunoasterea este precursorul experientei. In experimentele specialistilor in neurostiinte(Joe Dispenza de exemplu) se demonstreaza foarte clar ca primul pas in modificarea unui comportament sau tratarea unei conditii medicale este sa devii constient de gandurile si credintele tale referitoare la acel comportament/ discomfort/ boala. Apoi orice idee noua pe care o iei in considerare, o analizezi si ti-o insusesti pentru ca o simti “adevarata” pentru tine, produce o modificare a traseelor neuronale si te conduce cate noi alegeri in viata. O alegere diferita de cele anterioare duce catre un nou comportament. Un nou comportament determina o experienta total diferita care iti va genera alte emotii. Noile emotii te propulseaza deja la un nou nivel vibrational de unde ai acces la alte ganduri si idei….si asa se incheie un ciclu si incepe un altul…

      Reply
  4. Da, poate parea inutil…insa este valabil si cu a invata sa conduci o masina…citesti , apoi mergi si practici pe o masina – si usor cu teama sau nu, ai invatat sa conduci o masina.
    Cu depresia, nu stiu daca suporta comparatie insa…trebuie sa vrei sa iesi din starea de depresie, studiezi, citesti, apoi incet, cu grija si vointa ajungi pe calea cea buna.
    Vorbesc din experianta…
    Absolut pentru orice pe lumea asta, trebuie sa invatam (intr-un fel sau altul) apoi punem in practica…!
    Superb materialul!

    Reply
  5. Multumesc ….. m.a ajutat sa inteleg matematica procesului in ambele sensuri (sus/jos) ….(sunt si in tratament medicamentos de cateva luni ….) ….. Multumesc ..

    Reply
    • ia-o usor. Echilibru si incredere!

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.